HIRDETÉS
HIRDETÉS
THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2012.11.26 13:44 Frissítve: 2015.03.22 02:02

Aki megörökítette Puskásék legjobb pillanatait - in memoriam Hemző Károly

Hétfőn temetik a november 6-án, 84 éves korában elhunyt fotóművészt, aki az ötvenes években a Bp. Honvéd és a Képes Sport munkatársa volt. Képeinek hősei az ország legjobb és legnépszerűbb sportolói közé tartoztak. Nagy idők nagy tanúja.

HIRDETÉS

 

A futball Laokoón-csoportja, főszerepben Kocsis Sándorral. A felvétel sporttörténeti: a Képes Sport 1956. október 23-án jelent meg ezzel a hátsó borítóval. A hétvégi fordulóban Bp. Honvéd–Vasas 2:1. Kocka magyar pályákon többé nem lépett pályára. Kamarás véd, Berendi aláfekszik Kocsisnak, Tichy figyel, hátha…

 

A felvétel Hemző első hivatalos nyugati útján készült egy bécsi osztrák–magyar előtt. Válogatottunk Puskás és Sándor góljával 2:0-ra győzött a Praterben 1956. október 14-én. A forradalom előtt ez volt a csapat utolsó meccse. Kocsis, Czibor, Puskás utoljára lépett pályára a magyar válogatott mezében. Balról jobbra: Kocsis Sándor, Berendi Pál, Czibor Zoltán, Bozsik József, Börzsey János, Hidegkuti Nándor, Sándor Károly, Kárpáti Béla, Kotász Antal, Grosics Gyula, Puskás Ferenc.

 

Az 1956. október 23-án megjelenő Képes Sport címlapján Krasznai Sándor győztes dobása a finnek elleni válogatott viadalon. Az első láb támaszt, a hátsó párhuzamos a gerellyel, a test megfeszül, mint az íj. Más kérdés, hogy a KS megjelenésének napján a politikai hangulat is pattanásig feszült volt…

 

Puskás Ferenc és lánya, Anikó otthonukban 1955-ben. A falon lévő zászlók közül a felső sorban az egyik a londoni 6:3 emlékét örökíti meg, alatta balra az 1954-es svájci vb-n a csoportbeli Magyarország–NSZK mérkőzés előtt a németektől kapott zászló. Nyertünk 8:3-ra, de Puskás súlyosan megsérült ezen a meccsen.

 

Az ötvenes években a Munkára, harcra kész mozgalom keretében ifjúságunk megmutatta, a magasztos célok elérése satnya testtel elképzelhetetlen. Megfelelő ideológiai alapokkal a szédítő magasság is meghódítható. Ha az eszme nem is aratott osztatlan sikert, a diákok mindenesetre akkoriban edzettebbek voltak.

 

Rákosi Gyula (balra) és Lantos Mihály párharca egy örökrangadón, az FTC–MTK mérkőzésen.

 

Iharos Sándor pályafutása során 12 világcsúcsot futott 1500 métertől 10 000 méterig. Legsikeresebb időszaka 1955-ben és 1956-ban az a 14 hónap volt, amikor hét rekordot is megdöntött. A kép 1956. július 15-én készült a Népstadionban a célba érkezés után. A futó edzője, Iglói Mihály már mosolyogva öleli át Iharost, hogy kihúzza. A sportoló még szenved, de lassan felfogja, mi is történt: 10 ezren 28:42.8 perccel világcsúcsot futott!

 

Bal lába alatt fröccsen a salak, jobbal hosszan kicsúszik, hogy ne csak stílusos legyen az a fonák, hanem eredményes is. Az örökös bajnok Gulyás István parádés mozdulattal futott be egy labdát. Ez volt az erőssége, ritkán ment a hálóhoz, az alapvonalon mozgott. Az ő idejében a menők még bélhúros faütővel teniszeztek.

 

Papp László 24. profi meccsén a bécsi Stadthalléban 1963. május 17-én Randy Sandy, vagy ahogyan a magyar elnevezte, „Randa Sanda” ellen. Az amerikai kihúzta a 10 menetet, pedig Papp sokat ütött. Laci a saját stílusában így kommentált: „Úgy termeltem, mintha darabbérben fizetnének. Nyomtam, mint süket a csengőt.”

 

Móna István lovát ugratja az akadály felett. Még mondják, hogy az ötvenes években nem voltak találékonyak az öttusaversenyek rendezői! A helyszín a Tabán, háttérben a még romos várral meg a régi villamossal, amelyre – bár tilos volt – elindulás után akár menet közben is fel lehetett ugrani.

 

Az 1948-as londoni olimpián távolugrásban olimpiai bajnok Gyarmati Olga egy népstadionbeli versenyen. Az ötvenes években egy-egy országok közötti atlétikai viadal is telt házat vonzott. Aranyérmesünk mezén ott a Rákosi-címer. Gyarmati az 1956-os olimpia után nem tért haza, jelenleg az Egyesült Államokban él.

 

Kárpáti György munkában. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó remek helyzetfelismeréséről és fifikás megoldásairól volt híres. A legendás játékos nem termetével emelkedett ki a mezőnyből, találóan fogalmazott, amikor azt mondta, a pólóban mindenkinek nyakig ér a víz… A Fradiban 24 évet lehúzó „Gyujika” keze lövésre lendül.

 

„Ez képtelenség!” Mintha ezt mondaná Albert Flórián mozdulata. A játékvezető a Ferencváros ellen ítélt egy 1961-ben rendezett FTC–Bp. Honvéd mérkőzésen. A teátrálisan reagáló center mögött a honvédos Nagy György félve néz vissza: „Csak nehogy megváltoztassa az ítéletét a spori!” A bíró hajthatatlan.

 

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.19 23:20:22

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2018.10.18 23:03:24

Egyéb egyéni BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Tokióban, Párizsban megkaphatjuk a bizonyítékot is.

2018.10.17 23:08:43

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ideális körülmények között a sportpszichológusnak itt már vastagon benne kellene lennie a történetben. Leginkább azzal, hogy tudatosítsa a sportolóban: a sérüléssel és fájdalommal kapcsolatos érzései, gondolatai teljesen normálisak, a sikeres rehabilitáció részét képezik. Hasonló asszisztenciában azonban egyelőre kevesen részesülnek.

2018.10.17 00:00:47

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nyilván sporteseményen önként munkálkodni más tétel, mintmondjuk százhetven éve, 1848-ban a haza hívására – »Kossuth Lajos azt üzente...« – magunktól bevonulni a honvédség lobogója alá.

2018.10.17 13:34:33

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Negyvenkilencedik alkalommal adták át az Élen a sportban, élen a tanulásban kitüntető címet az iskolában és a versenypályán egyaránt kiemelkedően teljesítő fővárosi fiataloknak. A díj üzenete az évek során nem változott: az iskola és versenysport összehangolása a diákok, az edzők, a szülők és a tanárok számára egyaránt fontos feladat. Jövőre a jubileumi dijátadó egybeesik majd a Budapest, Európa sportfővárosa programsorozatával.

HIRDETÉS
HIRDETÉS