Elismerés: Andrés Iniesta után Sárosi Laura következik

Vágólapra másolva!
2018.02.04. 09:01
null
Sárosi Laura emlékezetes tettével világszerte elismeréseket szerzett, szerez (Fotó: MTI)
Nagy megtiszteltetés érte Sárosi Laurát, február 19-én a spanyol Év sportolója-díjátadón Zsófia királynétól veheti át az esztendő (2016) legsportszerűbb cselekedetéért járó Zsófia királyné-díjat. 

Nem mindennapi élményben lesz része a tollaslabdázó Sárosi Laurának. Amint arról a Nemzeti Sport szombati számában elsőként beszámolt, február 19-én I. János Károly spanyol király (aki 2014-ben fia javára lemondott a trónról) feleségétől, Zsófia királynétól vehet át kitüntetést egy 2016-os, azóta nemzetközi fair play díjjal is jutalmazott cselekedetéért.

„ÖRÜLÖK, HOGY A BÁTYÁM IS RÉSZESE LEHET ENNEK A PILLANATNAK”
SÁROSI LAURA: – Több szempontból is érdekes érzésekkel tölt el ez az elismerés. Egyrészt 2016 már távolinak tűnik, de jó érzés, hogy egy másik országban emlékeznek rám, és így ismerik el, amit az Európa-bajnokságon tettem. Andrés Iniesta után ilyen díjban részesülni, Zsófia királynétól átvenni a kupát, óriási megtiszteltetés. Örülök, hogy a bátyám is részese lehet ennek a pillanatnak, hiszen ő kísér el Madridba.

Talán sokan emlékeznek rá, a riói kvótáért versenyző magyar tollaslabdázó az áprilisi franciaországi Európa-bajnokságon került érdekes helyzetbe. A kontinensviadal egyéni küzdelmeinek második körében 1:0-ra vezetett a negyedik helyen kiemelt német Karin Schnaase ellen, amikor ellenfelének elszakadt a cipője. A szabályok szerint a játékos nem hagyhatja el a pályát, a németnek pedig nem volt tartalék cipője, így Sárosi könnyedén megnyerhette volna a mérkőzést.

Ám a magyar játékos odaadta tartalék lábbelijét ellenfelének, aki végül legyőzte őt. Ez az emberi gesztus, ez a sportszerű cselekedet nemcsak a magyar sajtót járta be, külföldön is sokat foglalkoztak az esettel, amelyért 2016 októberében a Nemzetközi Fair Play Bizottság speciális fair play diplomát adományozott a játékosnak.

Most egy újabb, igazán különleges elismerésben lesz része Sárosi Laurának, aki az El Pardóban lévő királyi palotában veheti át a díjat Zsófia királynétól. Azt a kitüntetést, amelyet az előző esztendőben a spanyol válogatott, világ- és Európa-bajnok, BL-győztes labdarúgó, Andrés Iniesta példamutató, sportszerű, a tisztességes játék iránti elköteleződésének elismeréseként kapott meg.

A Reina Sofía Fair Play-kupát 1982 óta adják át, első alkalommal a Spanyol Vöröskeresztet ismerték el a sportpályákon nyújtott tevékenységéért. Nem Sárosi Laura az első külföldi sportoló, aki Zsófia királyné elé járulhat: 1995-ben a Vuelta-győztes francia kerékpárost, Laurent „Jaja” Jalabert-t díjazták – igaz, spanyol vonatkozásként, ő akkoriban az Once csapatában tekert. Az elmúlt több mint három évtizedben olyan kiváló sportolók részesültek az elismerésben, mint a Davis-kupa-győztes teniszező, Alex Corretja, az olimpiai bajnok középtávfutó, Fermín Cacho, a tornász Jesús Carballo vagy éppen a labdarúgó Andrés Iniesta. 2013-ban egy nyolcesztendős kanári-szigeteki fiúcska, Alejandro Rodríguez Macías cselekedetét ítélték a legszebbnek, aki egy labdarúgótorna során szétválasztotta a mérkőzés hevében összevitatkozó edzőjét és a játékvezetőt.

A február 19-i eseményen olimpiai bajnokok között léphet színre majd Sárosi Laura. A hölgyeknél Maialén Chourraut olimpiai bajnok szlalomkajakos mellett Lidia Valentín súlyemelő lett az év legjobbja. Utóbbi Rióban bronzérmes volt, ám mivel doppingvétségek miatt átíródott a 2012-es londoni és a 2008-as pekingi játékok eredménysora, előbbin arany-, utóbbin ezüstérmessé lépett elő. A férfiaknál a Rióban egyéni bronzérmes, párosban Cristian Toróval aranyérmes kajakos, Saúl Craviotto veheti át a Fülöp király-díjat.

A János Károly-díj a legjobb feltörekvő sportolót illeti meg, aki ezúttal a K–1 1000 méteren olimpiai bajnok kajakos, Marcus Cooper lett. A Güel bárója-kupát, amely csapatdíj, a férfi és a női kajak négyes kapja. Az úszó Hugo González a legjobb U18-as sportoló lett, és a Leonor hercegnő-díj birtokosa, míg Teresa Perales, aki a paralimpiai játékok során 26 érmet nyert, a Zsófia infánsnő-díjban részesülhet. A Fernández Ochoáról elnevezett életműdíj a gyalogló Jesús Ángel García Bragadóé lett.

Zsófia királyné legutóbb Andrés Iniestának adta át a fair play díjat (Fotó: AFP)
Zsófia királyné legutóbb Andrés Iniestának adta át a fair play díjat (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik