MTI 2020.03.27 16:48 Frissítve: 2020.03.27 16:58

Dopping: Oroszország több mint egymillió dollárt fizetett kötelező hozzájárulásként

Oroszország befizette több mint egymillió dollár összegű 2020-as kötelező hozzájárulását a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) – tudatta a WADA sajtószolgálata.

 

A WADA – amelynek költségvetését fele-fele részben állják a kormányok és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság – a legnagyobb hozzájárulást az Egyesült Államoktól és Kanadától kapja: előbbi (az orosz hírügynökség közlése szerint) 2 millió 715 ezer, utóbbi pedig csaknem 1.36 millió dollárt fizetett be erre az esztendőre.  

Oroszország azonban őket is „lekörözheti” attól függően, mikor és hogyan dönt a lausanne-i Sportdöntőbíróság (CAS) a WADA és az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) közötti perlekedésben. Ha a WADA követelése érvényesül, Oroszországnak még körülbelül kétmillió dollárt kell utalnia azoknak a költségeknek a kiegyenlítésére, amelyek a moszkvai doppingellenőrző laborral kapcsolatosan merültek fel.     

A WADA végrehajtó bizottsága december 9-én határozott úgy, hogy megfosztja a RUSADA-t a megfelelési státusztól, s hozott olyan – az oroszok által megfellebbezett – döntést, amelynek értelmében az ország sportolói a nemzeti válogatott tagjaként négy évig nem vehetnek részt jelentős nemzetközi versenyeken, így a tokiói olimpián sem. A WADA bizonyítottnak látta, hogy manipulálták a RUSADA moszkvai laboratóriumának eredményeit. A büntetést kiváltó ügyet a moszkvai laboratórium – hosszas huzavona után – januárban átadott adatbázisának átvizsgálását követően robbantotta ki a nemzetközi ügynökség.   

A labor működését és a RUSADA-t még 2015 végén függesztették fel, miután a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentésében megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták.

2020.05.24 16:20:37

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Sokan a világhírű magyar vívás előfutárának tartották, stílusa az aktív védelemre épült.

2020.05.24 20:53:59

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Át kellene gondolni a rendezéssel kapcsolatos terveket.

2020.05.23 20:51:40

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

A sportállamtitkár úgy véli, legalább egy év szükséges ahhoz, hogy a sport gazdasági helyzete is stabilizálódjon.