Cselgáncs Eb: Csernoviczki ezüstérmes, Pupp ötödik lett

Vágólapra másolva!
2018.04.26. 17:04
null
Csernoviczki Éva (balra) sorozatban a 11. Eb-jén állhatott dobogóra (Fotó: AFP)
Csernoviczki Éva ezüstérmet szerzett, Pupp Réka ötödikként végzett, míg Karakas Hedvig és Szabó Csaba hetedik lett a tel-avivi cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitó napján.

 

 

A 48 kilogrammban olimpiai bronzérmes Csernoviczki a harmadik mérkőzésén a 11 Grand Slam/Grand Prix-éremnél tartó szerb Milica Nikoliccsal találkozott, akivel 1–1-re állt a különmérlegük.

A harmadik csata sokáig eseménytelenül telt, a bíró kiosztott egy-egy intést, majd nyolc másodperccel a vége előtt a tatabányaiak kétszeres Európa-bajnoka válldobásra vazaarit kapott, és nyert. A 31 éves Csernoviczkire a fináléban Irina Dolgova várt, akitől kikapott az eddigi egyetlen meccsükön, a 2015-ös baki Eb-n. Most is a 22 esztendős orosz győzött, 1 perc 18 másodperc elteltével a horogdobására vazaarit kapott. Bár még bőven volt hátra idő, a magyar versenyző nem talált fogást riválisán, így be kellett érnie a második hellyel.

Csernoviczki sorozatban a 11. kontinensviadalán állhatott dobogóra, mérlege két arany-, öt ezüst- és négy bronzérem.

A junior Európa-bajnok paksi Pupp Réka az 52 kilósoknál Andreea Chitut kapta ellenfélül, a román dzsúdós kétszer volt vb-második és kétszer nyert Eb-t. A világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tanítványa remekül állta a sarat neves riválisa ellen a négy perc során, majd az aranypontig tartó hosszabbításban is. Összesítésben öt perc 40 másodpercnél aztán egy horogdobással földre vitte Chitut, és vazaarival győzött. A bronzmeccsen Evelyne Tschopp volt az ellenfele, akivel még nem találkozott előzőleg. A tavalyi varsói Eb-n bronzérmes svájci 22 másodperc elteltével hátsó gánccsal földre vitte a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tanítványát, és ipponnal nyert. A 21 éves Pupp így ötödikként zárt, akárcsak 2016-ban a kazanyi Eb-n, még 48 kilósként.

A világbajnoki harmadik Karakas 57 kilóban a vigaszágon elsőként a súlycsoport talán legnagyobb sztárjával, a 32 éves Telma Monteiróval csapott össze. A portugál klasszis olimpiáról és vb-ről is rendelkezik ezüstéremmel, Eb-n pedig ötször diadalmaskodott. Mellette szólt az is, hogy eddigi hét mérkőzésükből hatszor legyőzte a Honvéd versenyzőjét. A nyolcadik meccs jó ideig értékelhető akció nélkül telt, mígnem Monteiro 42 másodperccel a vége előtt egy bokasöprésre ippont kapott, így Karakas hetedik lett.

A kecskeméti Szabó Csaba a 60 kilósok között a vigaszágon a brit Ashely McKenzie-vel került szembe, aki szerzett már bronzérmet Európa-bajnokságon. Első összecsapásuk másfél percig tartott, amikor az ellenfél egy támasztott válldobásra ippont kapott, és ezzel nyert is. Az U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes Szabó hetedikként zárt.

Pénteken magyar részről Gercsák Szabina (70 kg) és Csoknyai László (81) lép tatamira Tel-Avivban.

CSELGÁNCS EURÓPA-BAJNOKSÁG, TEL-AVIV
AZ ELSŐ NAP EREDMÉNYEI
FÉRFIAK
60 KG (20 induló)

1. Iszlam Jasujev (Oroszország)
2. Janiszlav Gercsev (Bulgária)
3. Ashley McKenzie (Nagy-Britannia)
3. Beszlan Mudranov (Oroszország)
5. Artem Leszjuk (Ukrajna)
5. Amiran Papinasvili (Grúzia)
7. SZABÓ CSABA (Kecskeméti JC)
7. Francisco Garrigos (Spanyolország)

66 KG (32 induló)
1. Adrain Gomboc (Szlovénia)
2. Matteo Medves (Olaszország)
3. Tal Flicker (Izrael)
3. Dmitrij Sersan (Fehéroroszország)
5. Marko Guszics (Montenegró)
5. Orkhan Safarov (Azerbajdzsán)
7. Joao Crisostomo (Portugália)
7. Nijat Shikhalizada (Azerbajdzsán)
GORJÁNÁCZ ZSOLT (BHSE) helyezetlen


NŐK
48 KG (24 induló)

1. Irina Dolgova (Oroszország)
2. CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya)
3. Marina Csernyak (Ukrajna)
3. Milica Nikolics (Szerbia)
5. Melanie Clément (Franciaország)
5. Anne Sophie Jura (Belgium)
7. Dilara Lokmanhekim (Törökország)
7. Marusa Stangar (Szlovénia)

52 KG (24 induló)
1. Natalja Kuzjutyina (Oroszország)
2. Distria Krasniqi (Koszovó)
3. Gefen Primo (Izrael)
3. Evelyne Tschopp (Svájc)
5. PUPP RÉKA (Atomerőmű SE)
5. Irem Korkmaz (Törökország)
7. Andreea Chitu (Románia)
7. Anja Stangar (Szlovénia)
SZABÓ KATINKA (BHSE) helyezetlen

57 KG (30 induló)
1. Nora Gjakova (Koszovó)
2. Theresa Stoll (Németország)
3. Telma Monteiro (Portugália)
3. Anasztaszija Konkina (Oroszország)
5. Sabrina Filzmoser (Ausztria)
5. Sarah Leonie Cysique (Franciaország)
7. KARAKAS HEDVIG (BHSE)
7. Darja Mezseckaja (Oroszország)

 

A MAGYAROK EREDMÉNYEI
FÉRFIAK
60 KG.
1. forduló: Szabó Csaba erőnyerő. 2. forduló: Szabó Csaba–Walide Khyar (francia) 10–0. Negyeddöntő: Szabó Csaba–Amiran Papinasvili (grúz) 0–10. A vigaszágon: Szabó Csaba–Ashley McKenzie (brit) 0–10
66 KG. 1. forduló: Gorjánácz Zsolt–Jakub Samilov (orosz) 10–0. 2. forduló: Gorjánácz Zsolt–Matteo Medves (olasz) 0–10

NŐK
48 KG.
1. forduló: Csernoviczki Éva erőnyerő. 2. forduló: Csernoviczki Éva–Francesca Milani (olasz) intéssel 10–0. Negyeddöntő: Csernoviczki Éva–Dilara Lokmanhekim (török) 10–0. Elődöntő: Csernoviczki Éva–Milica Nikolics (szerb) 7–0. Döntő: Csernoviczki Éva–Irina Dolgova (orosz) 0–7
52 KG. 1. forduló: Szabó Katinka–Ana Pérez Box (spanyol) 0–10; Pupp Réka erőnyerő. 2. forduló: Pupp Réka–Roselba Forciniti (olasz) 10–0. Negyeddöntő: Pupp Réka–Distria Krasniqi (koszovói) intéssel 0–10. A vigaszágon: Pupp Réka–Andreea Chitu (román) aranyponttal 7–0. A 3. helyért: Pupp Réka–Evelyne Tschopp (svájci) 0–10
57 KG. 1. forduló: Karakas Hedvig–Sanne Verhagen (holland) 7–0. 2. forduló: Karakas Hedvig–Loredana Ohai (román) aranyponttal, intéssel 10–0. Negyeddöntő: Karakas Hedvig–Anasztaszija Konkina (orosz) 0–10. A vigaszágon: Karakas Hedvig–Telma Monteiro (portugál) 0–10
(Forrás: judoinfo.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik