Asztalitenisz, olimpiai selejtező: Pattantyús is utazhat Londonba

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2012.04.15. 18:26
null
Pattantyús Londonban is asztalhoz állhat (Fotó: Fuszek Gábor, archív)
Címkék
Pattantyús Ádám – megragadva az utolsó lehetőséget – kvótát szerzett a londoni olimpiára az asztaliteniszezők európai selejtezőjén, Luxembourgban.

 

Az osztrák Stockerau csapatában légióskodó, 33 éves játékos a török színekben versenyző Bora Vanggal csapott össze vasárnap, a zárónapi 16-os tábla bronzmérkőzésén, s nagy csatában, 4-2-re diadalmaskodva kiharcolta az utolsó, még elérhető indulási jogot.

A világranglistán 133. Pattantyús végig remek teljesítményt nyújtott a szerdán kezdődött versenyen, több bravúrgyőzelmet is aratott, így megérdemelten csatlakozott a már szombaton kvótához jutott Zwickl Dánielhez. Mindketten először indulhatnak majd olimpián.

Eddig négy magyar asztaliteniszező kvalifikálta magát a londoni játékokra, korábban Tóth Krisztina és Póta Georgina biztosította részvételét.

Vasárnap mindkét nemnél 16 fős kieséses táblán zajlottak a küzdelmek, s további hárman – a két ág győztese, illetve a bronzmeccs nyertese – jutott ötkarikás indulási joghoz.

Pattantyús pénteken és szombaton is bekerült csoportja fináléjába, az utolsó meccsen azonban mindkétszer vereséget szenvedett. A zárónapon az ukrán Jaroszlav Zmudenko legyőzése után a szerb Pete Zsoltnál is jobbnak bizonyult, majd következett az az orosz Kirill Szkacskov, akit szombaton 4-2-re legyőzött. Ezúttal azonban nem bírt vele, a győzelmet, így a londoni kvótát is Szkacskov szerezte meg, Pattantyúsnak pedig maradt az utolsó szalmaszál, a bronzmeccs, amelyen Vang (117.) volt a riválisa. Az első két játszmát megnyerte, majd az ellenfél ugyan még egyenlített, de a folytatás ismét a magyaré volt, aki a győztes poén után diadalmasan üvöltött fel, majd Harczi Zsolt szövetségi kapitány nyakába ugorva ünnepelte a nem várt, nagyszerű sikert.

„Mondták a rajt előtt, hogy nem számíthatok könnyű tornára, de hogy ilyen nehéz lesz, azt nem gondoltam volna – nyilatkozott az MTI-nek a magyar játékos. – Iszonyúan kemény volt napról napra újrakezdeni, ahogy telt az idő, egyre jobban éreztem, hogy itt fáj, ott fáj, de szerencsére a masszőrünk minden este rendbe rakott. Többször is az utolsó meccsen buktam el, de emiatt nem keseregtem, mert tudtam, hogy nem adják könnyen a kvótát. Hihetetlen, hogy végül sikerült megszereznem, köszönöm mindenkinek, aki otthonról biztatott. Elmondhatatlan érzés, hogy ott lehetek Londonban, bevallom, a győztes meccs után percekig sírtam a boldogságtól.”

A luxembourgi viadalon a férfiaknál és a nőknél is összesen 11-11 indulási jog talált gazdára a nyári játékokra.

Zwickl Dánielen és Pattantyús Ádámon kívül még Lovas Petra és Kosiba Dániel indult magyar részről, nekik azonban nem jött össze a kvóta.

ASZTALITENISZ, OLIMPIAI SELEJTEZŐ
FÉRFIAK
A 3. HELYÉRT
Pattantyús Ádám–Bora Vang (török) 4:2 – Pattantyús kvótát szerzett
KORÁBBAN
A KETTŐ KÖZÉ JUTÁSÉRT
Kirill Szakcskov (orosz)–Pattantyús 4:0 – Szkacskov kvótát szerzett
A NÉGY KÖZÉ JUTÁSÉRT
Pattantyús–Pete Zsolt (szerbiai) 4:2
A NYOLC KÖZÉ JUTÁSÉRT
Pattantyús–Jaroszlav Zmudenko (ukrán) 4:2
Wang Zeng Yi (lengyel)–Kosiba Dániel 4:1
KORÁBBAN
NŐK
A NYOLC KÖZÉ JUTÁSÉRT
Lovas Petra–Fehér Gabriella (szerbiai) 4:0 – Fehér a harmadik szett után feladta
A NÉGY KÖZÉ JUTÁSÉRT
Amelie Solja (osztrák)–Lovas 4:0

Az asztaliteniszezőknek a mostani torna után már csak egy lehetőségük lesz a kvótaszerzésre, mégpedig a májusi, dohai világselejtezőn.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik