nemzetisport.hu 2014.09.07 18:05 Frissítve: 2015.03.03 01:27

Dopping: eltiltották az Eb-bronzérmes Magát Krisztinát

Egyszer fent, egyszer lent, avagy könnyen csúfot űzhet a sors az emberrel. Tavaly augusztusban jött a hír, hogy a tiranai súlyemelő Európa-bajnokságon negyedik helyen végző Magát Krisztina harmadikká lép elő, mert a győztes ukrán Szvitlana Cserniavszka megbukott a doppingkontrollon. Most fordult a helyzet.

Egy versenyen kívül elvégzett vizsgálaton akadt fenn Magát Krisztina (Fotó: Grnák László)

 

 

Tavaly októbere óta tudott, hogy az egyik magyar női emelő fennakadt a doppingszitán, de azóta is csak titkolózott a nemzetközi (IWF) és a magyar szövetség. A Nemzeti Sport csak a jog- és etikai szabályok diktálta óvatosságból nem írta meg, holott kinyomozta: Magát Krisztinát fülelte le az IWF által kért és a Magyar Antidopping Csoport által augusztusban, versenyen kívül elvégzett vizsgálat.

Tudomásunk szerint Magát egészségügyi okokra hivatkozott, mondván, a térdsérülése miatt beadott injekcióval kerülhetett szervezetébe a szteroidok közé sorolandó oxandrolon (lásd Athén 2004...) Csakhogy semmiféle TUE-engedélyt nem mutatott be a vizsgálatkor, vagyis nem volt olyan orvosi igazolása, amely szerint szükségszerűen kell alkalmaznia tiltott szert tartalmazó készítményt.

Most pont került az ügy végére, az IWF honlapján is olvasható a neve a 2013-ban eltiltottak listáján. Egy biztos, Magát nevezését hirtelen visszavonták a tavaly októberi világbajnokság előtt, és azóta sem indult viadalokon, a csapatbajnokságon sem vett részt. Ezek is mind árulkodó jelek voltak.

A 2015. szeptember 22-ig eltiltott +75 kilós versenyző ezek után kénytelen lesz megválni a szeptemberi pécsi országos bajnokságon szerzett bajnoki címétől. Más kérdés, miért a bajnoki szereplése napjától indul a szankció, hiszen augusztusban adott mintát...

2019.04.22 22:53:34

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Higgyék el, a záróbusznál nincs megalázóbb, a »célterületről« kizárással együtt azt jelenti, hogy a »jelentős közösség« kivetett magából, hiába készültem esetleg napi futásokkal, egészséges ételekkel-italokkal, már-már tudományosan a versenyre.

2019.04.20 23:33:05

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

ALAPVONAL. Mindezek tudatában tényleg érthetetlen, hogyan telhetett el hatvankilenc esztendő magyarországi asztalitenisz-világbajnokság nélkül.

2019.04.20 16:26:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Nem tudta, kivel szórakozik. A harcos előbb csak szólt, ám mikor az nem használt, cselekedett.

2019.04.19 22:33:55

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Elkoptathatatlan emlék, amikor hajdanán a két locsolkodási célállomás közötti zsákmánymustra során egyikünk boldogan kiáltott fel: most már biztosan el tudok menni az idegenbeli meccsre!

2019.04.17 23:51:45

Egyéb egyéni RUSZANOV ANDRÁS

ALAPVONAL. Anno saját művének, a tökélyre fejlesztett nimbusznak esett áldozatául. Meg sem fordul(hatot)t egy átlagember fejében, hogy Tiger Woods vereséget szenved az élet bármely területén.