HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2014.09.07 18:05 Frissítve: 2015.03.03 01:27

Dopping: eltiltották az Eb-bronzérmes Magát Krisztinát

Egyszer fent, egyszer lent, avagy könnyen csúfot űzhet a sors az emberrel. Tavaly augusztusban jött a hír, hogy a tiranai súlyemelő Európa-bajnokságon negyedik helyen végző Magát Krisztina harmadikká lép elő, mert a győztes ukrán Szvitlana Cserniavszka megbukott a doppingkontrollon. Most fordult a helyzet.

HIRDETÉS
Egy versenyen kívül elvégzett vizsgálaton akadt fenn Magát Krisztina (Fotó: Grnák László)

 

 

Tavaly októbere óta tudott, hogy az egyik magyar női emelő fennakadt a doppingszitán, de azóta is csak titkolózott a nemzetközi (IWF) és a magyar szövetség. A Nemzeti Sport csak a jog- és etikai szabályok diktálta óvatosságból nem írta meg, holott kinyomozta: Magát Krisztinát fülelte le az IWF által kért és a Magyar Antidopping Csoport által augusztusban, versenyen kívül elvégzett vizsgálat.

Tudomásunk szerint Magát egészségügyi okokra hivatkozott, mondván, a térdsérülése miatt beadott injekcióval kerülhetett szervezetébe a szteroidok közé sorolandó oxandrolon (lásd Athén 2004...) Csakhogy semmiféle TUE-engedélyt nem mutatott be a vizsgálatkor, vagyis nem volt olyan orvosi igazolása, amely szerint szükségszerűen kell alkalmaznia tiltott szert tartalmazó készítményt.

Most pont került az ügy végére, az IWF honlapján is olvasható a neve a 2013-ban eltiltottak listáján. Egy biztos, Magát nevezését hirtelen visszavonták a tavaly októberi világbajnokság előtt, és azóta sem indult viadalokon, a csapatbajnokságon sem vett részt. Ezek is mind árulkodó jelek voltak.

A 2015. szeptember 22-ig eltiltott +75 kilós versenyző ezek után kénytelen lesz megválni a szeptemberi pécsi országos bajnokságon szerzett bajnoki címétől. Más kérdés, miért a bajnoki szereplése napjától indul a szankció, hiszen augusztusban adott mintát...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.17 00:00:47

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nyilván sporteseményen önként munkálkodni más tétel, mintmondjuk százhetven éve, 1848-ban a haza hívására – »Kossuth Lajos azt üzente...« – magunktól bevonulni a honvédség lobogója alá.

2018.10.15 23:42:43

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A búcsú ne feltétlenül szép legyen, inkább – megnyugtató. Mert a virágcsokrokkal, a vázákkal, a névre szóló mezekkel tele a padlás, a lelátóról érkező vastaps is megszokott, ám az már kevésbé, hogy az egykori klasszis valóban érezze a törődést, a megbecsülést.

2018.10.14 23:26:14

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Számos olyan életutat találhatunk a UFC berkein belül, amelyekből a bálványkereső fiatalok is sokat tanulhatnak, de nem a nézettséget és a bevételeket növelő hangulatfokozással.

2018.10.13 23:47:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Egyetlen érv sem szól amellett, hogy Magyarország éppen tizenkét bajnokát emelje fel egy megkülönböztetett elit kasztba, és azok mind hatvan éven felüliek legyenek. Tizenkettő egyébként is egy tucat, és a nemzet sportolói végképp nem tucatemberek.

2018.10.09 11:39:35

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Előszőr Magyarországon 7 IFBB Profi kártya a tét.

HIRDETÉS
HIRDETÉS