Több mint campus – épül a sportkomplexum Budapesten

Vágólapra másolva!
2018.01.31. 09:31
Az eddigi legnagyobb egybefüggő magyarországi egyetemicampus-fejlesztés eredményeként új városrész születik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Orczy-kert területén. Az itt épülő sportkomplexum első nemzetközi tesztje a júliusi egyetemi öttusa-világbajnokság lesz.

 

Két évvel ezelőtt két 2018-as világverseny megrendezését bízta Magyarországra a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU). Az egyik az öttusa, a másik a kajak-kenu egyetemi világbajnokság. Utóbbinak bejáratott helyszín, a szolnoki pálya ad majd otthont augusztus 10–12. között. Az öttusával viszont sporttörténelmet írunk, hiszen ebben a sportágban ez lesz az első egyetemi vb, ráadásul úgy kaptuk meg a rendezés jogát, hogy a döntés pillanatában még csak a tervasztalon léteztek a létesítmények. A július 4–8. között esedékes vb otthona ugyanis a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika campusának befejezés előtt álló sportközpontja és lovardája lesz.

AZ ELSŐ ÖTTUSAVERSENY

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az ország egyik legfiatalabb, mégis tekintélyes múltú felsőoktatási intézménye. A látszólagos ellentmondás magyarázata, hogy noha az NKE 2012. január elsejétől működik, egyszerre három jogelődje is van: az intézmény a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetemből kiváló közigazgatás-tudományi kar integrációjából született meg. Ám a története valójában 1808-ig visszavezethető, ebben az évben jelent meg a VII. törvénycikk a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia létrehozásáról, amely a hazai katonai felsőoktatás legmagasabb képzési szintjét nyújtó intézménye volt egészen a második világháború végéig.

A Ludovika és a magyar öttusa története szorosan összefonódott. Egyrészt 1945 előtt kizárólag katonák, elsősorban tisztek és tiszti főiskolások űzték a sportágat, másrészt az 1927. április 21–29. között lebonyolított első magyarországi pentatlonverseny két számát, a vívást és a futást az akadémia területén, a vívóteremben, illetve a gyakorlótéren rendezték meg. A versenyt Filótás Tivadar nyerte meg, aki egy évvel később indult az amszterdami olimpián – igaz, egyetlen versennyel a háta mögött a harminchét induló közül végül a huszonharmadik helyen zárt –, s az első tíz helyezett kivétel nélkül a Ludovika Akadémia hallgatója volt.

Ide, a „bölcsőbe” tér vissza júliusban az öttusa, azzal a nem elhanyagolható különbséggel persze, hogy az egyetemi világbajnokság versenyeit vadonatúj sportlétesítményekben bonyolítják le. Mindez annak köszönhető, hogy Ludovika Campus-projekt keretében az Orczy-kert is teljesen megújul.

A SZÁMOK NYELVÉN
40 milliárd forintot fordít a kormány a kiemelt állami beruházás első ütemére (2015–2018)
11 milliárd forint értékű a Ludovika-campuson a sportcélú beruházás
1500 négyzetméter alapterületű a fedett lovarda
24 bokszot foglal magában a lóistálló
1300 néző befogadására alkalmas az új sportcsarnok
6 éve, 2012-ben adta az NKE vagyonkezelésébe az Orczy-kertet a kormány
26 hektár az Orczy-park teljes területe
6–22 óra között lesz látogatható a park

