Darts-vb: Phil Taylor kiesett, holland–skót döntő lesz

Vágólapra másolva!
2016.12.30. 16:13
null
Peter Wright skót elődöntőre készülhet Gary Anderson ellen
Elsőként Peter Wright jutott be a PDC dartsvilágbajnokság elődöntőjébe, miután remek mérkőzésen 5:3-ra legyőzte James Wade-et. A skót a honfitársával, Gary Andersonnal találkozik a vasárnapi elődöntőben, a címvédő kiváló mérkőzésen búcsúztatta Dave Chisnallt. A világelső Michael van Gerwen simán legyőzte a vb meglepetésemberét, Daryl Gurneyt. A világelső ellenfele a legjobb négy között Raymond van Barneveld lesz, aki 5:3-ra verte meg Phil Taylort.

 

ANDERSON–CHISNALL

A vb eddigi talán legjobb meccsét játszotta Anderson és Chisnall, ami már az első szettben sejthetővé vált: öt legjében kilenc 180-ast dobtak. Anderson 2:0-ra növelte előnyét, majd a harmadik játszmában majdnem visszakapaszkodott kétleges hátrányból, de a szinte minden játékban 180-ast dobó Chisnall végül megnyerte a szettet, majd a következőben 2:2-re egyenlített.

A két játékos csúcsformában dobott, a meccs ezen szakaszában minden leget legfeljebb öt körön belül lezártak. meghint Anderson szerzett előnyt, majd a hatodik szettben az immár 16 180-ast dobó Chisnall megint egyenlített.

Az angol ezt követően a hetedik szettben 2–0-ra elhúzott, úgy tűnt, átveszi az irányítást, de a lehetőség kapujában megingott, Anderson pedig megmutatta, miért ő nyerte meg a legutóbbi két vb-t: megfordította a szettet (a nagy parádé közben a tv-s eredménykövető is elromlott), majd a következőt is megnyerte, így bejutott a legjobb négy közé.

A meccsen 33 180-as kört láthattunk (ebből 21-et Chisnalltól), ami öt nyert szettes mérkőzésen világcsúcs-beállítás.

Anderson 105.9-es átlaggal zárt, Chizzy 104.63-assal búcsúzott eddigi legjobb vb-jétől.

WRIGHT–WADE

A meccs elején Wright loholt Wade után, a balkezes angol 1:0-ra és 2:1-re is vezetett, a harmadik szettet szenzációs 155-ös kiszállóval nyerte meg, miután az előző játékban 144-es zárással egyenlített 2–2-re.

A negyedik szettet is Wade kezdte jobban, de Wright ezt követően egy fokozattal feljebb kapcsolt, sorozatban hat leget megnyerve először szerzett vezetést. A vb egyik legsportszerűbb jelenete is Wade-hez köthető, a hatodik játszmában Wright hat nyíl után a harmadik körben kilencnyilas eséllyel állt a tábla elé, és riválisa csendre intette a szurkolósereget.

4:2-ről Wade szépített 4:3-ra, de az egész vb-n zseniálisan játszó Wrightot ezúttal sem lehetett megállítani. A 104.79-es átlaggal dobó skót 5:3-mal továbbment a 22 180-at (Wade ezt a külön csatát 12–10-re megnyerte) hozó meccsen.

Wade 155-ös kiszállója


Barney 49 évesen készülhet a hetedik PDC-vb-elődöntőjére
Barney 49 évesen készülhet a hetedik PDC-vb-elődöntőjére


TAYLOR–VAN BARNEVELD

Wade és Chisnall kiesése után Phil Taylor maradt az egyetlen angol a mezőnyben, az ő feladata volt, hogy este Raymond van Barneveld ellen megmentse a házigazdák becsületét.

Van Barneveld a tavalyi vb alatt született unokájának, Masonnak üzent a bevonulása előtt (nem a korábbi dartsjátékosnak, Chris Masonnak).

 

A meccs első szettje Van Barneveldé, a második Tayloré lett 3–1-gyel. Nem volt olyan magas a színvonal, mint a délutáni meccseken, de a harmadik játszmában fokozódtak az izgalmak.

Taylor 2–0-s vezetése után Barney egyenlített, majd 76-ról kiszállva újra vezetést szerzett. A negyedikben Taylor kétszer is vezetett, de 1–2-nél Van Barneveld 167-es kiszállóval egyenlített, majd 120-szal kétszettesre növelte előnyét.

Taylor az ötödik szettet már nem engedte ki a kezéből, a játszma végén is magabiztos maradt, és szépített.

A hatodikban 2:0-ról engedte egyenlíteni a hollandot, ám a döntő leget hozta, ezzel 3:3-ra egyenlített.

Van Barneveld megőrizte hidegvérét, és 3:0-val újra előnybe került.

Taylor a nyolcadik szettben 1:1-nél egy 123-as kiszállóval elkerülte, hogy Van Barneveld brékelje, 2:2-nél azonban ez bekövetkezett, ezzel az angol legenda kiesett. Érdekesség, hogy a negyeddöntő összes találkozóján az a játékos kapott ki, aki több 180-ast dobott (Taylor 7:6-ra nyerte ezt a különcsatát).

A legjobb négy között Van Barneveld a világelső Michael van Gerwennel, a címvédő Gary Anderson pedig Peter Wrighttal találkozik, biztos tehát, hogy holland–skót csatát láthatunk majd a döntőben.

VAN GERWEN–GURNEY

A világelső Michael van Gerwenre csak időnként tudott ráijeszteni a vb meglepetésembere, a 24. kiemeltként a nyolc közé jutó Daryl Gurney. Az északír először is kibékült a közönséggel, amelyre nagyon megorrolt a Mark Webster elleni nyolcaddöntőjében, de csak 1–1-ig tartotta a lépést a világelsővel.

Van Gerwen két 170-es kiszállót is dobott, 103.71-es háromnyilas átlaggal zárta a mérkőzést, és a két délutáni negyeddöntő tendenciáját megtartva kevesebb 180-ast dobott (hetet), mint legyőzöttje (8).

A két 170-es kiszálló




DARTS
PDC-VILÁGBAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ

James Wade (angol, 6.)–Peter Wright (skót, 3.) 3:5
Gary Anderson (skót, 2.)–Dave Chisnall (angol, 7.) 5:3
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Daryl Gurney (északír, 24.) 5:1
Raymond van Barneveld (holland, 12.)–Phil Taylor (angol, 4.) 5:3

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Raymond van Barneveld (holland, 12.)
Peter Wright (skót, 3.)–Gary Anderson (skót, 2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik