A világ legnehezebb, legveszélyesebb ugrását próbálja meg 40 évesen - videó!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2015.10.20. 18:10
A nemzetközi tornaélet egyik legnagyobb legendája, az üzbég Oksana Chusovitina új ugrásokkal készül a glasgow-i olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. A női mezőny korelnöke – 40 éves, 1992-ben már olimpiai bajnok volt! – a szabálykönyvben megtalálható legnehezebb és legrizikósabbnak tartott ugrást mutatta be a pódiumedzésen.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Chusovitina a világ legjobb ugrói közé tartozik, de azt kevesen várták, hogy bevállalja a legmagasabb kiinduló pontszámú (7.0) ugrást, a Produnovát, amelyet veszélyessége miatt még világklasszisok sem mertek kipróbálni.



Az ugrás nehézségi fokáról mindent elmond, hogy a névadó orosz Jelena Produnova 1999-es első kísérlete óta csak a dominikai köztársasági Yamilet Pena, az indiai Dipa Karmakar (ő most, a vb-n is megkísérli) és az egyiptomi Fadva Mahmud tudta sikeresen végrehajtani. Mahmud kis híján nagyon rosszul járt, mert majdnem a nyakára érkezett. Rajtuk kívül ketten próbálták még meg az ugrást – 1980-ban az észak-koreai Csu Dzsong Szil (ha sikeres lett volna a kísérlet, róla kapta volna a nevét az elem) és 2012-ben az orosz Jekatyerina Cvetkova is hátra esett.

EXTRÉM RIZIKÓ

A tornatörténetben már több versenyző került katasztrofális következményekkel kórházba egy-egy nagyon rizikós elem végrehajtása miatt. Az egyik legszomorúbb történet a szovjet világ- és Európa-bajnok Jelena Muhináé, aki az 1980-as olimpia előtt edzésen eltörte a gerincét talajon egy Thomas-szaltóból érkezve. Muhina hiába jelezte korábban többször is, hogy a tornásznők számára elképesztően rizikós az elem, nem hallgattak rá. A sérülés után visszatérő, közel sem a legjobb fizikai állapotban levő Muhina megpróbálta kigyakorolni az elemet, sikertelenül – a borzasztó esés következtében megbénult, élete végéig tolószékbe kényszerült. A Thomas-szaltó végrehajtását később betiltották a tornásznőknek, az elemet csak férfiak kísérelhetik meg.
Az amerikai Julissa Gomez 1988-ban egy szörnyen elrontott Jurcsenko-ugrás (lecsúszott a lába a dobbantóról, és fejjel a szernek csapódott) következtében megbénult, három évvel később elhunyt. Balesete után a FIG több intézkedést is bevezetett az ugrások biztonságosabbá tételére.
A kínai Szang Lan az 1998-as Jóakarat Játékokon a bemelegítés során egy egyszerű „ismerkedő” ugrásból elesve szenvedett bénulást okozó gerincsérülést. Televíziós személyiségként a mozgáskorlátozottak jogainak egyik legfőbb kínai szószólója lett.

A Produnova annyira rizikós ugrás, hogy évek óta fellángol a vita betiltásának szükségességéről – a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy ha a tornász kontrollálatlanul nyakra érkezik. Ugyanakkor extrém magas kiinduló pontszáma miatt vonzerőt jelenthet kisebb tornásznemzetek képviselőinek is, akik így meglepetést okozhatnak – más kérdés, hogy nem biztos, rendelkeznek a Produnova kontroll alatt tartásához szükséges technikával.

Tiszta végrehajtása nagy kihívás még egy, Chusovitinához hasonló specialistának is – nem véletlenül jöttek olyan hozzászólások a pódiumedzés videójára, hogy „legalább végre valaki megcsinálja, és nem úgy néz ki, mint aki belehal ebbe az ugrásba.”

Chusovitina Barcelona, Atlanta, Sydney, Athén, Peking és London után hetedik olimpiájára készül, ha sikeresen végrehajtja a Produnovát, akkor minden esélye meg is lesz a kvalifikációra. A buharai tornásznő 1992-ben az Egyesített Csapat (volt Szovjetunió) versenyzőjeként nyert olimpiai bajnoki címet, Üzbegisztánt világbajnoki és Ázsia-bajnoki, Németországot Európa-bajnoki címmel gazdagította.

Az üzbég versenyző azért költözött ideiglenesen Németországba, hogy leukémiás kisfiát, Alishert tudja gyógyíttatni. Chusovitina a pénzdíjaiból teremtette elő – a nemzetközi tornaközösség segítségével – a kezelésekhez szükséges pénzt. Miután Alisher tünetmentes lett, kérte a német szövetséget, hogy engedje vissza szülőhazájába, mert üzbég színekben szeretné befejezni pályafutását.

„Szavakkal le sem tudom írni, mekkora boldogság ismét a szülőföldemet képviselni” – mondta ekkor a hatalmas tiszteletnek örvendő Chusovitina, aki a vb előtt még nem engedett betekintést a kártyáiba.

„A célom érem, mint minden riválisnak, tisztán és hiba nélkül szeretném végrehajtani a gyakorlataimat. A második ugrásom? Nem mondom meg, az meglepetés” – nyilatkozta a Nemzetközi Tornaszövetség hivatalos honlapjának.

Oksana Chusovitina 40 évesen az egyik legrizikósabb ugrással kísérletezik – tét az érem és a riói kvalifikáció (Fotó: AFP)
Oksana Chusovitina 40 évesen az egyik legrizikósabb ugrással kísérletezik – tét az érem és a riói kvalifikáció (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik