Diáksport: kreatív tánc és jóga a testnevelésórán?

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.10.02. 13:16
A minőségi iskolai testnevelés megvalósításának formái, valamint az iskolai szabadidősport fejlesztésének lehetőségei a fő témái az Európai Testnevelési Szövetség (EUPEA) budapesti kongresszusának.

A Magyar Diáksportszövetség (MDSZ) szervezésében megtartott rendezvény pénteki tanácskozását Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa nyitotta meg. Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa nyitotta meg.

A magyar politikus beszédében hangsúlyozta, hogy EU-s biztosként a sport területén két fő célt tűzött ki. Az egyik a testmozgás népszerűsítése, mivel egy felmérés szerint az uniós állampolgárok több mint a fele fizikailag inaktív. A betegség miatt kiesett munkaórák, valamint a megnövekedett társadalombiztosítási és egészségügyi kiadások évente több mint 80 milliárd euró többletköltség jelentenek a tagállamoknak, ugyanakkor rontják a tagországok gazdasági eredményét, s ezáltal versenyképességét is.

Navracsics Tibor emellett szeretné fejleszteni az alulról építkező szabadidősportot is, mert álláspontja szerint a sport az egyik legjobb eszköze a társadalmi integrációnak, amely a mostani migrációs hullám idején kiemelt jelentőséget kap.

„A sport által barátságok kötődhetnek, szerelmek szövődhetnek, új közösségek alakulhatnak ki, s ezek nagy mértékben elősegíthetik a társadalmi beilleszkedést” – jelentette ki az EU biztosa.

Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy a megfogalmazott célok megvalósítására több programot dolgozott ki az Európai Bizottság, s büszkén említette meg, hogy ezeken keresztül a Magyar Diáksportszövetségnek is sikerült már uniós támogatáshoz jutnia. Kiemelte, hogy a Magyarországon bevezetett mindennapos testnevelés egyedülálló az unióban, már több más tagállam figyelmét is felkeltette, s gondolkoznak annak átültetésén.

Kitért még arra, hogy az Európai Bizottság két szakértői munkacsoportot fog felállítani, az egyiket a sportdiplomácia, a másikat a szabadidősport területén. Hozzátette: mindkettőnek lesz magyar tagja, az elsőnek Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, a másodiknak Balogh Gábor, az MDSZ elnöke. Claude Scheuer, az EUPEA (Európai Testnevelési Szövetség) elnöke és az ICSSPE (Sporttudományi és Testnevelési Nemzetközi Tanács) igazgatótanácsának tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a testnevelés az iskolai nevelés szerves része, s ebben nemcsak a mennyiségre, hanem a minőségre is törekedni kell.

Balogh Gábor tájékoztatása szerint a háromnapos rendezvény keretében a résztvevők összehasonlítják a nemzeti tanterveket, kicserélik tapasztalataikat, s ajánlásokat fogalmaznak meg arra, miként lehet emelni az iskolai testnevelés minőségét. Az elnök hozzáfűzte: ezen kívül az MDSZ célja az is, hogy megmutassa magát a konferencia külföldi résztvevőinek, akik komolyan érdeklődnek az iránt, milyen igazgatási, szervezési és szakmai irányelvek mentén vezették be Magyarországon a mindennapos testnevelést.

Balogh Gábor szerint a program fő célja, hogy olyan új mozgásformákat – például kreatív tánc, stresszkezelés, jóga – vezessenek be a testnevelésben, amelyek segítségével olyan gyerekekkel is meg tudják szerettetni a testmozgást, akikkel a korábbi, hagyományos módszerekkel nem sikerülne.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik