Rögbi-vb: megtört átkok – Új-Zéland Európában védte meg a címét

KRASZ EMIL (LONDON)KRASZ EMIL (LONDON)
Vágólapra másolva!
2015.10.31. 18:59
null
Az ausztrálok kemény leckét adtak Új-Zélandnak, de az All Blacks ezt is felmondta (Fotók: Reuters)
Új-Zéland diadalával zárult az angliai rendezésű rögbi-világbajnokság, miután a twickenhami fináléban 80 125 néző előtt 17 ponttal nyert Ausztrália ellen. A sportág története során először történt címvédés. Az ausztrálok harmadszor játszhattak döntőt Európában, először buktak el. Az All Blacks viszont először jutott be európai fináléba, rögtön meg is nyerte.
AZ EDDIGI VB-GYŐZTESEK
1987 Új-Zéland
1991 Ausztrália
1995 Dél-Afrika
1999 Ausztrália
2003 Anglia
2007Dél-Afrika
2011
Új-Zéland
2015
Új-Zéland

Erőteljes új-zélandi kezdés után a címvédő azonnal beszorította ellenfelét saját célvonala előterébe, majd a 8. percben büntetővel meg is kezdte a pontgyártást. Hat perccel később az első új-zélandi technikai hibát ausztrál egyenlítés követte, de ezzel a Kenguruk el is lőttek minden puskaporukat az első félidőre. Az All Blacks nagyon keményen fogott, az ütközéseknél szinte elharapta az ausztrálokat. Persze, azért utóbbiakat sem kellett félteni, a 21. percben megúsztak egy erősen véleményes sárga lapos figyelmeztetést szóban. Új-Zéland irányított, de mivel Ausztrália becsülettel és szervezetten védekezett, döntően a mezőnyben folyt a bruszt. Messze járt a célszerzéstől az All Blacks, de azért a 26. percben Dan Carter újabb büntetőt váltott pontokra. A 35. percben végre lendületes új-zélandi támadás bontakozott ki, és az utolsó passz ugyan szabálytalanra sikerült, a játékvezető tovább engedteaz akciót, majd büntetőt adott az All Blacksnek. Tüntetett a közönség, pedig a stadion döntő hányada a címvédőnek drukkolt. Cartert nem érdekelte a fütty, bevágta a harmadik büntetőt is. A 39. percben már nem kellett a bírói nagyvonalúság, célt vitt a címvédő, majd Carter sikeres jutalomrúgását követően tizenhárom pontos előnnyel vonulhatott pihenőre (16–3).

A díjátadó ceremóniáról a sportág nagy szerelmese,
Harry walesi herceg sem hiányozhatott.
Dan Carterrel ölelik meg egymást
A díjátadó ceremóniáról a sportág nagy szerelmese, Harry walesi herceg sem hiányozhatott. Dan Carterrel ölelik meg egymást

A 42. percben Ma'a Nonu tört át a foghíjas ausztrál védősoron és büntetett céllal, félő volt, hogy korán eldől a találkozó. Ám nem így történt! Ausztrália nagy rohamra indult, majd az 52. percben tíz percre emberelőnybe került. Ezt rögtön a zárt tolongásból kihasználták: a cél plusz jó jutalomrúgásnak köszönhetően pedig megkezdték a felzárkózást. Amit aztán a már kiegészülő, ám picit megtorpanó AB ellen folytatni tudtak. A 64. percben újabb célt vittek a cseréiktől új lendületet kapó ausztrálok. A tompulni látszó címvédőt az összesen 19 pontot szerző, később a mezőny legjobbjának megválasztott Dan Carter hegyezte ki ismét. A rúgóklasszis a 70. percben bátran bevállalt egy távoli dropot, amiből ugyanúgy három pontot szerzett, mint a 75. percben értékesített büntetőből. Lőtávolon kívülre került így Új-Zéland, és már sok idő sem maradt hátra. Az ausztrálok kockáztattak, mentek előre, gyorsították a játékot, ez lett a vesztük. Labdát veszítettek, majd az új-zélandi kontrát nagy futás végén a csereember, Beauden Barrett zárta le céllal. A kezdésre még maradt idő, másra már nem (34–17).

Kezdetét vehette az új-zélandi fieszta, először Európában, de összességében 1987 és 2011 után már harmadik alkalommal a sportág történetében.

Új-Zéland harmadszor világbajnok!
Új-Zéland harmadszor világbajnok!

RÖGBI-VILÁGBAJNOKSÁG
DÖNTŐ
Új-Zéland
–Ausztrália 34–17 (16–3)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik