HIRDETÉS
SZ. I. 2012.11.21 23:03 Frissítve: 2014.12.23 01:30

Bácsi Péter visszatért, de elmaradt a Fradi-tripla

Sztárok a lelátón és a szőnyegen. Jól sikerült a felnőtt birkózó-csapatbajnokság első újraélesztési kísérlete, a Nemzeti Sportcsarnok szőnyegén ötszáz néző előtt két sikertelen próbálkozás után hódította el a trófeát a Vasas az FTC-től.

A közönség is élvezte Bácsiék csatáit (Fotó: NS-archív)

Nehéz lett volna eldönteni, hogy a lelátó–szőnyeg csatát ki nyerte volna meg, ha le kellett volna birkózniuk a feleknek a szerdai csapatbajnoki finálén. Az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás (Cegléd) és a világbajnok Kiss Balázs (BVSC) már csak azért is kénytelen volt civilben nézni az egykor közönségcsalogató, mostanában újraélesztgetett birkózásban különleges bajnokságot, mert klubjuk nem kvalifikált a döntőre. A Nemzeti Sportcsarnokban ugyanis a Csepel és a Haladás meccselt a harmadik, a Vasas és az FTC pedig az első helyért.

Az egy délután alatt lebonyolított oda-visszavágós rendszerű csaták is tartogattak érdekességeket. A Haladás például a hétből mindössze négy súlycsoportba nevezett versenyzőt, de így is volt esélye a Csepel ellen, hiszen az olimpiai bronzérmét már képzeletben szorongató Hatos Gáborral (84 kg) és a hozzá hasonlóan londoni résztvevő, Ligeti Dániellel állt fel. A korábbi szabadfogású Európa-bajnok, Bánkuti Zsolt vezette csepeliek azonban nem engedték ki az ellenfél nélkül tusgyőzelemnek megfelelő 4:0-s sikerekből épített 12:0-s előnyt, és végül 30:22-es összesítéssel megszerezték a csapatbajnoki bronzérmet.

A döntő persze nagyobb izgalmakat tartogatott, pedig a szereposztás az elmúlt éveknek megfelelően alakult. 2010-ben és 2011-ben is a Fradi nyerte a Vasas elleni párharcokat, így volt törlesztenivalójuk az angyalföldieknek. Igazi taktikai harc zajlott a szőnyegsarkokban is, ahol az 1988-as szöuli olimpia két hőse, az 57 kilogrammban aranyérmes Sike András (FTC) és a 62 kilogrammosok között negyedik Bódi Jenő (Vasas) dolgozott a stratégián. A csapatbajnoki lebonyolítás miatt nekik is vezérszerep jutott, hiszen a szerdai finálé első felvonásán a páratlan súlycsoportok (55, 66, 84 és 120 kg) küzdelmeit bonyolították kötött-, a többit pedig szabadfogásban, a visszavágóra pedig fordult a kocka, így lehetett variálni a rendelkezésre álló gladiátorok között. Így fordulhatott elő, hogy a piros-kékeknél eredetileg 66 kilós Wöller Gergő előbb eggyel, majd kettővel feljebb (84 kg) is nyert meccset.

Az FTC-nél szőnyegre jelentkezett a három és fél hónapja a londoni olimpián súlyos keresztszalag-sérülést szenvedő Bácsi Péter is, aki egyelőre „csak" kötöttfogásban vállalta a megmérettetést, ahol sima két menetben eltakarította az útból a vasasos Illés Gergelyt. A 2008-as Eb-győztes sikere ellenére is hátrányba került a Fradi az első felvonáson (10:13), hiszen Wöller mellett még három piros-kék tudott nyerni.  A visszavágón ráadásul a súlycsoportok (kötött-szabad) eloszlása sem a Fradinak kedvezett, így a fordítás is elmaradt: a Vasas győzelme már Wöller második győzelmével biztossá vált, így a nehézsúlyú Nunajev Juszup zárósikere már örömünnepben telt.

„Korábban sohasem nyertem még nyolcvannégy kilogrammban, de hozzá kell tenni, hogy az ellenfelem sem ebben a súlycsoportban szokott birkózni. Nagyon örülök, hogy végre mi vagyunk a bajnokok, hiszen régóta vártam rá. Az elmúlt két évben is közel álltunk a sikerhez, de egy hajszállal a Fradi volt jobb. Huszonkilenc évesen én vagyok a csapat legidősebbje, örülök, hogy sikerült a fiatalokkal nyernünk, és nekünk is sikerült emlékezetessé tennünk a Vasas jubileumát" – utalt arra Wöller Gergő, hogy klubja idén lett száz éves.  

 BIRKÓZÓ-CSB

DÖNTŐ

1. MÉRKŐZÉS

Vasas–FTC 13–10
2. MÉRKŐZÉS
Vasas–FTC 15–10
   
A 3. HELYÉRT
1. MÉRKŐZÉS
Csepel–Haladás 15–12
2. MÉRKŐZÉS
Csepel–Haladás 15–10
2019.03.22 18:01:54

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Negyven éve olyasmi történt, amiről azóta is csak álmodhat magyar, sőt európai asztalitenisz-válogatott.

2019.03.18 12:17:55

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Marschall László főszerkesztőt a Rajk-per árnyékában 1949. december 29-én akasztották fel.

2019.03.15 18:18:45

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Munkamániás és kérlelhetetlenül szigorú volt a játékosaihoz. De ez kellett ahhoz, hogy az öntörvényű zseniket egy irányba terelje.

2019.03.16 23:33:53

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Mert hiába akarok én lassan, hosszú melegítő szakasszal kezdeni, ha a periférikus látásommal észlelem, hogy balról nagyon igyekszik egy »háziasszony«. Na, azért ezt már ne! – szólal meg a riasztócsengő, és máris hajrázni kezdek.

2019.03.15 21:03:56

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

Európa sportfővárosa már négyszer rendezte meg a Budapest Urban Gamest, és szeptemberben még magasabb fordulatszámra kapcsol, az első World Urban Gamesnek ad otthont.