Asztalitenisz: férfi válogatottunk nem utazik Tokióba

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.01.26. 23:27
A magyar férfi válogatott 3–0-ra kikapott vasárnap a csehektől a vigaszág elődöntőjében, így kiesett az asztaliteniszezők csapat olimpiai kvalifikációs versenyén a portugáliai Gondomarban, azaz nem lesz ott Tokióban.

A tornán mindkét nemnél kilenc ötkarikás indulási jog talál, illetve talált gazdára, az első szakaszban a nyolc csoportgyőztes szerzett kvótát. A magyarok másodikként zártak a négyesükben, így kerültek a nyolcas, kieséses rendszerű vigaszágra, amelynek csak a győztese örülhet az ötkarikás részvételnek.

A szombat esti negyeddöntőben a világranglistás helyezések alapján jóval esélyesebb, hetedik helyen kiemelt briteket verték Aranyosi Péter szövetségi kapitány tanítványai, akiket 17-edikként rangsoroltak, így vasárnap délelőtt következhettek a csehek, a 16. kiemeltek.

Kezdésként az Ecseki Nándor, Szudi Ádám duó fordulatos csatában alulmaradt a Tomas Polansky, Lubomir Jancarik kettőssel szemben, s ez meg is pecsételte a magyarok sorsát. A folytatásban a világranglistán 59. Majoros Bence simán kikapott Pavel Sirucektől (45.), majd Szudi (126.) az első szettet megnyerte ugyan Jancarikkal (89.) szemben, de a folytatásban már ezen a meccsen is a rivális irányított.

Így este a 3–0-ra diadalmaskodó csehek játszhatták a vigaszág fináléját Hongkong együttesével. Kikaptak 3–0-ra, így az ázsiai csapaté lett az utolsó, még gazdára váró tokiói kvóta. A nőknél Dél-Korea nyerte meg a vigaszágat.

„Nagyon elégedett vagyok a csapat teljesítményével – mondta az MTI-nek Aranyosi Péter szövetségi kapitány. – Ez egy alakuló együttes, amely egyre többet bizonyít. Összetartó társaság, amely szerintem nagyon jó irányba halad, és azzal, hogy legyőzte a 2016-ban világbajnoki bronzérmes angolokat, bizonyította, hogy világklasszisokkal is fel tudja már venni a versenyt.”

A szakember hozzátette: bár csapatban nem lesznek ott az olimpián, nagyon bíznak abban, hogy Szudi – Pergel Szandra oldalán – vegyes párosban résztvevő lehet Tokióban.

A magyar női válogatott már csütörtökön befejezte szereplését a Porto melletti Gondomarban, a horvátok és a házigazda portugálok legyőzésével – története során először – kvalifikálta magát az olimpiai csapatversenyre.

A gondomari csapatselejtező vasárnap zárult. A nyári ötkarikás játékokon a férfi és női csapatversenyben is 16 válogatott vehet részt, a kontinentális viadalokról mindkét nemnél ugyanazok az országok szereztek kvalifikációt, Németország, Egyiptom, Kína, az Egyesült Államok, Brazília, Ausztrália és a házigazda jogán Japán. Gondomarban az első szakaszban a nőknél a magyarokon kívül Észak-Korea, Tajvan, Szingapúr, Lengyelország, Románia, Hongkong és Ausztria szerzett kvótát, míg a férfiaknál a svédek mellett Dél-Korea, Szlovénia, Tajvan, Horvátország, Portugália és Szerbia csapata örülhetett. Hozzájuk csatlakozott este a két vigaszággyőztes.

A csapatkvótás országok az egyéni versenyben is indíthatnak két játékost az olimpián.

FÉRFI VIGASZÁG, ELŐDÖNTŐ
Csehország–Magyarország 3–0

Tomás Polansky, Lubomír Jancarík–Ecseki Nándor, Szudi Ádám 3:2 (–8, 7, –8, 2, 7)
Pavel Sirucek–Majoros Bence 3:0 (9, 2, 9)
Jancarík–Szudi 3:1 (–5, 10, 11, 3)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik