THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2020.03.25 23:28 Frissítve: 2020.03.26 00:07

Az elnök embere – Thury Gábor jegyzete

 

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke remek kommunikációs fogással már a 2021-re halasztott ötkarikás játékok szlogenjét is megfogalmazta: az olimpia a remény szimbóluma. A vele készült videointerjút pedig azzal zárta, szimbolikusnak tartja, hogy a Tokió 2020 elnevezésű eseményt 2021-ben rendezik, továbbá az olimpiai láng tényleg fény a nagyon sötét alagút végén.

 
Thomas Bach: Az olimpia a remény szimbóluma lesz

Eltekintve a banális asszociációtól (fény, sötét alagút) a NOB első emberét meg lehet, sőt meg kell érteni. A testület előtt két lehetőség állt: vagy törlik a 2020-as játékokat, vagy elhalasztják. Bach nem tagadta, a végsőkig kivártak, a koronavírus-járvány afrikai terjedésének WHO-adatai alapján döntöttek a halasztás mellett. Ami persze nem ment (volna) egyszerűen, ám amikor a NOB már kezdett a halasztáson gondolkodni, Japán miniszterelnöke, Abe Sinzo már ki is mondta a bűvös szót. S ezzel az olimpia a remény szimbólumává vált. Lehet Bachot hibáztatni, hogy a bizottság szinte a végsőkig kivárt a döntéshozatallal, s eddig bizonyos fokig elterelő kommunikációt folytatott, ám a meghúzódó szándék nyilvánvaló volt: a NOB (is) abban reménykedett, nem kell megváltoztatni az olimpia rendezésének eredeti időpontját. Tulajdonképpen nem történt más, mint hogy az ebbéli remény meghalt, ugyanakkor az egykoron tőrvívásban csapatban olimpiai aranyérmes NOB-elnök a következő akcióban határozott pengevezetéssel tiszta találatot vitt be: a remény nemhogy meghalt, az olimpia a remény szimbóluma.

A civilben gazdasági jogász végzettségű sportvezető a felvetődő kérdésekre (az olimpiai falu lakásainak jó részét már eladták, mi lesz a lejáró szponzori szerződésekkel?) részben kitérő válaszokat adott (elsősorban a kompromisszumkészséget hangoztatta), ám egy emberéleteket követelő járvány mellékzöngéjeként az a legkevesebb, hogy a gazdasági kérdések a háttérbe szorulnak.

Ugyanakkor van itt egy lényeges részlet: Bach felismerte, hogy a jelenlegi helyzetben vállalhatatlan az olimpia idei megrendezése, ám nem akarta, hogy a NOB saját hatáskörében a törlésről döntsön. Kapóra jött neki Abe Sinzo határozott állásfoglalása a halasztásról.

Nem vitás, a japán miniszterelnök az elnök embere.

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.