Környezetvédelem: 17 hajóval indul a hetedik PET-kupa a Tiszán

Vágólapra másolva!
2019.07.31. 12:16
null
Egy különleges hajó Puskás-zászlóval<br />
Augusztus első hetében hetedik alkalommal szállnak vízre a PET-kupa kalózcsapatai, hogy a Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszán napokon keresztül gyűjtsék hajóikkal a hulladékot.

Már a hetedik alkalommal rendezik meg a PET-kupát a Tisza magyarországi felső szakaszán, a csaknem 80 folyamkilométeres távot augusztus 3. és 11. között saját építésű pillepalackhajókkal teszik meg a csapatok. A májusi árhullám után rekordmennyiségű felhalmozódott hulladékra számítanak a szervezők.

A szervezők évek óta dolgoznak a Tisza és mellékfolyóinak tisztításán. A Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság meghívására júniusban a Tisza-tavon indítottak futamot, s a résztvevők három tonna hulladékot szedtek össze. A vállalati és baráti csapatok, önkéntesek a szabadidejüket áldozzák az ügyért, saját kezűleg építik PET-hajóikat, dacolnak a nomád tábori körülményekkel, a sok szúnyoggal, és mindent megtesznek a Tisza hulladékmentesítéséért.

A Felső-Tiszán hagyományosnak mondható, hosszú folyami hajós versenyen sok a visszatérő, az idén a flotta 17 hajóval vág neki a távnak.

A verseny Áder János köztársasági elnök fővédnökségével veszi kezdetét, de családjával évek óta visszatérő, aktív résztvevő dr. Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora, a Médiatanács tagja, aki az idén nemcsak résztvevőként, hanem védnökként is támogatja a programot.

Kollarik Tamás elmondta: „A PET Kupa remek csapatverseny, de ami ennél is fontosabb, hogy támogatandó célokat szolgál, egyrészt segít mentesíteni a Tiszát a műanyag szennyeződéstől, másrészt ráirányítja a közvélemény figyelmét a környezetvédelemre, a környezettudatos életmód fontosságára. Kezdetektől részt veszek a PET Kupán gyerekeimmel. Mi a fiaimmal honvédosok vagyunk, Puskás zászló alatt hajózunk, amelyet a legénység egy részét kitevő győriek, az úgymond ETO-sok is elfogadnak.”

Tavaly a résztvevők csaknem három tonna hulladékot gyűjtöttek a Tiszából. (Fotó: csupasport.hu)
Tavaly a résztvevők csaknem három tonna hulladékot gyűjtöttek a Tiszából. (Fotó: csupasport.hu)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik