Asztalitenisz: Már az ázsiaiak is készülnek ellenem - Póta

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2014.10.21. 09:27
null
Póta Georgina toronymagasan legjobb éve az idei, és még nincs vége (Fotó: NS-archív, Fuszek Gábor)
Póta Georgina az elmúlt hétvégén a linzi asztalitenisz világkupán a negyedik helyen végzett – ez minden idők legjobb magyar szereplésének számít. Nem csoda, hogy már az ázsiai játékosok sem veszik félvállról.



„Nagyon boldog vagyok a negyedik hellyel, mégis maradt bennem némi hiányérzet – nyilatkozta Póta a Nemzeti Sportnak. – Közel voltam a dobogóhoz, egyáltalán nem volt reménytelen a világranglistán kilencedik helyen álló Isikava Kaszumi elleni meccsem. De azért bevallom, magam sem számítottam ilyen jó eredményre. A sorsolás után azt gondoltam, a csoportból a második helyen jutok be a nyolcaddöntőbe, aztán első lettem, ami engem is váratlanul ért. Ami pedig utána következett, már-már meseszerű, fordulóról fordulóra haladtam, egyre jobban játszottam, s jöttek a jó eredmények is.”

De mitől a formajavulás? Póta edzője, Téglás Péter szövetségi kapitány korábban úgy fogalmazott: mostanra nőtt be a feje lágya.

„Van benne valami. Korábban számtalanszor előfordult, hogy amikor hátrányba kerültem, gyorsan feladtam a meccset, nem küzdöttem eléggé, ám ez mára megváltozott. Linzben is előfordult, hogy vesztett állásból fordítottam, s mostanában ez mind többször esik meg velem. Annak, hogy megváltozott a játékom, a küzdőszellemem, több összetevője is van. Talán most jutottam el oda, hogy élvezem a sikert és mindazt, ami vele jár. A linzi negyedik helyem után sok újságíró keresett meg, a sajtó érdeklődését is egyfajta elismerésnek tekintem, jó érzés tudni, hogy figyelnek rám, mert fontos, amit csinálok. Másfelől – nem tagadom – a jó eredményekkel egyre jobban lehet keresni, ami ugyancsak nem mellékes.”

A magyar asztaliteniszező szerint mostani eredményeire már az ellenfelek is felfigyeltek.

„Korábban, amíg a világranglistán hosszú ideig az ötvenedik hely környékén tanyáztam, a legjobb ázsiaiak mezőnyében nem sok vizet zavartam, csak odaálltak az asztalhoz, és általában nyertek. Mostanában azt tapasztalom, és így volt ez Linzben is, hogy külön beütnek ellenem, az edzőteremben látom, hogy az ellenem eredményesnek vélt taktikát gyakorolják.”

Póta ebben az évben klubcsapatával, a TTC Berlinnel német bajnokságot és Bajnokok Ligáját nyert, a világkupán negyedik lett, World Tour-versenyen szerzett érmeket, s kulcsszerepe volt abban, hogy a magyar válogatott az ötödik helyen zárta az Európa-bajnokságot. Aligha túlzó megállapítani, hogy ez eddigi pályafutása legjobb éve.

„Most a huszonhatodik vagyok a világranglistán, de biztosan előbbre lépek, Téglás Péter szerint a legjobb húszban leszek. Akárhogy is, nem lesz könnyű megtartani, nagy a konkurencia. Az egyéni eredményeket nézve valóban toronymagasan az idei az eddigi legjobb évem. És még nincs vége, reményeim szerint ugyanis ott leszek a World Tour-sorozat év végi nagydöntőjében, ahová az esztendő során tizenhat legtöbb pontot gyűjtő játékos kvalifikálja magát. Bangkokban lesz, ott még sohasem jártam, s őszintén szólva már januárban kinéztem magamnak a thaiföldi döntőt, nagy célom volt, hogy eljussak oda. Most, hogy az összesített listán a kilencedik helyen állok, karnyújtásnyira vagyok ettől az álomtól is.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik