Asztalitenisz: kínai egyetemmel kötött megállapodást a BVSC

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.02.04. 11:37
A kínai Talien (Dalian) Egyetem sportiskolájával kötött együttműködési megállapodást a BVSC asztalitenisz-szakosztálya.

Herendi Iván szakosztály-igazgató, elnök a hétfői sajtóeseményen úgy fogalmazott, ez az együttműködés nemcsak a klub, hanem az egész magyar asztalitenisz szempontjából fontos.

A megállapodás értelmében a talieni iskola – amely Kínában a tehetségek egyik központja – olyan fiatal játékosokat küldött edzőtáborozni és versenyezni Budapestre, akik otthon korosztályuk legjobbjai közé tartoznak. Augusztusban a BVSC pingpongosai utaznak majd a Sárga-tenger partján fekvő városba. Herendi Iván kiemelte, edzőjüknek, Fang Jennek nagy szerepe volt abban, hogy ez a megállapodás létrejött.

Az edzőnő már hazájában is trénerként dolgozott, évek óta Magyarországon él, s a zuglói klub szakmai csapatát egy éve erősíti. Az MTI érdeklődésére elmondta: abszolút kezdőkkel foglalkozik, és nagyon élvezi a munkát. Hozzátette: amíg Kínában a gyerekek inkább szülői nyomásra, kényszerből játszanak, addig Magyarországon élvezik az asztaliteniszt.

Talienből 10-14 éves gyerekek érkeztek, mindannyian részt vesznek a héten sorra kerülő Molnár János-emlékversenyen, amelyen először lesznek kínai indulók. A BVSC-Zugló 24. alkalommal rendezi meg egykori játékosa, az 1995-ben versenyre utazás közben, 13 évesen tragikus baleset következtében elhunyt Molnár János emlékére kiírt nemzetközi utánpótlástornáját, amelyen ezúttal 270 ifjú pingpongos indul.

Herendi Iván kiemelte: a szakosztályuk és a talieni egyetem is 70 éves idén, s annak is 70 éve, hogy Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatba lépett egymással.

A Jónyer István, Klampár Tibor, Gergely Gábor trió is jubilál idén, csapatuk 40 éve érte el ugyanis a magyar asztalitenisz egyik legnagyobb sikerét, amikor Phenjanban – a kínaiakat kétszer is legyőzve – világbajnoki címet szerzett. A három játékos is ott volt hétfőn a BVSC asztalitenisz-termében, s ütőt is ragadott, mindhárman ütögettek néhány percet a vendég kínai gyerekekkel.

Gergely Gábor az MTI-nek azt mondta, bár van egy pingpongsulija, ahol rendszeresen játszik a gyerekekkel, azért az elmúlt 40-50 év nyomot hagyott, s érzi a vállát.

„Ezzel együtt óriási élmény volt ezzel a tizenegy éves kissráccal játszani, akiről kiderült, hogy már öt-hat éve pingpongozik” – mondta a legendás játékos, aki azt is elárulta: bár a győztes vb-döntőt 1979-ben játszották, a mai napig minden labdamenetre emlékszik.

Idén Magyarország, Budapest rendezi a sportág egyéni világbajnokságát, amelyre április 21. és 28. között kerül sor a Hungexpón.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik