E-sport: nem mindenki rajong a szobaversenyekért

NS-ÖSSZEÁLLÍTÁS NS-ÖSSZEÁLLÍTÁSNS-ÖSSZEÁLLÍTÁS NS-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Vágólapra másolva!
2020.04.24. 12:27
null
Mellettem az utódom? Michelisz Norbert (jobbra) támogatja a fiatalokat, Báldi Gergő a WTCR e-bajnokságának egyik felfedezettje (Fotó: Mira Motorsport)
Egyre több sportágban fedezik fel a virtuális teret, hogy online viadalokkal tartsák ébren a versenyszellemet: autóversenyzők szimulátorba pattannak, teniszsztárok kontrollert ragadnak, bringások a szobában tekernek, dartsjátékosok az otthonukban dobálnak számítógépre kötve. Akad, aki szerint ez pótcselekvés, és megvan az első versenyek tanulsága is: ha gyenge a wifid, nem szállhatsz be.

 

AUTÓSPORTOK
Valódi versenyautóba kerülhet

A Formula–1 volt a leggyorsabb, és neki volt a legkönnyebb, hiszen évek óta zajlik a sorozat, „csak” be kellett vonni az aktív versenyzőket. Miután a mezőnynek a koronavírus miatt haza kellett „kullognia” az első verseny helyszínéről, Ausztráliából, egy héttel később már össze is hozták a virtuális Bahreini Nagydíjat. Eleinte mérsékelt volt a versenyzők lelkesedése, a múlt vasárnapi virtuális kínai futamon viszont már az aktuális mezőny hét pilótája is szimulátorba pattant. Bár a sorozat hivatalos játéka, az F1 2019 finoman szólva sem a legélethűbb az elérhető szoftverek között, az induló pilóták azt vallják, a virtuális verseny így is segít nekik abban, hogy „élesek” maradjanak, ráadásul koncentrációs gyakorlatnak is kitűnő. Az eddigi három online nagydíjból kettőt a Ferrari versenyzője, Charles Leclerc nyert meg.

A sorozat kapcsán rivaldafénybe került Bereznay Dániel. A magyar fiatalember az Alfa Romeo színeiben versenyez, és egymás után tépdesi a babérokat a virtuális F1-es sorozatokban.

A túraautó-világkupa (WTCR) e-bajnokságába szintén bevonták a valódi versenyzőket, és a sorozatban vannak nagy felfedezettek. Nem csoda, tavaly óta itt is zajlik a virtuális bajnokság, egyre-másra tűnnek fel a tehetségek, így figyelhettünk fel Báldi Gergőre és Bánki Bencére.

Magyar szempontból a legérdekesebb sorozat a Hungaroring e-sport bajnoksága, amelyet Michelisz Norbert neve fémjelez. Ez annyiban mindenképp más, hogy csak magyar versenyzők indulhatnak, s hogy a legjobb öt közül egy végül lehetőséget kap rá, hogy valódi versenyautóban is kipróbálja magát. A túraautó-világkupa címvédője hisz benne, hogy egy virtuális sorozat lehet ugródeszka. Elvégre vele is így történt, szimulátorbajnokból lett valódi versenyző. Most Michelisz akarja megadni valakinek a lehetőséget a saját csapatában, a M1RA-ban. A selejtezőkben egy hét alatt majdnem háromezren vettek részt, jövő héten pedig már élesben zajlik a verseny a virtuális Hungaroringen.

Képernyőn a virtuális Rafael Nadal, a konzolt az igazi fogja nyomkodni
Képernyőn a virtuális Rafael Nadal, a konzolt az igazi fogja nyomkodni


TENISZ

Nadal is a konzolnál

A teniszezők április 27. és 30. között ragadnak kontrollert, a férfiaknál és a nőknél is 16-an lépnek pályára a virtuális madridi stadionban. A résztvevőket négy négyes csoportba sorsolják, az első kettő jut tovább a legjobb nyolc közé. A szervezők kimondott célja nem csupán a szórakoztatás, hanem a segítségnyújtás is: a versenyen mindkét nemben 150 ezer euró lesz az összdíjazás, amit a sportolók várhatóan felajánlanak alacsonyabban rangsorolt, nehéz helyzetben lévő társaiknak.

Az ötletet eleinte sokan kétkedve fogadták, ám a nevezők listáján mindenki meglepődött: vállalta például az indulást a spanyol Rafael Nadal, aki egymaga is dob az esemény megítélésén – ráadásul nem ő az egyetlen nagy név. A férfiaknál többek között az osztrák Dominic Thiem, a német Alexander Zverev és a brit Andy Murray is konzolhoz ül, míg a nőknél a cseh Karolína Plísková, az ukrán Elina Szvitolina, illetve a két kanadai, Bianca Andreescu és Eugenie Bouchard is megmutathatja virtuális képességeit.

Az olasz bringás, Giulio Ciccone a virtuális Everest Challenge-en teker a szoftverrel összekötött görgős szobabiciklin (Fotó: twitter)
Az olasz bringás, Giulio Ciccone a virtuális Everest Challenge-en teker a szoftverrel összekötött görgős szobabiciklin (Fotó: twitter)

 

KERÉKPÁR
Megosztó szobaversenyek

A profi kerékpárosok is alaposan „meg vannak lőve” a járványhelyzet okozta bezártság miatt. Az „elvonási tünetek” enyhítésére és a formában tartásra is gyógyír az otthoni, úgynevezett görgős edzés virtuális valósággal történő felturbózása. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy egy erre alkalmas görgős szobabiciklit összekötnek valamilyen szoftverrel, és már mehet is a virtuális tekerés. Az online térben nyomták le az elmúlt időszakban az elmaradt viadalok közül például az Amstel Gold Race és a Flandria körverseny távjait, a world tour istállók házon belüli versenyeit vagy a napokban a Svájci körversenyt.

Persze nem mindenki rajong az otthoni pótcselekvésért. A nemzetközi mezőny szókimondó fenegyereke, a háromszoros világbajnok szlovák sztár, Peter Sagan kerek perec kijelentette, ő „hús-vér” bringás, s mint ilyen, nem vesz részt az efféle bohócságokban, és őszintén reméli, nem ez a jövő.


DARTS
Éjjel-nappal dobálnak

A hazánkban is rendkívül népszerű sportágban nem állt le az élet, április elejétől több home-versenysorozat is zajlik. A játékosok saját otthonukban dobálnak, mintha edzenének, csak ellenfél is van valahol máshol – a közvetítések online követhetőek, wifikapcsolat és kamera segítségével minden helyszínről élőben sugározzák a történéseket a játékosok, akik be is mondják dobásaik összértékét a könnyebb követhetőség érdekében. Jelenleg négy szálon futnak az események: az Icons of Darts Live League a délutáni órákban, a Night at the Darts este köti le az érdeklődőket, utóbbiban csütörtök este debütált az utánozhatatlan Phil Taylor.

A piacvezető PDC eseménye, a PDC Home Tour előcsatározásai 32 estén keresztül zajlanak négyes csoportokban (aztán következik a második szakasz), a regnáló világbajnok Peter Wright már az első napon kiesett. A mérkőzéseket a Sport Tv közvetíti, a képminőség gyakran csapnivaló, nem véletlen, hogy Gary Anderson például azért nem vállalta a szereplést, mert gyenge a wifije.

A Remote Darts League a napokban indult útjára. Ezen főként a BDO-szervezet legjobbjai és korábbi emblematikus figurái vesznek részt.

A magyar és német női sakkválogatott április 21-én csapott össze a neten
A magyar és német női sakkválogatott április 21-én csapott össze a neten


SAKK
Villámparti kettőig

Bár a sakkolimpiát elhalasztották, a világbajnok-jelölti tornát meg félbeszakították, az edzések és a versenyek folytatódtak az online felületeken. Ennek egyik zászlóvivője a világbajnok Magnus Carlsen, aki a kényszerszünetben minden eddiginél aktívabban vesz részt az online sakkéletben. A múlt héten kihívta a 17 éves magyar Kozák Ádámot is, akivel a villámsakk legsebesebb, egyperces időkontrollú fajtájában játszott százjátszmás meccset, amelyet több mint ezren követtek élőben.

„Este tizenegykor kezdtünk játszani, aztán éjjel kettőkor írtam neki, hogy szerintem nekem ennyi volt, lassan elmegyek aludni. Annyit mondott, hogy oké” – számolt be Kozák az utanpotlassport.hu-nak. Carlsen egyébként a világ legjobb nyolc játékosával szervezett 250 ezer dollár összdíjazású kéthetes online tornát április 18. és május 2. között.

Április 21-én a magyar és a német női sakkválogatott is összecsapott. A Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Gara Anita, Papp Petra összeállítású magyar csapat 12.5:3.5 arányban nyert.

 

Major Veronikának furcsa, hogy senki nem áll mellette a lőállásban
Major Veronikának furcsa, hogy senki nem áll mellette a lőállásban

SPORTLÖVÉSZET
Viadalok a Föld körül

Sportlövészetben egyre népszerűbbek az online versenyek: német, amerikai és indiai szervezésben is rendeznek viadalokat. A múlt hétvégén „Indiában” öt magyar puskás és pisztolyos is megmérette magát, Sidi Péter pedig szakkommentátorként csatlakozott – a világbajnok puskásnak a versenyzéshez nem volt elég erős a wifije. A mieink közül Major Veronika szerepelt a legjobban, a keszthelyi pisztolyos negyedik lett.

„Az online térben valamelyest lehet szimulálni a versenyhangulatot, de a körülmények jelentősen eltérnek egy-egy viadalétól – mondta el tapasztalatait Major Veronika. – Furcsa, hogy nem áll mellettem senki a lőállásban, és folyamatosan halljuk a kommentátort a verseny alatt. Érződik az összefogás, a közösségünk úgy viselkedik, mint egy nagy család, aminek nagyon örülök.”

KARATE

Kerti kata

Karatéban két versenyszám létezik, a küzdelem (kumite) és a formagyakorlat (kata) – utóbbiban az igazit megközelítő versenyhelyzetet lehet teremteni az interneten keresztül. Erre jött rá az edzőként, bíróként és versenyszervezőként dolgozó Gali Csaba, aki kísérletképpen húsvétkor rendezett először online formagyakorlat-versenyt, s a kezdeményezés sikerén felbuzdulva minden hétvégén megtartja a megméretést. A résztvevők a szabályoknak megfelelően karateruhában mutatják be formagyakorlataikat, amelyeket a szövetség hivatalos bírói pontoznak. A különbség csupán annyi, hogy a sportolók a szobájukban, a házuk kertjében vagy az edzőtermükben katáznak, nem pedig ugyanazon a tatamin.

TRIATLON
Az online térből a „valós” vb-re

A megváltozott helyzetre gyorsan reagált az Ironman-sorozat jogtulajdonosa, a World Triathlon Corporation, amely április elejétől indított pénzdíjas virtuális versenysorozatot. Az interneten alapuló Ironman VR Pro Challenge keretében minden hétvégén különböző pályákat teljesíthetnek az online térbe csatlakozók. Érdekesség, hogy a kiértékelt eredményekkel kvalifikációs pontokat is lehet szerezni a november végi új-zélandi „valós” világbajnokságra. A hét utolsó napján két férfi és két női Pro-versenyző méri össze tudását – pénzdíjért.

Az összeállítást készítette: Győri Ferenc, Klein Ron, Kohán Gergely, Lakner Gábor, Lipiczky Ágnes, Pircs Anikó, Tóth Anita, Vincze Szabolcs, Zsoldos Barna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik