A sportág utolsó 12 olimpiai kvótája talál gazdára Győrben

Vágólapra másolva!
2016.02.24. 14:02
null
A szövetségi kapitány szerint három-öt érem megszerzésére van esély, Péni István (képünkön) nyomás alatt versenyezhet<br />(Fotó: Földi D. Attila)
A sportlövők négynapos, győri Európa-bajnokságának versenyei közül fokozott figyelem övezi az olimpia programjában szereplő számokat: a női és férfi pisztolyosok, illetve puskások küzdelmét. Az utolsó kvalifikációs versenyen tizenkét riói kvóta talál gazdára.

 

A MAGYAR CSAPAT
PUSKA
Nők: Gáspár Lalita (Angyalföldi PLE), Miskolczi Julianna (Komáromi VSE), Zwickl-Veres Kata (BHSE)
Férfiak: Sidi Péter (Komáromi OSE), Somogyi Péter (Zalaegerszegi TE), Boda Bence (Újpesti TE)
Vegyes páros: Gáspár Lalita (Angyalföldi PLE), Somogyi Péter (ZTE)
Junior lányok: Horváth Lea (Komáromi VSE), Hurai Viktória (Angyalföldi PLE), Dénes Eszter (Újpesti TE)
Junior fiúk: Péni István (Újpesti TE), Vas Péter (Finomító SLK), Pekler Zalán (Finomító SLK)
Vegyes páros: Hurai Viktória (Angyalföldi PLE), Péni István (Újpesti TE)
PISZTOLY
Nők: Egri Viktória (KSI), Csonka Zsófia (Pécsi Sport NZRT), Nemes Adrienn (KSI)
Férfiak: Tátrai Miklós (BHSE), Nagy László (KSI), Antal Balázs (Újpesti TE)
Vegyes páros: Egri Viktória (KSI), Tátrai Miklós (BHSE)
Junior lányok: Major Veronika (BEFAG Keszthely), Kókai Réka (KSI), Mihalkó Nikoletta (KSI)
Junior fiúk: Agárdy Vilmos (Nyíregyházi PLE), Borbély Levente (Újpesti TE), Hegedűs András (KSI)
Vegyes páros: Major Veronika (BEFAG Keszthely), Agárdy Vilmos (Nyíregyházi PLE)
FUTÓCÉL
Nők: Máthé Edit (Újpesti TE), Körtvélyessy Gabriella (Újpesti TE), Ángyán Nikoletta (BEFAG Keszthely)
Férfiak: Sike József (Győri LK), Boros László (Győri LK), Tasi Tamás (Honvéd Kossuth LK)
Junior lányok: Major Veronika (BEFAG Keszthely), Békevári Lilla (BEFAG Keszthely), Csányi Borbála (Honvéd Kossuth LK)
Junior fiúk: Sándor István (BEFAG Keszthely), Mácsek Áron (BEFAG Keszthely), Nagy Richárd (BEFAG Keszthely)

A maximális létszámmal versenyző magyar válogatott csupán egyetlen számban, férfipuskában nem szerezhet már riói indulási jogot – az országonként kiadható két kvótát Sidi Péter és Péni István korábban már begyűjtötte. Női puskásaink, illetve női és férfi pisztolyosaink számára lehetőség van további kvalifikációra – női pisztolyban ugyan van már két riói résztvevőnk, ám Tobai-Sike Renáta és Csonka Zsófia egyaránt sportpisztollyal vívta ki az indulási jogot, így légpisztolyban további kvóták szerezhetők.

A szövetség elnöke, Nagy György és a válogatott szövetségi kapitánya, Győrik Csaba egyaránt női puskásainktól várja a hivatalos célkitűzésként megfogalmazott legalább egy további kvóta megszerzését, amelyért Miskolczi Julianna és Zwickl-Veres Kata is esélyesként száll harcba.

„Három-öt érem megszerzésére reális esélye van a válogatott tagjainak, ezek közül az egyik reményeim szerint arany lesz. Fontos továbbá, hogy minél több versenyző szerepeljen döntőben” – mondta Győrik Csaba.

A magyar csapat tagjai közül tizenkét versenyző először szerepel Európa-bajnokságon, három juniorkorú lövő a felnőttválogatottban kapott helyet, ugyanakkor a felnőttek között egyre stabilabban és eredményesebben versenyző Péni István a korosztályos versenyt választotta.

„Péni István számára ezúttal az a legfontosabb, hogy gyakorolja, milyen nyomás alatt teljesíteni. A juniorok között egyértelmű elvárás vele szemben az éremszerzés” – jegyezte meg a szövetségi kapitány.