Az Üllői út–Orczy út–Diószegi Sámuel utca–Korányi Sándor utca által határolt közparkot a XVIII. század végén alakíttatta ki Orczy László, s az akkor még városszéli területen Pest egyik legnagyobb és legszebb angolkertje, egyben az egyik legdivatosabb kirándulóhelye jött létre. Nem véletlen, hogy megfordult itt I. Ferenc császár és I. Sándor orosz cár is. A parkot 1829-ben megvásárolták a katonatiszti képzés számára, s 1836-ban át is adták a Pollack Mihály tervei alapján készült klasszicista stílusú monumentális főépületet. Ezután egészen 1945-ig kizárólag a honvédtisztképzés céljait szolgálta, a második világháborút követően viszont az egész komplexum funkciója megváltozott. A folyamatosan romló állapotú főépületet évtizedeken át az ELTE Természettudományi Karának egyes tanszékei használták, míg az Orczy-kert szép lassan ebek harmincadjára jutott. A Ludovika fedett lovardáját előbb filmszínházzá alakították át – az Alfa mozi 1992-ben leégett –, majd ide és a részben rendbe tett főépületbe költözött be a Magyar Természettudományi Múzeum. A történeti kertet az évtizedek során építménykaréj zárta körbe, s mivel a több mint fél tucat ilyen-olyan tulajdonos mindegyike igyekezett minél nagyobb zöld felületet kihasítani magának, jelentősen leszűkült a területe. Volt itt buszgarázsa és javítóüzeme a BKV-nak, veszélyesanyag-tároló, kisebb üzemanyagtöltő állomás, gazdasági épülete a SOTE-nak, a Ludovika egykori vívótermébe a Bárka Színház költözött be, sőt 1990-ig – az akkori nevén – Asztalos János Ifjúsági Parkból irányította az Úttörőszövetség agytrösztje „a gyermekek önkéntes tömegszervezeti tömörülését”.

A jogilag is kusza állapotnak véget vetve az Orczy-kert 2012-ben az NKE vagyonkezelésébe és használatába került, s ezzel megnyílt az esély arra, hogy minél többet vissza lehessen állítani a korábbi zöld felületből és az eredeti építményekből. A 26 hektáros kerthez most 10 hektár eddig elzárt terület kerül vissza megújítva, a több évtizedes környezeti károktól mentesítve.

VISSZAKAPJA BÁZISÁT A LOVASSPORT

„Magyarország eddigi legnagyobb egybefüggő egyetemicampus-fejlesztéséről döntött a kormány, amikor 2012-ben elindította a Ludovika Campus-projektet – mondja házigazdánk és kalauzunk, prof. dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. – E kiemelt kormányzati beruházás keretében felújítottuk a főépületet, megépült az új oktatási központ, a hatszáz főt befogadó civil kollégium, illetve a rendészettudományi kar kollégiuma, egybeépítve egy speciális kiképző központtal. A 2015 és 2018 közötti első fejlesztési ütem része a befejezés előtt álló sportcentrum is.”

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen honvéd- és rendőrtisztek, valamint katasztrófavédelmi szakemberek képzése is zajlik. Aligha kell bizonygatni, hogy számukra kiemelten fontos a kifogástalan erőnlét, így a testnevelés különös hangsúlyt kap e hallgatók fizikai felkészítése (ami persze nem jelenti azt, hogy a speciális képzésben részesülők mellett a többi egyetemi polgárnak ne lenne lehetősége rendszeres testedzésre). Az általános testedzésen túl ők a szakági órákon egy-egy sportág, jellemzően a küzdősportok mozgásanyagát is elsajátítják. Az egyetemi sportélet része a szabadidős sport is, ennek szervezett kereteket a majdnem harminc szakosztályt működtető, ezertagú NKE Sportegyesület ad.

Patyi András rektor szerint a sportberuházással az egyetem gazdagodik, de előnyeit egy egész városrész is élvezheti
Patyi András rektor szerint a sportberuházással az egyetem gazdagodik, de előnyeit egy egész városrész is élvezheti

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem elődintézményeinek is voltak sportlétesítményei, e körbe tartozott például a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti sportpályája vagy az Államigazgatási Főiskola Ménesi úti uszodája, de a Ludovika Campuson elindult fejlesztés e téren is új fejezetet nyitott – magyarázza a rektor. – Hogy a kültéri sportpályák mellett milyen sportlétesítmények kerüljenek az Orczy-kertbe, arról háromoldalú egyeztetés zajlott. A beruházás tartalmának kialakításakor a kormányzati szándékokat kellett az egyetemi célokkal és a területileg illetékes VIII. kerületi önkormányzat szempontjaival összecsiszolni. Mindhárom félnek volt beleszólása abba, mi és miként létesüljön. A legerősebb magától értetődően a projektet finanszírozó kormánynak, amelyet a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosként Fürjes Balázs úr képvisel. A vezérelv az volt, hogy noha az NKE speciális, nemzetbiztonsági szempontból is kiemelt jelentőségű képzéseket folytató intézményként viszonylag zártan működik, a sport terén – elődeihez hasonlóan, az egyetemi igények függvényében – azonban őrizze meg nyitottságát. Arra törekedtünk tehát, hogy létesítményeink egyszerre szolgálják a kiképzés kötelezettségét és a közösségi mozgás örömét. Erre remek példa a vadonatúj sportcsarnokunk, amelynek méretei és funkciói túlmutatnak az egyetemi kihasználtság keretein. Az egyetemi sportstratégiánk jelenleg is készül, de annyit elmondhatok, azt tervezzük, hogy létesítményeinkkel bekapcsolódunk a hazai és nemzetközi vérkeringésbe. Ezért is hasznos lenne, ha beköltözne hozzánk egy minőségi labdajáték-szakosztály, hiszen az vonzaná a közönséget, a sportolni vágyókat a campusra. Ez ügyben már zajlanak az egyeztetések. Azon is dolgozunk, hogy a lőterünk a sportlövészet egyik meghatározó budapesti bázisa legyen, de vívótermünk is alkalmas lesz versenyek rendezésére is.”

A Ludovika Campus sportkomplexumának ékköve a multifunkciós sportcsarnok. Ebben az épületben található egy 1300 nézőt befogadó lelátójú, valamennyi teremlabdajáték mérkőzéseinek lebonyolítására alkalmas terem, amelyhez egy nézőtér nélküli bemelegítőcsarnok is tartozik; utóbbiban szintén szabvány méretű pályákat alakítanak ki. A 25 méteres medencéjű uszodát hivatalos versenyek megrendezésére alkalmas időmérő berendezéssel szerelik fel. A multifunkciós sportcsarnok melletti épületben két 25 méteres maroklőfegyveres lőtér található Az egyikben a dinamikus, a másikban a statikus és dinamikus lövészetet is gyakorolhatják a hallgatók. Ugyanitt konditerem is rendelkezésre áll.

Mivel a lovassport újbóli felvirágoztatása kiemelt kormányzati cél, a campuson a magyar lovassport is visszakapja hajdani meghatározó bázisát: megújul a hányatott sorsú, 1500 négyzetméteres fedett lovarda. „A huszonnégy bokszot magába foglaló lóistálló és a nyitott karám mellé díjugrató- és díjlovaglópálya is épül – mondja Horváth József, az NKE főtitkára. – Ez azt is jelenti, hogy a jövőben az egyetemnek lesz saját lóállománya is.”

ÁTADÁS ÁPRILISBAN

A Ludovika Campus építésével párhuzamosan – a természeti értékek megőrzésével – újjászületik az Orczy-park történelmi része is. A kertészeti és tájépítészeti rekonstrukció eredményeként egy hektárral nő a zöldfelület, s a napközben a nagyközönség előtt is nyitott angolparkban bővülnek a sport- és szabadidős lehetőségek: játszótér, kosár- és focipálya, időmérésre alkalmas futókör, gyalogos sétány, sőt – partján kiszolgáló létesítménnyel – egy csónakázótó is fogadja majd a kikapcsolódni vágyókat.

S minderre nem is kell sokat várni: a Ludovika Campus-projekt első ütemének befejezési határideje ez év március 31.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik