H. Á. 2019.07.31 12:16 Frissítve: 2019.07.31 15:55

Környezetvédelem: 17 hajóval indul a hetedik PET-kupa a Tiszán

Augusztus első hetében hetedik alkalommal szállnak vízre a PET-kupa kalózcsapatai, hogy a Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszán napokon keresztül gyűjtsék hajóikkal a hulladékot.

Egy különleges hajó Puskás-zászlóval

Már a hetedik alkalommal rendezik meg a PET-kupát a Tisza magyarországi felső szakaszán, a csaknem 80 folyamkilométeres távot augusztus 3. és 11. között saját építésű pillepalackhajókkal teszik meg a csapatok. A májusi árhullám után rekordmennyiségű felhalmozódott hulladékra számítanak a szervezők.

A szervezők évek óta dolgoznak a Tisza és mellékfolyóinak tisztításán. A Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság meghívására júniusban a Tisza-tavon indítottak futamot, s a résztvevők három tonna hulladékot szedtek össze. A vállalati és baráti csapatok, önkéntesek a szabadidejüket áldozzák az ügyért, saját kezűleg építik PET-hajóikat, dacolnak a nomád tábori körülményekkel, a sok szúnyoggal, és mindent megtesznek a Tisza hulladékmentesítéséért.

A Felső-Tiszán hagyományosnak mondható, hosszú folyami hajós versenyen sok a visszatérő, az idén a flotta 17 hajóval vág neki a távnak.

A verseny Áder János köztársasági elnök fővédnökségével veszi kezdetét, de családjával évek óta visszatérő, aktív résztvevő dr. Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora, a Médiatanács tagja, aki az idén nemcsak résztvevőként, hanem védnökként is támogatja a programot.

Kollarik Tamás elmondta: „A PET Kupa remek csapatverseny, de ami ennél is fontosabb, hogy támogatandó célokat szolgál, egyrészt segít mentesíteni a Tiszát a műanyag szennyeződéstől, másrészt ráirányítja a közvélemény figyelmét a környezetvédelemre, a környezettudatos életmód fontosságára. Kezdetektől részt veszek a PET Kupán gyerekeimmel. Mi a fiaimmal honvédosok vagyunk, Puskás zászló alatt hajózunk, amelyet a legénység egy részét kitevő győriek, az úgymond ETO-sok is elfogadnak.”

Tavaly a résztvevők csaknem három tonna hulladékot gyűjtöttek a Tiszából. (Fotó: csupasport.hu)

 

 

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.