A király visszatér! O'Sullivan folytatja pályafutását

Vágólapra másolva!
2013.02.26. 13:28
null
Ronnie O'Sullivan az eddigi utolsó meccse, a tavaly megnyert vb-döntő után (Fotó: Reuters)
Megkönnyebbülhetnek a sznúker szerelmesei: Ronnie O'Sullivan nem azt jelentette be, hogy végleg visszavonul, hanem azt, hogy visszatér. A négyszeres sznúkervilágbajnok sportoló legutóbbi mérkőzése a győztes világbajnoki finálé volt még májusban, az angol a mai sajtótájékoztatóján elmondta, megpróbálja megvédeni vb-címét.

Az egész sznúkervilág visszatartott lélegzettel várta Ronnie O'Sullivan mai sajtótájékoztatóját. Sokan tudni vélték, hogy az angol legenda bejelenti végleges visszavonulását, miután fél évet már pihent a legutóbbi, összességében negyedik világbajnoki címe után.

Ezzel szemben O'Sullivan a visszatérését jelentette be, s azt, hogy szeretné megvédeni vb-címét. Ez egyben azt is jelenti, hogy az angol első kiemelt lesz a 2013-as viadalon.

Ronald Antonio O'Sullivan négyszer, 2001-ben, 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben nyerte meg a világbajnokságot, s legutóbbi diadala után bejelentette, a 2012–2013-as idényt kihagyja, hogy kiszabaduljon a sznúker stresszes birodalmából, kikapcsolódjon, és elgondolkozzon a folytatásról. Ekkor már nem először került válságba a karrierje, korábban többször is közel került ahhoz, hogy kimondja, vége. Az elmúlt hónapban a már többször is jelezte, meg tudja találni számításait a civil életben, s meglenne a versenysport nélkül. Ám győzött az unalom…

„Unatkoztam, ezért úgy döntöttem, ideje visszatérni. Kicsit vakon megyek a vébére, hiszen régóta nem játszottam, az új asztalok egyre gyorsabbak – mondta O’Sullivan. – Ugyanakkor nagyon felfrissültem, nem érzem úgy, hogy nehezemre esne a játék, és elfáradnék mentálisan. Helyretettem magamban a dolgokat, de azt sem bánom, ha az első meccsemet 10:0-ra elveszítem, csak hadd legyek ott."

NEM TUDTÁK, MIRE SZÁMÍTSANAK

A bejelentés előtt mindenki csak találgatta, mit mond O’Sullivan. Korábbi világbajnokok remélték, hogy azt mondja, indul címvédőként a vb-n.

„A sznúkernek szüksége van rá, ő nem csak egy játékos a sok közül. Még sohasem volt olyan, hogy a címvédő nem állt volna rajthoz a vébén, biztosan formában tartotta magát. Az is reményt ad, hogy nála sohasem lehet tudni, egy nap alatt képes meggondolni magát” – mondta Dennis Taylor világbajnok.

„Nagy kár lenne érte, ha abbahagyná, nagyon szeretném még látni játszani. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a sportág erősebb bármelyik játékosnál, s nem dől össze a világ, ha visszavonul” – tette hozzá Ken Doherty.
Nos! Ronnie nem hagyott fel a játékkal, s harcba száll, hogy megvédje világbajnoki címét.

A sokak által minden idők legjobb – vagy legalábbis legtehetségesebb – sznúkerjátékosának tartott O'Sullivan 1992-ben, 16 évesen lett profi játékos, egy évvel az után, hogy meglökte első maximális, 147-es brékjét (úgy lökte le egyhuzamban az összes golyót, hogy minden pirosat fekete követett). Tizenhét évesen már tornát nyert, a kilencvenes éveket uraló Stephen Hendryt győzte le a döntőben, de nem volt akadálytalan az út a csúcs felé.

Drog- és alkoholproblémákkal küzdött (két gyermeke anyjával egy csoportterápián ismerkedett meg), egyszer rátámadt egy újságíróra, gyakran nem mutatott érdeklődést a játék iránt. Ha viszont odafigyelt, futószalagon gyártotta a százas brékeket, s meglökte minden idők leggyorsabb maximálisát is.

Népszerűsége az ezredforduló után túlszárnyalta riválisaiét, nemcsak lenyűgöző játéka, hanem emberi sebezhetősége is szimpatikussá tette, s mindig arra törekedett, hogy szórakoztassa a közönséget. Nem egyszer beszélt arról, hogy beleunt a hosszú meccsekbe, nehezen tartotta meg koncentrációját, elvesztette az érdeklődését a játék iránt, ami miatt pár éve pszichológust is fogadott.

Forradalmi újítása is volt. Riválisai, bár eleinte szemtelenségnek tartották, hogy jobb és bal kézzel is löki a golyót, utólag belátták, hogy ezt a hatékonyság érdekében teszi – mondani sem kell, hajszálpontosan. Manapság a fiatalokat, akiknek még lehet formálni a stílusukat, egyenesen úgy tanítják, hogy mindkét kezüket használni tudják.

O'Sullivan nemcsak eszmei értéket ad a sportnak: négy világbajnoki címével letette a névjegyét, 11 maximális brékjével holtversenyben áll a tavaly visszavonult Hendryvel, aki egyedüliként előzi meg százasok tekintetében (775–678, John Higgins a harmadik 500-zal).

A keddi bejelentése után tudjuk, ezek a számok még növekedni fognak.

A LEGGYORSABB 147-ES BRÉK 1997-BŐL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik