Cseh László ritmusváltására régóta készülnek

Vágólapra másolva!
2010.10.27. 15:36
null
Cseh László első rövid pályás vb-jén vesz részt (Fotó: Czagány Balázs, NS-achív)
Címkék
Az idén megszakad egy sorozat Cseh László úszópályafutásának történetében, elérkezik viszont egy nagy premier ideje, amelyre a tőle szokásos szorgalommal készül a Kőbánya SC háromszoros olimpiai ezüstérmese, egyben első számú londoni reménysége.

Az idei budapesti szabadtéri Európa-bajnokságon ismét két aranyérmet kiérdemlő vegyesúszó-specialista mesterével, Turi Györggyel teljes egyetértésben úgy határozott, hogy 2010-ben nem indul el a rövid pályás Eb-n – amelynek 2002-től egészen mostanáig visszatérő szereplője és sikerembere volt –, ugyanakkor az év utolsó hónapjában ott lesz Dubaiban a „kismedencés” világbajnokságon, ami a hosszú élversenyzői múltra visszatekintő sportoló életében egyet jelent egy izgalmas kezdettel.

„Több oka is van annak, hogy az idén Laci kihagyja a rövid pályás kontinensbajnokságot, és inkább a világbajnokságon szeretne bizonyítani – nyilatkozta Turi György, Cseh László és a Kőbánya SC számos nagy reménységének a mestere. – Az első a rövid pályás kontinensbajnokság időpontjának megváltoztatása volt, amelyre az európai szövetség azért kényszerült, mert a nemzetközi szövetség áprilisról decemberre helyezte át a rövid pályás világbajnokságot. Ez jó döntés volt, mert a tavaszi időpont nem igazán felelt meg a világ legjobb úszóinak, határozatával viszont a LEN-t kész helyzetbe hozta, de úgy is fogalmazhatok, hogy a sportág európai vezérkarának ki kellett térnie a tekintélyesebb szervezet és a nagyobb sportesemény elől. Így végül Eindhoven november 25–28. között lehet az Eb házigazdája, Dubai pedig december 15–19. között várja a vb-re az úszókat. Mivel a két eseményt nagyon rövid idő választja el egymástól, választásunk egyértelműen a világbajnokságra esett, többek között azért is, mert Laci eddig ezen a versenyen még sohasem indult, itt volt az ideje tehát, hogy ennek a kihívásnak is eleget tegyen.”

Turi György elmondta, hogy az október 15-én elkezdődő felkészülésük jelenlegi szakaszában Cseh László ismét elképesztő terhelésnek van kitéve, olyan adagokat és azokat olyan hatalmas intenzitással teljesíti, amiért sikereinek kovácsa nem csupán becsüli, hanem néha már sajnálja is…

„Egészen biztos, hogy jövőre ezen a tempón változtatnunk kell, pontosabban vissza kell venni valamit a terhelésből, mert csak így garantálható az, hogy a londoni olimpián egy friss és erősen motivált Cseh László veszi fel a versenyt a világ legjobbjaival. Ezt a ritmusváltást már régóta tervezzük, de most mindenféle megalkuvás nélkül végre is fogjuk hajtani” – hangsúlyozta Turi György.

Arra a kérdésre, hogy vajon utólag nem bánják-e majd, hogy kihagyták az eindhoveni Európa-bajnokságot, a mester így válaszolt:

„Legutóbb, tavaly Isztambulban Laci kitett magáért, világcsúcsot is javított, az emlékeink tehát szépek és ösztönzőek is. A programtervezésnél azonban nem az érzelmekre kell hallgatni, hanem kellő szakmai megalapozottsággal jó döntéseket hozni. Bizonyára lesznek olyan duplázók, akik Eindhovenben és Dubaiban is rajtkőre állnak, mi viszont a világbajnokságra összpontosítunk, amelyen valószínűleg ismét a vegyesúszó-számokban indul Laci, de nem zárható ki, hogy a kétszáz méteres pillangóra is vállalkozik.”

A Kőbánya SC szakembere végül arról számolt be, hogy tanítványai közül Bernek Péter, a szingapúri ifjúsági olimpiai bajnok, továbbá Pulai Bence, Kozma Dominik, valamint Dara Eszter készül a rövid pályás Európa-bajnokságra, közülük Bernek a felnőttek között is meglepetésre lehet képes, de ez a verseny számukra inkább tapasztalataik bővítését, illetve menedzselésüket szolgálhatja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik