MTI 2020.09.17 13:14 Frissítve: 2020.09.17 15:46

Birkózás: több mint 200-an neveztek az országos bajnokságra

A koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően szombaton rögtön a legjelentősebb hazai versennyel, a felnőtt országos bajnoksággal kezdődik meg a birkózók – hagyományos – szezonja, a versenyt a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián, a KIMBA Sportcsarnokban rendezik meg.

Ott lesz a szőnyegen mások mellett a tavalyi világbajnok Lőrincz Tamás, aki nem 77 kilóban, hanem 82-ben indul (Fotó: Nemzeti Sport)

 

A sportágban általában külön tartják meg a kötöttfogásúak, illetve a szabadfogásúak és a nők versenyeit, az idei évre viszont az volt a terv, hogy egy nagy, összevont ob-val avatják fel májusban az új arénát. A májusi időpontról a járványhelyzet miatt le kellett mondania a hazai szövetségnek, a mostani újrakezdés viszont nem változtatott az eredeti elképzeléseken, így szombaton a Hollandi úton mérhetik össze tudásukat a birkózósport legjobb hazai versenyzői.

A bajnokságra 205 nevezés érkezett, így szinte a lehető legerősebb mezőny gyűlik majd össze mindhárom szakágban, igaz, egy-két hiányzó majd minden fogásnemben akad.

A legerősebbnek számító kötöttfogásban a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint, illetve az Eb-győztes és vb-második, már biztos tokiói résztvevő Lőrincz Viktor nem indul, ahogy az Európai Játékok-ezüstérmes Torba Erik sem. Ott lesz viszont a szőnyegen mások mellett a tavalyi világbajnok Lőrincz Tamás, aki nem 77 kilóban, hanem 82-ben indul.

A nőknél a vb-győztes Sastin Marianna, illetve az Európa-bajnok Barka Emese is versenyezni fog szombaton. A legnagyobb hiányzó pedig az Eb-ezüstérmes Németh Zsanett lesz.

Szabadfogásban tulajdonképpen mindenki ott lesz, aki számít, így az orosz különítmény, a vb-bronzérmes és – a Lőrincz testvérekhez, illetve Sastinhoz hasonlóan – olimpiai kvótás Muszukajev Iszmail vezetésével, valamint a nehézsúlyú Ligeti Dániel és a több társához hasonlóan a válogatottból kizárt, világbajnoki harmadik Veréb István.

A KIMBA Sportcsarnokban szombaton 10.30-kor kezdődnek meg a küzdelmek zárt kapuk mögött. A versenyt a magyar szövetség élőben közvetíti a honlapján.

2020.09.23 20:31:55

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Szerettem volna hinni március-április fordulójának főbekólintó napjai táján – naiv módon persze –, hogy az élet hajszolására kondicionált ember megáll, s néhány pillanatig gondolkozik legalább.

2020.09.22 22:24:13

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Már elnézést, de gépiesített sportolókat vagy hús-vér embereket akarunk-e látni? Sokak szerint itt a vége, itt kellene megállni. Csak még nem jutottunk el addig a pontig, amelyen túlról már nem lehet visszatérni.

2020.09.21 11:36:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A helyi lapok pedig nem válogattak a címekben:     „A sport megcsúfolása”, „Merénylet a versenyzők ellen”.

2020.09.20 21:45:37

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Az emberiséget sakkban tartó koronavírus-járvány miatt orvosilag ellenjavallt a meccsek előtti és utáni kézfogás is.

2020.09.17 21:41:59

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Sportújságírónak lenni jó. Sok fiatal álma, kevesebbek álmának beteljesülése. Olyan tevékenység megélése, ahol napjaink agyonszabályozott világában is hőstettek zajlanak, diadalmaskodni lehet, vagy felállni a térdre kényszerítettség állapotából.