Asztalitenisz Eb: nem bírtunk a portugálok kínaiaival, maradt a bronz

SZŰCS MIKLÓS (Puszan)SZŰCS MIKLÓS (Puszan)
Vágólapra másolva!
2019.09.07. 16:00
null
A negyeddöntő után nem jött össze az újabb bravúr
Nem sikerült az újabb bravúr, női válogatottunk az elődöntőben 3:1-re kikapott a két honosított kínaival felálló Portugáliától, így bronzéremmel zárta a nantes-i kontinensbajnokságot.

 

„A portugálok kiszámíthatóak, ők nem szoktak variálni a felállással – mondta női válogatottunk szövetségi kapitánya,Bátorfi Zoltán,amikor arról beszélgettünk, számára milyen taktikai lehetőségeket tartogat a meccs. – Biztos vagyok benne, hogy Madarász Dóri kezd Yu Fu ellen, utána Póta Gina játszik Shao Jienivel, majd Pergel Szandi Oliveirával. Ezt tiszta sor. A kérdés az, előnnyel jövünk-e ki ebből a három párharcból. Ha igen, lehet esélyünk.”

Nos, Bátorfi a jelek szerint tökéletesen feltérképezte az Eb-elődöntős ellenfelet, hiszen miután a két kapitány leadta az összeállítást, éppen az általa megjósolt párosítások jöttek össze – úgy, mint két évvel ezelőtt a luxemburgi kontinensbajnokságon.

„Ha már ahhoz meccshez hasonlítunk, az akkori eredményt is elfogadnám” – tette hozzá mosolyogva a szakember. Hát igen, 2017-ben Luxemburgban a mieink 3:1-re nyertek, bár tegyük gyorsan hozzá, ami a tétet illeti jelentős az eltérés: két évvel ezelőtt az 5-8. helyért küzdöttek, most az Európa-bajnoki döntőért.

Női vonalon a portugálok újoncnak számítanak ebben a magasságban, korábban még soha nem jutottak be a négy közé, szóval már ezzel is történelmet írtak, s miként azt Pergel Szandra megjegyezte „van két honosított kínaijuk, viszont először játszanak Eb-elődöntőt, talán ez egy kicsit lenyomhatja őket”. A magyar női asztalitenisz sokkal testesebb Eb-múlttal rendelkezik, a kontinensbajnokságok 1958 óta íródó történetében csapatban összesen tizenegy érmet szereztünk, a kilenc arany mellett egy-egy ezüstöt és bronzot – persze ez csak statisztika, ami szombat délután a nantes-i sportcsarnok centerasztalán semmit nem számított.

Az már sokkal inkább, hogy a túloldalon a két honosított játékos remek napot fogott ki. Előbb Yu Fu (világranglista-39.) verte meg három szettben Madarász Dórát (világranglista-58.), majd Shao Jieni (88.) egy látványosabb, ám lényegét tekintve számunkra pont ugyanolyan eredménnyel záruló meccsen négy játszmában Póta Georginát (32.). Egy óra alatt a portugálok 2:0-ra elléptek, érezni lehetett, hogy óriási fordulatra lenne szükség ahhoz, hogy a mieink visszakapaszkodjanak. Még akkor is, ha Pergel Szandra (66.) hozta a kötelezőt Leila Oliveira (166.) ellen, gyaníthatóan az ellenfél is úgy számolt, ez a meccs a miénk lesz.

A két nagyágyú, Póta és Yu Fu két évvel ezelőtt óriási csatát vívott, Póta akkor a döntő játszmában 16:14-re megverte a portugált. Most is jól kezdett, az első játszmában szinte végig vezetett, 9:7-nél közel volt ahhoz, hogy szettelőnyhöz jusson, ám Yu Fu innen is fordított, s ez adott is neki annyi önbizalmat, ami elég volt az ő és ezzel a portugál együttes sikeréhez.

„Nagyon jól játszott a portugálok két kínaija – értékelt Bátorfi Zoltán. – Yu Funak, amióta júniusban Minszkben megnyerte az Európai Játékokat, olyan önbizalma van, talán el sem tudja képzelni, hogy kikaphat, Shao Jieni pedig néhány gyengébb év után most visszajött, remekül játszik, nem reális, hogy csak a nyolcvannyolcadik a világranglistán. Nagyon akartak a lányok és persze jobb lett volna döntőt játszani, örülünk a bronzéremnek.”

Póta Georgina hozzátette, „ha valaki a rajt előtt azt mondja, bronzérmesek leszünk, simán aláírjuk, s ez most sem változott. Pénteken késő estébe nyúló negyeddöntőt játszottunk az ukránok ellen, ez biztosan kivett belőlünk, de el kell ismerni, összességében jobban voltak a portugálok”.

A csapat egyetlen pontját szerző Pergel Szandra arról beszélt, hogy „a kötelező meccseket néha a legnehezebb hozni, de legalább az ellenfél egyetlen európaiját legyőztük. Az egyik oldalról nem volt jó a világítás, ami elég zavaró volt, de szerencsére nem annyira, hogy kikapjak Oliveirától”.

Madarász Dórának ezúttal egy meccs jutott, az ellenfél legjobbjától, Yu Futól kapott ki viszonylag simán. „Igazság szerint most nem volt esélyem ellene – mondta. – A legutóbbi találkozásunkkor nem így szervált, egy kicsit meg is lepett, nem is nagyon tudtam mit kezdeni vele.”

Női válogatottunk szépen csillogó bronzéremmel zárta tehát a nantes-i Európa-bajnokságot, a másik bronzérmes Lengyelország lett. A vasárnapi fináléban Portugália Romániával küzd meg az első helyért.

CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, NANTES
NŐK, ELŐDÖNTŐ
Portugália–Magyarország 3:1

Yu Fu–Madarász Dóra 3:0 (9, 5, 9)
Shao Jieni–Póta Georgina 3:1 (7, –7, 9, 9)
Oliveira–Pergel Szandra 1:3 (11, –5, –7, –8)
Yu Fu–Póta 3:1 (9, 4, –7, 4)

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Románia–Lengyelország 3:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik