SZŰCS MIKLÓS 2020.05.05 09:31 Frissítve: 2020.05.05 11:13

Asztalitenisz: hét hét után újra edzhetett a női válogatott

Fárasztó volt, mégis jóleső érzésekkel és a megfelelő motivációt megtalálva zárta a hét hét után megtartott első gyakorlását az egyelőre szűkített létszámú női asztalitenisz-válogatott.

A biztonságos távolság ebben a sportágban alap: Imre Leila (balra) és Bálint Bernadett edzésben (Fotók: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

„Kezdhetitek!” – hangzott el Bátorfi Zoltán szájából a bűvös szó, amelyet immár hét hete nem mondhatott ki, legalábbis a női asztalitenisz-válogatott tagjainak semmiképp. Csaknem ötven napja, hogy az együttes Marczibányi téri otthona bezárt, így aztán a szövetségi kapitány gondolatai elsősorban akörül forogtak, milyen lesz az újrakezdés.

 
Óda a sporthoz – Thury Gábor jegyzete

„Nagyjából erre számítottam – mondta. – Mindenki nagy kedvvel érkezett, más kérdés, ennyi kihagyás után törvényszerű volt, hogy az első edzés végére elfáradtak a lányok. A kondijukra, az erőnlétükre ugyan mindannyian odafigyeltek, de ezzel nem lehet kiváltani azokat a gyors, rövid idejű, intenzív mozgásokat, amelyek a mi sportágunkat jellemzik. Éppen ezért az elmúlt időszakban igyekeztem összeállítani olyan programot, amellyel a játékosokat fokozatosan építjük fel. Hogy csak egy példát említsek, a különböző gyakorlatokat általában nyolc-tíz percenként szoktuk váltogatni, most viszont maradtunk a négy-öt perces etapoknál.”

A fokozatosság amúgy a csarnok telítettségére is igaz: míg korábban tíz-tizenkét asztalon is pattogott a labda, most mindössze kettőt vettek igénybe, s persze a szigorú egészségügyi előírásoknak megfelelően nem egymás mellettit, Bátorfi az egyesre és a hármasra küldte a játékosokat. Egyelőre nem is volt szükség többre, miután a keretből most csak Fazekas Mária, Bálint Bernadett, Imre Leila és Harasztovich Fanni volt jelen, a többiek igazoltan maradtak távol.

Fazekas Mária a kezdés előtti, távolságtartó szelfit készíti (Fotó: Török Attila)

 

„Pergel Szandra kisebb sérüléssel bajlódik, de keddtől már ő is velünk lesz, Madarász Dóra és Nagyváradi Mercédesz pedig továbbra is vidéken marad, ők egy ideig még biztosan ott készülnek – magyarázta Bátorfi, hozzátéve, hogy bár hosszú volt a kihagyás, s még nem látni, mikor lesznek legközelebb versenyek, ha okosak, a következő heteket nagyon is hasznosan tölthetik. – A válogatott játékosoknak az év általában egy nagy rohanás, szinte versenyről versenyre járnak, ami az edzésmunkára is hatással van. Most viszont bőséggel van idő arra, hogy bizonyos meccsszituációkat többet gyakoroljunk, esetleg olyan elemeket hozzunk be a lányok játékába, amelyek révén fejlődhetnek, előrébb léphetnek. Próbálunk ebbe az irányba elmenni, s biztos vagyok benne, hogy ez elegendő motiváció lesz a következő hetekre.”

Bátorfi tervei szerint egyelőre napi egy, idővel azonban már napi két edzést tart, s ugyan a jelen körülmények között az egy hónap nagyon is távolinak tűnik, bízik benne, hogy június elejétől már a jelenleg még vidéken készülők is csatlakozhatnak a többiekhez.

TELE ENERGIÁVAL – MINIINTERJÚ FAZEKAS MÁRIÁVAL
– Milyen volt újra az asztalnál?
– Uhhh, fantasztikus, és szerintem ezt a többiek nevében is mondhatom Már nagyon vártam ezt a napot, hosszú volt ez a néhány hét. Amióta gyerekként elkezdtem sportolni, a leghosszabb kihagyás öt hét volt egy térdműtét miatt, mostantól ez az új rekordom. Asztalnál élesben legutóbb március tizenhetedike előtt edzettem.
– Fárasztó volt a visszatérés?
– Ugyan, dehogy! Tele vagyok energiával, amikor hazaértem, azt kerestem, mit csinálhatnék még. Persze óvatosnak kell lenni, ennyi kihagyás után nem szabad átesni a ló másik oldalára, fontos a fokozatosság. Az erőnlétemre az elmúlt hetekben is nagyon figyeltem, talán többet is dolgoztam, mint a valódi versenyidőszakban, de az asztalnál azért egy kicsit más.
– Még nem látni, miként folytatódik a versenyidőszak. Mire számít?
– Mivel nincsenek konkrétumok, jelenleg az edzésekre fókuszálok. Az biztos, hogy továbbra is a Budaörs játékosa leszek, jól érzem ott magam. Az elmúlt években rendre szerepeltünk az európai kupákban, s reményeink szerint ez most is így lesz, bár ehhez előbb látni kell, milyen feltételekkel indulhat el az új idény.
2020.05.27 18:04:19

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Faragó Tamás lénye, megjelenése, lázadást, nonkonformitást is sugalló intelligenciája ama hazugságra telepített kor félelem nélkül való tagadása volt. Meg a magyar vízilabda örök jelképe.

2020.05.24 16:20:37

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Sokan a világhírű magyar vívás előfutárának tartották, stílusa az aktív védelemre épült.

2020.05.24 20:53:59

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Át kellene gondolni a rendezéssel kapcsolatos terveket.

2020.05.23 20:51:40

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

A sportállamtitkár úgy véli, legalább egy év szükséges ahhoz, hogy a sport gazdasági helyzete is stabilizálódjon.