AIPS: Szöllősi György az európai szervezet végrehajtó bizottságában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.10. 08:56
null
Szöllősi György (balra) bekerült az AIPS Europe végrehajtó bizottságába, <br />amelynek elnöke Charles Camenzuli (jobbra) lett (Fotó: Sandro Micallef)
Az AIPS (Nemzetközi Sportújságíró Szövetség) 80., szöuli kongresszusa a kontinentális szövetségek tisztújító közgyűlésével kezdődött magyar idő szerint szerda hajnalban. Szöllősi Györgyöt, az MSÚSZ elnökét az Európai Sportújságíró Szövetség (AIPS Europe) végrehajtó bizottságának tagjává választották.

 

Az MSÚSZ tájékoztatása szerint a Nemzeti Sport főszerkesztője, aki 2015 óta vezeti a magyar szövetséget, a szavazatok 90 százalékát, 30 európai szövetség támogatását megszerezve lett a 12 tagú testület legfiatalabb tagja. Az AIPS Europe új elnöke a máltai tévés legenda, Charles Camenzuli, főtitkára a szerb televíziós újságíró, Predrag Milinkovics lett, s a testület további tagjai Oroszországot (Lev Rosszosik alelnök), Törökországot (Murat Agca pénztárnok), Olaszországot (Gianfranco Coppola), Franciaországot (Marc Ventouillac), Fehéroroszországot (Nasztaszja Marinyina), Ciprust (Mihalisz Gavrilidesz), Romániát (Dumitru Graur), Görögországot (Szotirisz Triantafolu) és Ausztriát (Schuen Michael) képviselik.

Szöllősi György a magyar szövetség munkáját méltatva emlékeztetett a sikeres márciusi budapesti Sportújságírócsúcsra, továbbá felidézte, hogy Magyarország az AIPS nyolc alapító tagjának egyike volt 1924-ben Párizsban, s azóta is a tíz legtöbb tagot adó szövetség egyike a több mint száz AIPS-tagszervezet közül (most 188 magyar újságíró van a mintegy négyezer AIPS-tag között). Az MSÚSZ jelenlegi elnöke olyan egykori sportújságírók örökébe lép AIPS-tisztségviselőként, mint Vadas Gyula (a Nemzeti Sport egykori tulajdonos-főszerkesztője), Mamusich Mihály, Szombathy István, Gyárfás Tamás, Gyulai István, Boskovics Jenő vagy Dobor Dezső.

A közgyűlésen Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke bejelentette, hogy visszavonja kandidálását a AIPS alelnöki tisztére, megtámogatva Nyikolaj Dolgopolov (Oroszország) és Janisz Darasz (Görögország) alelnöki jelölését, fenntartja viszont a világszövetség végrehajtó bizottsági tagságára. Az AIPS vezetőségválasztása pénteken lesz Pjongcsangban, a jövő évi téli olimpia helyszínén.

Az egyetlen elnökjelölt a szervezetet négy ciklus óta irányító olasz Gianni Merlo, a La Gazzetta dello Sport főmunkatársa.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik