A magyar K-1 legnagyobb sikerének kapujában Balogh Norbert

Vágólapra másolva!
2011.10.15. 10:29
null
Balogh Norbert jobbegyeneseire ma este is szükség lesz (Fotó: archív)
Címkék
A hazai K–1 szakág történetének legnagyobb sikerét érheti el Balogh Norbert, amennyiben szombat este a franciaországi Aix-en-Provence-ban a  K–1 MAX Fight Code sorozat középdöntőjében legyőzi az olasz Bruno Franchit, és első magyarként kvalifikálja magát egy világsorozat végső fináléjába. Balogh menedzserével, Katona Attilával a mérkőzés előtti mérlegelés után beszélgettünk.
A „NAGYOK" OKTÓBER VÉGÉN KÍNÁBAN TALÁLKOZNAK

A K–1-ben az év fő eseményének számító nehézsúlyú világdöntő 16-os selejtezőtornáját ezúttal, a szokásokkal ellentétben nem Dél-Koreában vagy Japánban, hanem Kínában rendezik október 29-én, és a hírek szerint jó esély van arra, hogy a decemberi nyolcas finálénak is Kína ad otthont. A nankingi torna mezőnye, programja még nem ismert, de valószínűsíthető, hogy a K–1-be idén tavasszal, közel egyéves kihagyás után visszatérő, 2008-ban második helyen végző marokkói Badr Hari ott lesz az eseményen.

A 72.5 kilogrammos súlycsoportban versenyző Balogh Norbert májusban, Budapesten – a Kunkli Tivadar–Bob Sapp mérkőzéssel fémjelzett gálán – a horvát Luka Tomic ellen extra menetben, egy szenzációs K.O.-val vívta ki a mai Aix-en-Provence-i középdöntőben való szereplés jogát a Fight Code sorozatban, a K–1 MAX kategóriában.

Balogh azóta a szintén horvát Robert Varosanec ellen is győzött még augusztusban Debrecenben, ma pedig az olasz Bruno Franchi ellen történelmet írhat – győzelem esetén kvalifikálja magát a világsorozat döntőjébe. Korábban magyar K–1-es még egyetlen világsorozat fináléjába sem jutott be.

A félreértések eloszlatása végett meg kell jegyezni, ez a széria nem egyezik meg a nemzetközi K–1 szövetség, a FEG által szervezett világbajnoki sorozattal, hanem annak egyfajta előszobájaként tekinthető. A Fight Code egy promóterek közreműködésével egyre több súlycsoportban szerveződő versenysorozat, melynek az a célja, hogy azoknak is versenyzési, kiugrási lehetőséget biztosítson, akik a FEG legmagasabban jegyzett versenyzői közé még nem férnek oda. Az esemény rangját jelzi, hogy a világ 60 országában közvetítik az eseményt, s a mai nyolcas középdöntőben Európa mellett Ázsia és Afrika is képviselteti magát. Az erőviszonyokról Balogh Norbert menedzserével, Katona Attilával beszélgettünk.

„Bruno Franchi lesz Norbi ellenfele. Az olasznál kaphattunk volna könnyebb, de jóval nehezebb ellenfelet is. A mérkőzést alapvetően meghatározhatja, hogy a 184 centiméteres Franchi nagyjából tíz centivel magasabb Norbinál. Thai-boksz és kick-boksz világbajnok, nagyon jó a lábmunkája, a térdtechnikája különösen veszélyes, több ellenfelével szemben is a térdrúgásainak köszönhetően győzött K.O.-val. Alapvetően ezeket kell hatástalanítania Norbinak, aki elsősorban a kéztechikájára építhet. Az ütései sokkal erősebbek, fizikálisan is erősebbnek tűnik" – nyilatkozta Katona, aki Balogh Norberttel és edzőjével, Zilai Sándorral együtt utazott Aix-en-Provence-ba, ahol pénteken tartották a mérlegelést.

„Norbin délelőtt az előmérlegelésen még volt egy kis fölösleg, de ez délutánra lement, így hozta a súlyát, s az olaszhoz hasonlóan a határon, 72.5 kilogrammal mérlegelt. A felkészülés remekül sikerült, felkészültünk Franchiból, így elsősorban fejben dől majd el a mérkőzés" – fogalmazott a menedzser.

Amennyiben Balogh este győz, úgy bejut a sorozat decemberi, párizsi fináléjába, melynek pénzdíja már százezer dollár lesz (egy mai siker néhány ezer eurót érhet).

A mai tornát az interneten a www.livefightcode.tv-n lehet nyomon követni.

BALOGH NORBERT LUKA TOMIC ELLEN (amatőr felvétel)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik