MTI 2020.09.16 10:04 Frissítve: 2020.09.16 10:11

Az Európai Diáksport Napja: testnevelésórákon lesznek programok

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) azt javasolja, hogy a járványügyi készültség időszakában az iskolák a testnevelésórák keretében szervezzék meg a szeptember 25-i az Európai Diáksport Napjához (ESSD) kapcsolódó programokat.

 

Az MDSZ szerdai közleménye szerint a szövetség abban bízik, hogy az iskolák többsége csatlakozik az Európai Diáksport Napjához, „felismerve, hogy a vírusfertőzés elleni védekezésben kiemelten fontos a rendszeres testmozgás.”

Az MDSZ emlékeztet arra, hogy a diáksportnap másfél évtizedes múlttal rendelkezik Magyarországon, és az MDSZ ötletéből európai kezdeményezéssé váló ESSD-re is már több mint öt éve kerül sor. Az Európai Diáksport Napjára regisztráló iskolák hagyományosan azt vállalják, hogy az eseményhez kapcsolódóan 120 perces mozgás- és sportprogramot szerveznek a tanulóknak. Az idén azonban a koronavírus-járvány miatt más a cél, mert a mostani tanévre az emberi erőforrások minisztere témanappá nyilvánította szeptember 25-ét, így lehetővé vált, hogy az iskolák a tantervben előírt, a témával összefüggő tanítási órákat a témanapon szervezzék meg.

„Idén az MDSZ lehetőséget ad arra is, hogy az iskolák ne csak szeptember 25-én, hanem az Európai Sporthét (szeptember 23-30.) bármelyik napján zajló testnevelésórákkal is regisztrálhassanak, támogatva a tanulók immunrendszerének erősítését, amelynek a pandémia miatt most nagyobb a jelentősége, mint valaha” – írta közleményében az MDSZ, hozzátéve, hogy az órák biztonságos lebonyolításához az elmúlt hetekben közzétett iránymutatásokkal nyújtanak segítséget.

Az MDSZ – az elmúlt két évhez hasonlóan – az idén is díjazza a diáksportnapon leginkább aktív és kreatív iskolákat, köszönhetően az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága támogatásának.

„Ezúttal a szabadtéri mozgás, az utcai sportok fontosságát kiemelve egy másik jeles nappal kötöttük össze az ESSD jutalmazási rendszerét: az idén először rendezzük meg ugyanis hazánkban az Open Streets Day programokat, amelyen arra biztatjuk a tanulókat és iskoláikat, hogy szeptember 20-án, vagy annak környékén keressenek lakókörnyezetükben szabadtéri lehetőséget a testmozgásra, és ott szervezzenek maguknak sportprogramot” – idézte a közlemény Balogh Gábor MDSZ-elnököt.

Az MDSZ tájékoztatása szerint az első 100 iskola, amely október 22-ig az Open Streets Day sporteseményéről, valamint az ESSD aktivitásáról beküldi a beszámolóját, 60 ezer forint értékű labdacsomag-jutalomban részesül, az első 400 iskola pedig, amely az ESSD alkalmából megvalósított programjáról szóló beszámolóját feltölti, 20 ezer forint értékű labdacsomagot kap.

A beszámolókat a határidőig beküldő iskolák között egy Teqball Lite asztalt sorsolnak ki. 

2020.09.23 20:31:55

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Szerettem volna hinni március-április fordulójának főbekólintó napjai táján – naiv módon persze –, hogy az élet hajszolására kondicionált ember megáll, s néhány pillanatig gondolkozik legalább.

2020.09.22 22:24:13

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Már elnézést, de gépiesített sportolókat vagy hús-vér embereket akarunk-e látni? Sokak szerint itt a vége, itt kellene megállni. Csak még nem jutottunk el addig a pontig, amelyen túlról már nem lehet visszatérni.

2020.09.21 11:36:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A helyi lapok pedig nem válogattak a címekben:     „A sport megcsúfolása”, „Merénylet a versenyzők ellen”.

2020.09.20 21:45:37

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Az emberiséget sakkban tartó koronavírus-járvány miatt orvosilag ellenjavallt a meccsek előtti és utáni kézfogás is.

2020.09.17 21:41:59

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Sportújságírónak lenni jó. Sok fiatal álma, kevesebbek álmának beteljesülése. Olyan tevékenység megélése, ahol napjaink agyonszabályozott világában is hőstettek zajlanak, diadalmaskodni lehet, vagy felállni a térdre kényszerítettség állapotából.