Birkózás: új szabadfogású kapitányt neveztek ki, az Eb-n debütálhat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.12. 17:54
null
Dvorák László az új szabadfogású kapitány
Kedden elnökségi ülést tartott a Magyar Birkózószövetség (MBSZ), s egyéb napirendi pontok mellett szóba került a szabadfogású válogatott szakvezetésének sorsa is. Ezt a pozíciót kis szünetekkel mintegy két évtizedig Gulyás István töltötte be, ám az egyébként sikeres tavalyi budapesti világbajnokságon a szakág gyengébben szerepelt (Olejnik Pavlo ötödik helyezett lett), így felvetődött a váltás lehetősége. A tárgyalások eredményre vezettek, s Németh Szilárd, az MBSZ elnöke javaslatára az elnökség megszavazta, hogy Dvorák László legyen az új szövetségi kapitány.

Az egykori szabadfogású kiválóság közel egy évtizeden át, 1987-től 1996-ig folyamatosan ott volt a 82 kilósok elitjében. Összesen 19 világversenyen, közte három olimpián vett részt, kiemelkedő eredménye két Európa-bajnoki ezüstérem, mindkettő hazai szőnyegről származik, 1992-ben Kaposváron, 1996-ban Budapesten, a Körcsarnokban érte el. Világbajnoki legjobbja az 1995-ös atlantai negyedik helyezés. 1996-ban szabadfogásban az év magyar birkózójának választották.

Dvorák László a legutóbbi években Svájcban, a Schattdorf csapatánál edzősködött. Kapitányi megbízatása április elsejétől érvényes, tehát a bukaresti Európa-bajnokságon debütálhat. Segítője a szakágat a budapesti vb óta ideiglenesen vezető Bánkuti Zsolt lesz, aki egyben marad az U23-as gárda élén.

„Karácsony előtt másfél héttel kerestek meg a szövetségtől, és megkérdezték, egyáltalán szóba jöhet-e ez a lehetőség nálam – mesélte a Nemzeti Sportnak Dvorák, aki nem is tagadta: alaposan meglepte a felkérés. Egyáltalán nem számítottam rá. Elgondolkodtam, és azt feleltem, elviekben szóba jöhet, hogy hazaköltözzek, de csak bizonyos feltételekkel – elvégre én itt Svájcban felépítettem egy biztos egzisztenciát, rendbe raktam magamat, az ember mindezt nem adja fel egykönnyen, csak ha a mérleg másik serpenyőjében is van valami. Eztán jött a második meglepetés, amikor a szövetség rábólintott a feltételeimre! Tele vagyok tervekkel, a fejemben már megvan a koncepció, hogy mi mindenen kell változtatni ahhoz, hogy sikeresek legyünk – alig várom, hogy munkába álljak!”

A keddi elnökségi ülésen még többek között kiderült, hogy a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia épülete már negyvenszázalékos készültségű, tehát tartható az eredeti ütemterv. Arról is döntés született, hogy a májusi rendes közgyűlés elé március végére még bekerül egy rendkívüli közgyűlés is, amelyen javaslatot tesznek az alapszabály és az irányítási struktúra módosítására.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik