M. A. 2019.11.03 00:20 Frissítve: 2019.11.03 10:28

Darts: Végső János megnyerte a Hungarian Classicot!

Minden apró nemzetközi sikert meg kell becsülni az olyan sportágakban, amelyekben enyhén szólva nem Magyarország a nagyhatalom, most viszont nem is apró az a siker, amelyről hírt adhatunk: Végső János megnyerte a fő versenyszámot, vagyis a férfi egyénit a British Darts Organisation és a World Darts Federation idei első budapesti viadalán a Hotel Hungaria City Centerben.

Végső János (jobbra) pályafutása egyik legszebb eredményét érte el (Fotó: Magyar Darts Szövetség)

 

Azt kell, hogy írjuk, érett ez már. A dartsos körökben csak Morzsiként ismert Végső János – aki a magyar játékosok közül egyetlenként már két European Tour-versenyen is főtáblás volt a sportág első számú szervezeténél, a Professional Darts Corporationnél – tavaly is csak hajszál híján maradt le a trófeáról a Hungarian Open első versenyén, a Hungarian Classicon, idén pedig kvalifikálta magát a nem hivatalos csapat-világbajnokságra, a World Cup of Dartsra, majd majdnem a PDC világbajnokságára is.

A kelet-európai selejtezőben egészen a döntőig jutott, ahol az a szlovén Benjamin Pratnemer verte meg, aki tavaly a Hungarian Classic fináléjában is megfosztotta őt a végső siker örömétől – és aki most az elődöntőben jött szembe. Nos, most Morzsi volt a jobb, illetve a megfogalmazás úgy pontos, hogy a fontos pillanatokban ő koncentrált jobban, és szoros csatában 5–4-es diadalt aratott, ami annyira felszabadította, hogy a döntőben szinte már tarolt a ciprusi színekben versenyző Wayne Halliwell ellen.

 

Az első három leget villámgyorsan behúzta – pedig nem ő kezdett, tehát kétszer is brékelt –, és a negyedik kezdetekor PDC-t idéző 100.2-es volt a körátlaga, amely ugyan utána némileg visszaesett, no meg az ellenfél is megpróbálta rendezni sorait, de nem tudta veszélyeztetni a Pestújhelyi SC játékosának diadalát, amely a 420 000 forintos pénzdíj mellett 18 világranglistapontot hozott a konyhájára. Régóta várt nagy bravúr ez, hogy itthon maradt ez a trófea, amihez Végső Jánosnak nyolc mérkőzést kellett megnyernie. Megtette.

A (Székely Pál elleni) negyeddöntőben egyébként 84.6, az elődöntőben 77.9, a döntőben pedig 83.7 volt az átlaga.

És ezzel a jó híreknek még nincs végük: a női versenyben bronzérmes lett Ihász Veronika és Ölei Annamária, az utánpótlás kategóriákban pedig a fiúknál – Budavári Zsombor révén – és a lányoknál – Kovács Tamarának köszönhetően – is magyar győzelemnek örülhettünk a 22 ország 563 indulóját felvonultató hétvége első versenynapján a 21. Dreher Hungarian Open keretében.

2019.11.15 16:09:39

Egyéb egyéni PIRCS ANIKÓ

Az örökös magyar bajnok és mesteredző miniszteri biztosként szolgálja sportágát.

2019.11.11 19:25:01

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

ALAPVONAL. Ennek pedig sok eszköze lehet, közülük is a legfontosabb, legnagyobb vállalkozás az egyre erőteljesebben szerveződő »összmagyar játékok«, avagy »a magyarok világjátéka«.

2019.11.11 19:22:45

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az év mérkőzése a Wales elleni meccs.

2019.11.11 17:13:47

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

Faludi Viktória sportpszichológust a legnagyobb bajnokok is elfogadják.