HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2019.02.12 17:54 Frissítve: 2019.02.12 18:42

Birkózás: új szabadfogású kapitányt neveztek ki, az Eb-n debütálhat

Kedden elnökségi ülést tartott a Magyar Birkózószövetség (MBSZ), s egyéb napirendi pontok mellett szóba került a szabadfogású válogatott szakvezetésének sorsa is. Ezt a pozíciót kis szünetekkel mintegy két évtizedig Gulyás István töltötte be, ám az egyébként sikeres tavalyi budapesti világbajnokságon a szakág gyengébben szerepelt (Olejnik Pavlo ötödik helyezett lett), így felvetődött a váltás lehetősége. A tárgyalások eredményre vezettek, s Németh Szilárd, az MBSZ elnöke javaslatára az elnökség megszavazta, hogy Dvorák László legyen az új szövetségi kapitány.

 

Dvorák László az új szabadfogású kapitány

Az egykori szabadfogású kiválóság közel egy évtizeden át, 1987-től 1996-ig folyamatosan ott volt a 82 kilósok elitjében. Összesen 19 világversenyen, közte három olimpián vett részt, kiemelkedő eredménye két Európa-bajnoki ezüstérem, mindkettő hazai szőnyegről származik, 1992-ben Kaposváron, 1996-ban Budapesten, a Körcsarnokban érte el. Világbajnoki legjobbja az 1995-ös atlantai negyedik helyezés. 1996-ban szabadfogásban az év magyar birkózójának választották.

Dvorák László a legutóbbi években Svájcban, a Schattdorf csapatánál edzősködött. Kapitányi megbízatása április elsejétől érvényes, tehát a bukaresti Európa-bajnokságon debütálhat. Segítője a szakágat a budapesti vb óta ideiglenesen vezető Bánkuti Zsolt lesz, aki egyben marad az U23-as gárda élén.

„Karácsony előtt másfél héttel kerestek meg a szövetségtől, és megkérdezték, egyáltalán szóba jöhet-e ez a lehetőség nálam – mesélte a Nemzeti Sportnak Dvorák, aki nem is tagadta: alaposan meglepte a felkérés. Egyáltalán nem számítottam rá. Elgondolkodtam, és azt feleltem, elviekben szóba jöhet, hogy hazaköltözzek, de csak bizonyos feltételekkel – elvégre én itt Svájcban felépítettem egy biztos egzisztenciát, rendbe raktam magamat, az ember mindezt nem adja fel egykönnyen, csak ha a mérleg másik serpenyőjében is van valami. Eztán jött a második meglepetés, amikor a szövetség rábólintott a feltételeimre! Tele vagyok tervekkel, a fejemben már megvan a koncepció, hogy mi mindenen kell változtatni ahhoz, hogy sikeresek legyünk – alig várom, hogy munkába álljak!”

A keddi elnökségi ülésen még többek között kiderült, hogy a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia épülete már negyvenszázalékos készültségű, tehát tartható az eredeti ütemterv. Arról is döntés született, hogy a májusi rendes közgyűlés elé március végére még bekerül egy rendkívüli közgyűlés is, amelyen javaslatot tesznek az alapszabály és az irányítási struktúra módosítására.

2019.02.22 23:30:20

Egyéb egyéni VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Ez az idill akkor ér véget, amikor az ember megkezdi a leereszkedést az urbánus tájékra, mert ahogy közeledik a főváros szívéhez, azzal egyenes arányban nőnek a hirdetőtáblák, továbbá a rajtuk látható csábítások: vitaminok, multivitaminok színpompás dobozai kelletik magukat, tessék minket megkóstolni.

2019.02.22 10:23:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Február végétől már megvásárolható a szupermarketekben, újságárusoknál, postahivatalokban.

2019.02.20 23:36:49

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. E viadal értéke főképp a látványosságában megragadható.

2019.02.20 23:16:14

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2019.02.19 22:17:15

Egyéb egyéni nemzetisport.hu