MAGYAROSAN, VILÁGSZÍNVONALON

– Mit jelent a magyar sportlövészetnek és a hazai szövetségnek a győri rendezésű Európa-bajnokság?
– Hazánk legutóbb meglehetősen régen, kétezer-négyben volt Európa-bajnokság házigazdája, azt a viadalt egyébként ugyancsak Győrben, a város Egyetemi Sportcsarnokában rendezték meg. Ilyen hosszú idő után egy kiemelkedő jelentőségű kontinenstornát Magyarországra hozni több volt, mint szakmai siker, bravúr kellett hozzá – válaszolta Sinka László, a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára és az Európa-bajnokság szervezőbizottságának elnöke. – Két évvel ezelőtt kihagyhatatlan lehetőség adódott arra, hogy hazánk rendezhesse a kvalifikációs sorozat utolsó versenyét, amit elnyerni mindig különleges dolog. A magyar szövetség és a sportág számára is óriási sportdiplomáciai siker, hogy a Nagy György elnököt is soraiban tudó Európai Sportlövőszövetség elnöksége Magyarországnak ítélte a rendezési jogot.

– Érezhető a kvalifikációs sorozatot záró versenyre irányuló kitüntetett figyelem?

– Teljes mértékben. Nemcsak a sportlövészetben, minden sportágban különbözik a kvalifikációs verseny egy átlagos viadaltól. A világ elitje érkezett hozzánk, a fókuszban az utolsó tizenkét kvóta megszerzése áll, természetes a kitüntetett figyelem a versenyzők, az európai és a nemzetközi szövetség vezetői, valamint a sportág hívei részéről is. Ezért is kiemelkedően fontos, hogy csaknem egyéves szervezőmunkánkat sikeres rendezéssel koronázhassuk meg.

– A szövetség legutóbbi sajtótájékoztatóján említette, az Eb a versenyzők mellett a háttér vizsgája is lesz.
– Legfőbb célunk, hogy a hozzánk érkező vendégeket a lehető legszebb körülmények között, a lehető legmagasabb színvonalon tudjuk kiszolgálni. Mintegy ötven ország ötszázkilencvenkilenc versenyzője lép lőállásba szerdától szombatig, a velük együtt érkezőkkel mintegy ezer vendégnek kell kifogástalan feltételeket biztosítanunk. Győr, a magyar sport fellegváraként számtalan rendezvény kapcsán bizonyította, hogy tökéletes vendéglátó, az egy tetőtér alatt található két versenyhelyszínnél pazarabbat pedig nehéz elképzelni.

RENDEZÉSBEN OTTHON VAGYUNK
Kedden Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Parlamentben fogadta az Európai Sportlövőszövetség elnökét, Vlagyimir Liszint és főtitkárát, Alexander Ratnert, valamint a Magyar Sportlövők Szövetségének elnökét, Nagy Györgyöt és főtitkárát, Sinka Lászlót.
A találkozón a miniszterelnök-helyettes, aki a győri Európa-bajnokság fővédnöke, megköszönte az európai szövetség támogatását, és azt a lehetőséget, hogy Magyarország rendezheti az idei mellett a 2018-as 10 méteres Európa-bajnokságot is. Semjén Zsolt kiemelte: hazánkra mindig lehet számítani, Magyarország szívélyes házigazdája a sporteseményeknek. Vlagyimir Liszin hangsúlyozta, örömmel dolgozik együtt a magyar szövetséggel, és látva a rendezés sikeréért tett erőfeszítéseket, biztos benne, hogy hazánk ezúttal is kiváló házigazda lesz.
A találkozón szóba került a 2024-es olimpiai pályázat is, amellyel kapcsolatban az európai szövetség első embere elmondta, nagy várakozással néz a döntés elé, és szeretné, ha a magyar pályázat győzne. Hozzátette, nem kétséges számára, ha elnyeri a jogot, Budapest magas színvonalú olimpiát rendez.

– Hogyan alakították át a kézilabdázók otthonát a kontinenstorna versenyhelyszínévé?
– Az alapversenyeket az Audi Arénában rendezzük, ahol a puskások és pisztolyosok számára nyolcvan, a futócéllövők számára négy pályát építettünk föl. A döntőket a Magvassy Mihály Sportcsarnokban, nyolc plusz két pályán rendezzük. Ez a versenyhelyszín elképesztő lehetőségeket rejtett magában, a kiépítése során minden egyes összetevő elemet – a díszítéstől a különleges világítástechnikai berendezésekig és a kivetítőkig – igyekeztünk úgy elhelyezni, hogy érdekessé, izgalmassá tegye a versenyt, és a legszínvonalasabban szolgálja ki az érdeklődőket.

– Milyenek az első reakciók?

– Az első bejárások alkalmával igencsak meglepődtek a versenyzők és a vezetők. Egyöntetű a vélemény, hogy rendkívüli környezetben bonyolítjuk le az Európa-bajnokságot. Reményeink szerint a versenyt a televíziós és az internetes közvetítéseken keresztül nyomon követők is hasonló képet kapnak az eseményről.

– Mi lehet a hazai viadal legfőbb hozadéka?

– A legfontosabb profit az, hogy a magyar versenyzők hazai pályán szerepelhetnek, és remélhetőleg újabb kvóta, kvóták megszerzésével itthon teszik teljessé a riói csapatot. Emellett egy hazai rendezésű világverseny valamennyi alkalommal otthon is ráirányítja a figyelmet az adott sportágra, ami ugyancsak nem elhanyagolható a jövő szempontjából.

– Többször hangsúlyozta, a győri Európa-bajnoksággal nem csupán egy sikeres világverseny megrendezése a céljuk.
– Egy világverseny mindig többet mutat meg, mint a sportág adott viadalát. Megismerteti a házigazda települést, képet fest a vendéglátó országról is, ezáltal országimázs-növelő szerepe is jelentős. Mindez különösen hangsúlyos most, a 2024-es olimpiai pályázati folyamatban. Arra törekszünk, hogy az ideérkezők jó hírünket vigyék szerte a világban, és olyan Eb-t rendezzünk, amely erősíti Budapestet az ötkarikás játékok rendezéséért folyó versenyben.

– A hét végén mivel lenne elégedett főtitkárként?
– Természetesen azzal, ha a meglévő öt riói kvótánk számát gyarapítani tudnánk. Szeretném továbbá, hogy a magyar versenyzők hazai pályán sok-sok érmet nyerjenek – mégiscsak ők a legfontosabbak.

– És a szervezőbizottság elnökeként?
– Egy igazi magyaros, világszínvonalú rendezéssel.

VERSENYPROGRAM
2016. február 24. (szerda)
8.30–10.45: futócél 30+30 lövés, junior fiú: 30 lassú lövés
8.30–10.45: futócél 20+20 lövés, junior lány: 20 lassú lövés
11.15–13.15: futócél 30+30 lövés, junior fiú: 30 gyors lövés
11.15–13.15: futócél 20+20 lövés, junior lány: 20 gyors lövés
13.30–14.20: légpisztoly 40 lövés, junior lány
15.15–16.30: légpuska 60 lövés, junior fiú
14.00: futócél 30+30 lövés, junior fiú: DÖNTŐ
15.30: futócél 20+20 lövés, junior lány: DÖNTŐ
18.30:l égpisztoly 40 lövés, junior lány: DÖNTŐ
19.45: légpuska 60 lövés, junior fiú: DÖNTŐ
2016. február 25. (csütörtök)
9.00–11.00: futócél 40 lövés vegyes, férfi, női: 1. rész
11.30–13.30: futócél 40 lövés vegyes, férfi, női: 2. rész
9.15-10.05: légpuska 40 lövés, junior lány
11.00-12.15: légpisztoly 60 lövés, junior fiú
11.15: légpuska 40 lövés, junior lány: DÖNTŐ
13.30: légpisztoly 60 lövés, junior fiú: DÖNTŐ
16.45–17.15: légpuska vegyes csapat, junior fiú, junior lány
18.15: légpuska vegyes csapat, junior fiú, junior lány: DÖNTŐ
18.15–18.45: légpisztoly vegyes csapat, junior fiú, junior lány
19.30: légpisztoly vegyes csapat, junior fiú, junior lány: DÖNTŐ
2016. február 26. (péntek)
8.30–10.45: futócél 20+20 lövés, női: 20 lassú lövés
11.15–13.15: futócél 30+30 lövés, férfi: 30 gyors lövés
11.15–13.15: futócél 20+20 lövés, női: 20 gyors lövés
12.30–13.30: légpuska 40 lövés, női
14.15–15.30: légpisztoly 60 lövés, férfi; légpuska 40 lövés, női
16.60–17.45: légpisztoly 60 lövés, férfi
14.00: futócél 30+30 lövés, férfi: DÖNTŐ
15.30: futócél 20+20lövés, női: DÖNTŐ
18.30: légpuska 40 lövés, női: DÖNTŐ
18.30: légpisztoly 60 lövés, férfi: DÖNTŐ
2016. február 27. (szombat)
9.30–11.30: futócél 40 lövés vegyes, férfi, női: 1. rész
12.00–14.00: futócél 40 lövés vegyes, férfi, női: 2. rész
9.30–10.20: légpisztoly 40 lövés, női
11.15–12.30: légpuska 60 lövés, férfi
11.30: légpisztoly 40 lövés, női: DÖNTŐ
13.45: légpuska 60 lövés, férfi: DÖNTŐ
13.30–14.00: légpisztoly vegyes csapat, férfi, női
16.00: légpisztoly vegyes csapat, férfi, női: DÖNTŐ
15.00–15.30: légpuska vegyes csapat, férfi, női
17.30: légpuska vegyes csapat, férfi, női: DÖNTŐ
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik