Dopping: a minták újraelemzése pozitív üzenet a tiszta sportolóknak

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.08.21. 13:41
Jang Jang, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kínai alelnöke úgy fogalmazott, az olimpiai játékokon levett vizelet- és vérminták újraelemzése reményt ad a tiszta sportolóknak.

Az augusztusban elért nyolcéves elévülési határidő ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tovább folytatja a 2012-ben Londonban levett minták újbóli vizsgálatát. A 2015-től idén áprilisig tartó időszakban 67 pozitív esetre és kilenc szabálysértésre derült fény.

„Az elemzési módszerek jelentősen javultak és kifinomultabbak lettek az elmúlt években, a vizsgálatok célzottabbak. Ez lehetővé teszi, hogy több vétkest buktassunk le” – magyarázta Jang.

Az alelnök úgy vélekedett, az eredmények bizonyították, hogy a NOB kezdeményezése hatékony volt a csalók leleplezésében.

„Remélem, a minták további elemzése az idő múlásával, a tudomány fejlődésével még hatékonyabb eszköz lesz a tiszta sport védelme szempontjából” – mondta. Hozzáfűzte, a szabályokat megsértő sportolók már jól tudják, hogy évekkel később is lebuktathatók.

Jang Jang arról is beszélt, nagyon sajnálja azokat a tiszta sportolókat, akik nem az olimpiai játékok ideje alatt kapták meg érmeiket, és nem jutott nekik a dicsőségből, ezért továbbra is fontosnak tartja, hogy megfelelő elismerést kapjanak teljesítményükért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik