THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2020.03.25 23:28 Frissítve: 2020.03.26 00:07

Az elnök embere – Thury Gábor jegyzete

 

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke remek kommunikációs fogással már a 2021-re halasztott ötkarikás játékok szlogenjét is megfogalmazta: az olimpia a remény szimbóluma. A vele készült videointerjút pedig azzal zárta, szimbolikusnak tartja, hogy a Tokió 2020 elnevezésű eseményt 2021-ben rendezik, továbbá az olimpiai láng tényleg fény a nagyon sötét alagút végén.

 
Thomas Bach: Az olimpia a remény szimbóluma lesz

Eltekintve a banális asszociációtól (fény, sötét alagút) a NOB első emberét meg lehet, sőt meg kell érteni. A testület előtt két lehetőség állt: vagy törlik a 2020-as játékokat, vagy elhalasztják. Bach nem tagadta, a végsőkig kivártak, a koronavírus-járvány afrikai terjedésének WHO-adatai alapján döntöttek a halasztás mellett. Ami persze nem ment (volna) egyszerűen, ám amikor a NOB már kezdett a halasztáson gondolkodni, Japán miniszterelnöke, Abe Sinzo már ki is mondta a bűvös szót. S ezzel az olimpia a remény szimbólumává vált. Lehet Bachot hibáztatni, hogy a bizottság szinte a végsőkig kivárt a döntéshozatallal, s eddig bizonyos fokig elterelő kommunikációt folytatott, ám a meghúzódó szándék nyilvánvaló volt: a NOB (is) abban reménykedett, nem kell megváltoztatni az olimpia rendezésének eredeti időpontját. Tulajdonképpen nem történt más, mint hogy az ebbéli remény meghalt, ugyanakkor az egykoron tőrvívásban csapatban olimpiai aranyérmes NOB-elnök a következő akcióban határozott pengevezetéssel tiszta találatot vitt be: a remény nemhogy meghalt, az olimpia a remény szimbóluma.

A civilben gazdasági jogász végzettségű sportvezető a felvetődő kérdésekre (az olimpiai falu lakásainak jó részét már eladták, mi lesz a lejáró szponzori szerződésekkel?) részben kitérő válaszokat adott (elsősorban a kompromisszumkészséget hangoztatta), ám egy emberéleteket követelő járvány mellékzöngéjeként az a legkevesebb, hogy a gazdasági kérdések a háttérbe szorulnak.

Ugyanakkor van itt egy lényeges részlet: Bach felismerte, hogy a jelenlegi helyzetben vállalhatatlan az olimpia idei megrendezése, ám nem akarta, hogy a NOB saját hatáskörében a törlésről döntsön. Kapóra jött neki Abe Sinzo határozott állásfoglalása a halasztásról.

Nem vitás, a japán miniszterelnök az elnök embere.

2020.10.27 19:05:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A derék japánoknak mintha nem lenne szerencséjük a játékokkal: a háromból ez már a második olyan nyári olimpia, amellyel problémáik adódnak.

2020.10.24 20:38:44

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„A kapa, a kasza, a metszőolló megtette a hatását, a fogásomat nem lehetett csak úgy lebontani."

2020.10.23 23:41:45

Egyéb egyéni THOMAS BACH

ALAPVONAL. A sportolók a kiválóság, a szolidaritás és a béke értékeit képviselik. Ezt a befogadást és a kölcsönös tiszteletet azáltal is kimutatják, hogy politikailag semlegesek a játéktéren és az ünnepségek során.

2020.10.21 10:27:17

Egyéb egyéni MOHAY GÁBOR

„Egyik szakmai csúcsomnak a veszprémi kézilabdázó Éles József visszatérését tartom."

2020.10.19 22:04:08

Egyéb egyéni L. P. I.