Az ausztrál Neil Robertson az új világbajnok

Vágólapra másolva!
2010.05.04. 09:48
null
Robertson útban a győzelem felé (Fotók: Reuters)
A Sheffieldben rendezett sznúker-világbajnokság döntőjében az ausztrál Neil Robertson 18–13-ra legyőzte a skót Graeme Dottot, így Cliff Thorburn 1980-as sikere óta ő az első, aki nem az Egyesült Királyságból vagy Írországból származik.

Noha az idei sznúker-világbajnokságot beárnyékolta John Higgins hétvégén kirobbant bundaügye (a címvédő skót 300 ezer euróért adott el négy jövőbeli játszmát, játékjogát fel is függesztették), a torna döntőjére nem lehetett panasz. Igaz, sem az ausztrál Neil Robertson, sem a skót Grame Dott nem tudott olyan látványosan és eredményesen játszani, mint a vb korábbi szakaszaiban tette (vélhetően a nagy tét nyomta rá bélyegét a játékra), de izgalmas, küzdelmes csatában dőlt el a bajnoki cím sorsa.

Az édesanya, a győztes és a vb-trófea
Az édesanya, a győztes és a vb-trófea

Robertson az első szakaszt követően 5–3-as hátrányban volt riválisával szemben, de a hétfőt már 9–7-es előnyről várta, míg az utolsó, tegnap esti szakasznak 12–10-es fórral vágott neki. Az esti szakasz kezdetén önmagához képest gyengén játszott, Dottnak így több esélye is volt az egyenlítésre, de a skót csak zárkózni tudott, az ausztrál megőrizte előnyét.

Robertson végül 18–13-ra verte meg riválisát, ezzel az 1980-ban diadalmaskodó kanadai Cliff Thorburn óta ő az első, az Egyesült Királyságon és Írországon kívüli győztes, illetve az első ausztrál játékos, aki valaha is megnyerte a sznúkervilág legrangosabb tornáját.

„Teljesen hihetetlen – kereste a szavakat az újdonsült világbajnok az éjszakába nyúló döntő után. – Komolyan mondom, nem hiszem el. A nyolcaddöntőben, Martin Gould ellen tizenegy ötös hátrányban voltam már, míg az Ali Carter elleni elődöntőben nagyon csalódott voltam amiatt, hogy ha be is jutok a fináléba, a családtagjaim nem lesznek itt a helyszínen."

„Aztán kaptam egy üzenetet az édesanyámtól, hogy amikor már tizenöt kilencre vezettem Ali ellen, felszálltak a repülőgépre, így még szerencse, hogy megnyertem azt a meccset! Édesanyámék nagyon sokáig utaztak, mindössze két órát aludtak – így igazán tökéletes a győzelmem, hogy ők is itt voltak" – lelkendezett a 28 éves Robertson.

A vesztes Dott (akinek ez volt a második elveszített vb-fináléja, és egyszeres világbajnoknak mondhatja magát) nagyon sportszerűen nyilatkozott riválisáról. „Sokkal jobban játszott. Azt sem tudom, hogyan sikerült tizenhárom játszmát megnyernem... Természetesen csalódott vagyok, hogy elveszítettem a döntőt, és nem játszottam megfelelően" – mondta a skót játékos.

A döntőben nem láthatott nagy breakeket a sheffieldi Crucible Színház közönsége, a győztes Robertson, aki a tornán hét százassal vétette észre magát, csak 90-ig jutott, de a kulcshelyzetekben mutatott biztonsági játékának, hosszú lökéseinek és kitartásának köszönhetően megérdemelten hódította el a világbajnoki címet.

A győztes ausztrál (akinek vasárnap született meg első gyermeke) győzelméért 250 000 angol fontot kapott, és a következő szezonban ő lesz a világranglista-második helyezettje. Dott 125 000 fonttal vigasztalódott.

ROBERTSON AZ ÚJ VILÁGBAJNOK
 

 

SZNÚKER-VILÁGBAJNOKSÁG, SHEFFIELD
DÖNTŐ
Neil Robertson (ausztrál)–Graeme Dott (skót)

 18–13

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik