MTI 2016.04.22 18:20 Frissítve: 2016.04.22 19:46

Cselgáncs Eb: Gercsák Szabina bronzérmes!

A 70 kilogrammos Gercsák Szabina bronzérmet nyert pénteken az olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon, Kazanyban.

Az ifjúsági olimpiai és junior világbajnok dzsúdós a harmadik helyért kiírt mérkőzésen a címvédő Kim Pollinggal csapott össze. A találkozó csupán 54 másodpercig tartott, de korántsem a holland papírforma-győzelme miatt: a 19 éves miskolci versenyző – akit az európai szövetség honlapja „szupertehetségnek” nevezett – előbb jukót érően vitte földre az előző három Eb-t megnyerő ellenfelét, majd nem sokkal később nemes egyszerűséggel lecsavarta őt, és mivel a meglepett Polling a hátára esett, a mérkőzésvezető ippont jelzett.

„Nem volt taktikám a világranglista-vezető ellen, én csak dzsúdózni próbáltam, és sikerült is egy szép ippont dobnom” – értékelt a magyar bronzérmes boldogan lihegve. „Egy kis hiba becsúszott a negyeddöntőben, de így is elég sok pontot szereztem. Van még két verseny a kvalifikációból, egyelőre nem stresszelem magam a riói olimpiával” – tette hozzá Gercsák, aki Csernoviczki Éva csütörtöki ezüstje után a magyar küldöttség második érmét szerezte a tatárföldi Eb-n.

Edzője, Flórusz János elégedetten nyilatkozott tanítványa teljesítményéről az MTI-nek: „A közelmúltbeli derékproblémái után Szabina remekül dolgozott, kár volt a negyeddöntőben azért a bírói bakiért. Az elődöntőben bármi lehetett volna. Szerintem mostantól tartani fognak tőle a felnőtt mezőnyben is. Meglátjuk, mennyire viszi Szabinát előre ez a 160 pont a ranglistán, illetve hogy mire képes a hátralévő versenyeken. Még egy érem kellene."

CSELGÁNCS EB, KAZANY
FÉRFIAK

73 kg:
Európa-bajnok:
Rusztam Orujov (Azerbajdzsán)
2. Lasa Savdatuasvili (Grúzia)
3. Rok Draksic (Szlovénia) és Nugzari Tatalasvili (Grúzia)
Ungvári Miklós (MAGYARORSZÁG) és Szabó Frigyes (MAGYARORSZÁG) helyezetlen

81 kg:
Európa-bajnok:
Haszan Halmurzajev (Oroszország)
2. Avtandili Csrikisvili (Grúzia)
3. Ivajlo Ivanov (Bulgária) és Robin Pacek (Svédország)
Csoknyai László (MAGYARORSZÁG) és Krizsán Szabolcs (MAGYARORSZÁG) helyezetlen

NŐK

63 kg:
Európa-bajnok: Tina Trstenjak (Szlovénia)
2. Kathrin Unterwurzacher (Ausztria)
3. Jekatyerina Valkova (Oroszország) és Anicka van Emden (Hollandia)
Szabó Franciska (MAGYARORSZÁG) helyezetlen

70 kg:
Európa-bajnok: Gevrise Emane (Franciaország)
2. Esther Stam (Grúzia)
3. Gercsák Szabina (MAGYARORSZÁG) és Fanny Estelle Posvite (Franciaország)

 

2020.08.13 22:19:02

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Sportolóként balkezesnek (ballábasnak) lenni mindenképpen kedvezőbb, mint az élet más területén. Innen is kitetszik, hogy a sport igazi csoda, ahol a hátrány előnnyé változik.

2020.08.11 17:13:21

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Tornászati vándordíj? A leventelabdarúgó-bajnokság kupája? Kincskereső kollégánk a 85 centis, felbecsülhetetlen értékű sportrelikvia titka nyomában.

2020.08.10 17:43:32

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A világon egyetlenként a sport- és a művészeti versenyben is olimpia bajnoknak vallhatta magát Walter Winans.

2020.08.09 23:44:38

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Alvarez esete arra példa, hogy mégsem kergült itt meg körülöttünk mindenki, még abban is megerősít minket, hogy pandémia ide, egyre kevésbé értékként kezelt tudás oda, a létezés továbbra is a legjobb dolog, ami velünk történhet.