NSO/MTI 2016.04.14 10:58 Frissítve: 2016.04.14 17:10

Budapest 2024: ezzel a logóval pályázzuk meg az olimpiai rendezést

A Magyar Olimpiai Bizottság impozáns környezetben, a Gellért-hegyen megtartott sajtótájékoztató keretében mutatta be az olimpiai és paralimpiai pályázat logóját.

Újabb fontos lépés (Fotó: Szabó Miklós)

 

Az ünnepélyes eseményen többek között Tarlós István főpolgármester, Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormányzati felelőse, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja leplezte le a nyílt pályázat útján kiválasztott logót.

A budapesti pályázat emblémájának meghatározó elemei a Szabadság-szobor, a víz és az olimpiai öt karika, utóbbi azonban nem a klasszikus formában, hanem „újraértelmezve” jelenik meg. A szimbólum a frissebb, fiatalosabb, kreatívabb olimpia koncepciójára kíván utalni.

A logót egy fiatalokból álló designstúdió, a Graphasel tervezte, munkájukat csaknem 200 pályázat közül választotta ki a szakmai zsűri.

Az embléma leleplezése után egy hatalmas molinón a Lánchíd oldaláról is leengedték a logót.

A pályázatok logói (Fotó: www.mob.hu)

Tarlós István köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy Budapest kiemelkedő ütemben fejlődik, s már eddig is sok világversenynek adott otthont, jövőre pedig a vizes világbajnokság házigazdája lesz, utóbbi előkészületei „rendkívül jól haladnak.”

„Az olimpia megrendezésével értékes és fenntartható örökséget teremthetünk, ehhez arra van szükség, hogy összefogjunk és nap mint nap keményen dolgozzunk” – mondta a főpolgármester.

Hozzátette, véleménye szerint óvatosnak kell lennie a magyaroknak, s idő előttinek tartja a „túlzott politikai kardozást” az olimpiai pályázattal kapcsolatban.

Borkai Zsolt arról beszélt, hogy korábban többször hangsúlyozta, csak akkor érdemes Magyarországnak és Budapestnek olimpiára pályáznia, ha az megtérülő tud lenni.

„Nem lehet sikeres olimpiát rendezni, ha a házigazda csapat nem elég erős” – emelte ki a MOB elnöke, s hozzátette, egy budapesti olimpiának komoly hatása lenne az utánpótlássportra, s jelentősen befolyásolná a jövő generációjának egészségi állapotát.

Fürjes Balázs azt mondta, Budapest a szabadság, a megújulás városa, s most reneszánszát éli. Úgy fogalmazott, a magyar fővárosban új korszak, „az alkotó szabadság kora” zajlik, az ország és Budapest legújabb, ám visszatérő terve pedig az olimpiarendezés.

„A NOB által 2014 decemberében elfogadott, a gazdaságos, ésszerűbb, megtérülő olimpiákat támogató Agenda 2020 reformprogram reálissá teszi a budapesti pályázatot, amelynek növeli az esélyét, hogy Magyarország a korábbi világversenyek megszervezésénél mindig megbízható partnernek bizonyult” – jelentette ki az olimpiai pályázat kormányzati felelőse.

Fürjes kiemelte, hogy az országnak azért jó az olimpia, mert „gyorsító pályára” teszi Magyarországot, munkahelyeket teremt idősebbeknek és fiataloknak, a diplomásoktól a kétkezi munkásokig.

Hogy miért jó az olimpiának a magyar rendezés, arra Fürjes azt a magyarázatot adta, hogy Budapest a legideálisabb jelölt arra, hogy bebizonyosodjon, megvalósíthatóak az Agenda 2020-ban foglalt célkitűzések, így gyakorlatilag Magyarország a NOB-bal közösen tudja valóra váltani a reformprogramban leírtakat.

„A budapesti pályázat győzelméhez öt feltételnek kell megvalósulnia: szükséges hozzá a bizalom, az összefogás, a kemény munka, egy jó csapat, s persze egy kis szerencse is” – fogalmazott Fürjes Balázs.

A logó bemutatásával egy időben Budapest nyolc pontján egész napos sportrendezvények indultak el, ahol a kilátogatók olimpiai bajnokokkal is találkozhatnak. A Március 15. téren vívás, a Széchenyi Fürdőben vízilabda, az Erzsébet téren torna és kerékpározás, az Egyetem téren kosárlabda, a Gozsdu udvarban asztalitenisz, a Hold utcai piacon súlyemelés, a Szabadság téren strandröplabda várja az érdeklődőket.

Ugyancsak csütörtökön indult el a Budapest 2024 pályázat hivatalos weboldala (budapest2024.org), valamint a Facebook-, és Instagram-oldalak is (facebook.com/budapest2024, @budapest2024).

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.10.17 18:00:08

Egyéb egyéni KULCSÁR JOHANNA (Mindset Pszichológia)

Sokszor megesik, hogy a szülők puszta jóindulatból vétenek kommunikációs hibákat.

2017.10.14 23:03:12

Egyéb egyéni ŐRI B. PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Az észszerűség olimpiai sportág lett.

2017.10.12 21:48:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Felejthetetlen élményt ígér a II. Magyar Snooker Gála Steve Davisszel és Mark Williamsszel.

2017.10.12 00:07:23

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

NS-VÉLEMÉNY. A sors furcsa fintora: a magyarok nélküli Los Angeles-i olimpia legeredményesebb versenyzője egy magyar tornászlány volt. A négy arany- és egy ezüstérem ellenére Szabó Kati nevére szóló dosszié is fellelhető a Securitate irattárát vizsgáló bizottság nyilvántartásában.

2017.10.11 00:17:07

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. A Tottenham Hotspur hivatalosan is bejelentette, hogy épülő új stadionja e-sport-meccseknek is otthont ad.