L. Á. 2020.03.19 17:19 Frissítve: 2020.03.19 17:19

Cselgáncs: Most nem a sport a fontos – Karakas Hedvig

A bizonytalanságban mentális erőt és felelősségteljes gondolkodást kíván mindenkinek Karakas Hedvig, aki egyedüliként látogathatja a BHSE dzsúdótermét.

Karakas Hedvig egyedüliként készülhet a BHSE cselgáncstermében (Fotó: Török Attila, archív)

 

– Hogy bírja a bezártságot?
– Egyelőre jól, mert a BHSE vezetősége az olimpiára készülő versenyzőknek engedi a bejárást a Honvéd létesítményeibe, vagyis edzőmmel, Toncs Péterrel ketten látogathatjuk a dzsúdótermet. Természetesen minden előírást, óvintézkedést betartunk, sűrűn fertőtlenítünk, gépkocsival közlekedünk, nem kerülünk kapcsolatba más emberekkel. Ma még ez a helyzet, aztán lehet, holnap újabb változáshoz kell alkalmazkodni, de megteszek mindent annak érdekében, hogy megakadályozzam a járvány terjedését a környezetemben.

– Ha otthoni körülmények közé kényszerül, hogyan oldja meg az edzéseit?
– Vannak otthon is eszközeim, tudok saját testsúlyos edzéseket végezni, van egy kerékpárom, amivel itthon tudok kardiózni, de egy-egy erdei futást vagy lépcsőzést is be lehet iktatni a programba úgy, hogy az ember igyekszik nem találkozni senkivel.

– Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
– Egy sportoló életében a bezártság, a mozgás szabadságának korlátozása az egyik legnehezebb tényező. Fizikailag és mentálisan sem tudjuk úgy levezetni az energiáinkat, nem tudunk abban a ritmusban élni, mint amit gyerekkorunk óta megszoktunk. A múlt hét végére már kezdtem pánikot érezni, megviselt ez a helyzet, de sikerült rajta átjutnom. Ami nagyon fontos: ne hagyjuk eluralkodni magunkon a pánikot. De nehéz az is, hogy nem tudjuk, mire készülünk, mikor tudunk újra versenyezni, ugyanakkor közben nem szabad leállni, fizikailag szinten kell tartanod magad. Mi a versenyek, az állandó utazás és fogyasztás miatt hosszú ideje már nem tudtunk tisztességes alapozást végezni, most lehetőség nyílik erre. A járvány miatt ez abszolút a „no contact” ideje, vagyis nem tudom, valódi cselgáncsedzéseim mikor lesznek újra, de azt hiszem, jelenleg nem ez a legnagyobb probléma az életünkben. Most, amikor emberéletekről van szó, szerintem nem az a legfontosabb, hogy lesz-e olimpia...

– A színészek, sportolók, közéleti személyiségek azok, akik a legnagyobb hatással tudják gyakorolni a környezetükre. Ön is érzi ezt a felelősséget?
– Abszolút, és hamarosan az egyesületem és saját közösségi oldalamon is az otthonmaradásra fogom buzdítani a követőimet, a cselgáncssportot szeretőket. Jó látni egyébként az összefogást a környezetemben. A klubomban például két utánpótlásedző is mozgósította a gyerekeket, Szabó Tibor és Gera Csaba videoedzéseket tart a srácoknak, különböző challenge-programokra hívja őket, és tudom, a srácok közül sokan az otthonukban, a kertben csinálják a mindennapi feladatokat. Nehéz idők ezek, sokunk először él meg ilyen kritikus szituációt, de azt látom, példa nélküli az összefogás, és mindenki igyekszik a lehetőségekhez mérten talpon maradni. Most nem a sport a legfontosabb, hanem hogy a szabályokat betartva minél hamarabb túljussunk ezen a helyzeten, az egészségünk és a gazdaságunk szempontjából pedig minél kevesebb kárt szenvedjen az ország. Most nem az önös érdekeket előtérbe helyezve kell gondolkozni.  

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.