nemzetisport.hu 2016.06.12 12:25 Frissítve: 2016.06.12 12:57

Az apa súlyos beteg fiával teljesítette az Ironmant, hogy legyőzzék a halálos kórt

Alex Smith hat évvel ezelőtt egy felhőtlenül boldog édesapa volt, újszülött gyermekével a karjaiban, azóta azonban sok nehézséggel kellett szembenéznie. Két fia közül az idősebbiket, Harrisont 2011-ben egy ritka és halásos betegséggel, a Duchanne-szindrómával diagnosztizálták. 2015-ben együtt csináltak végig egy Ironman versenyt. A megható kalandról dokumentumfilmet forgattak, a Telegraph cikkében maga az édesapa meséli el történetét.

(Fotó: Telegraph)

 

Az izomsejtek folyamatos pusztulásával járó Duchanne-szindróma Nagy-Britanniában évente 100 újszülöttet érint, 99 százalékban fiúkat. A beteg az évek múltával egyre erőtlenebb, végül teljesen mozgáskorlátozott lesz, a legtöbb esetben 20-25 éves koráig élhet.

„Vigyék haza a fiukat, adjanak meg neki mindent, szeressék. Meg fog halni” – idézi fel a diagnózist felállító orvos szavait Alex Smith, aki feleségével a kezdeti sokk után felvette a harcot a halálos kórral szemben. De tudta, ha van is némi remény, ahhoz csak méregdrága orvosi kezelések árán juthatnak el.

A férfi otthagyta munkáját, és 2013-ban létrehozott egy alapítványt (Harrison Fund), onnantól kezdve teljes munkaidőben jótékonykodással és a betegségre fordítható pénzgyűjtéssel foglalkozott.

Nem sokkal később találkozott egy izomsorvadásban szenvedő fiú és édesapja történetével. Ők úgy próbálták felhívni minél több ember figyelmét a betegségre, hogy különböző sporteseményeken indultak. Együtt.

Ekkor pattant ki Alex Simth fejéből az ötlet: felkészül egy rendkívül kemény Ironman versenyre, és magával viszi fiát, Harrisont is.
 

Ironman: 3.8 km úszás, 180 km kerékpározás és egy maratoni távolság futva (Fotó: Telegraph)

2013 októberében indult el első triatlon versenyén, amely 3.8 km úszásból, 180 km biciklizésből és 42 km futásból áll. 2015-ben egy dániai Ironmanen kapott engedélyt arra, hogy magával vigye fiát a verseny közben, és filmre is vegyék a megpróbáltatásokat.

Az apára és fiára több segítő is figyelt a verseny közben (Fotó: Telegraph)

A versenyen több mint 15 óra alatt értek célba, a férfi humorosan megjegyzi, hogy „nem sok apának adatik meg a lehetőség, hogy egyhuzamban tizenöt órát töltsön együtt gyermekével.” Eközben 50 ezer font adomány jött össze. Az alapítvány működése során már másfél millió fontot gyűjtöttek, ennyivel tudták támogatni a kutatásokat és reményt adni a többi Duchanne-szindrómában szenvedő gyermeknek.

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.