MTI 2020.05.13 11:31 Frissítve: 2020.05.13 11:49

Rögbi: sűrű nyár végére, ősz elejére készül a szövetség

A Magyar Rögbiszövetség (MRGSZ) a félbeszakadt bajnokságot, valamint a júliusra tervezett budapesti, hetesrögbi Európa-bajnokságot nyár végén és ősz elején zárná le, illetve pótolná.

 

Kiss Antal, a szervezet elnöke az MTI-nek kiemelte: tavaly 2+2 évre kapta meg a magyar szövetség a kétfordulós másodosztályú (Trophy) Eb egyik tornájának megrendezési jogát, és nemcsak az MRGSZ, hanem az európai szövetség (Rugby Europe) számára is nagyon fontos, hogy az idei esemény ne maradjon el.

„Folyamatos az egyeztetés, napi szinten váltok e-mailt az európai szövetséggel, valamint itthon a szakállamtitkársággal annak érdekében, hogy a körülmények ellenére meg tudjuk rendezni az Eb-t a Budapest Rögbi Centerben, és találjunk neki a versenynaptárban új időpontot” – nyilatkozta az elnök. Hozzátette: a július közepére tervezett női és férfi tornát augusztus végén szeretnék pótolni.

A háromnapos Eb-n 24 csapat venne részt, ami 360 játékost, összesen viszont körülbelül 450 résztvevőt jelent. Amennyiben tehát a rendeletek akkor engedélyezik az 500 főnél nem nagyobb események megrendezését, akkor zárt kapuk mellett nem lenne akadálya a tornának.

Kiss Antal kiemelte: nagyon szeretnének magyar bajnokot avatni még az idén, amire kora ősszel lehetne lehetőségük.

„A versenynaptár pontosabb ismeretében tudunk majd határozni arról, hogy csak a helyosztókat és a döntőt rendezzük-e meg, vagy esetleg előtte azért még lesznek plusznapjaink mérkőzésekre, mert akkor ahhoz igazítjuk a félbeszakadt bajnokság befejezését” – mondta. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben kontaktsportágként fokozott elővigyázatosságra van szükség a magyar rögbis társadalomtól.

A klubok földrajzi elhelyezkedése miatt egyelőre nem egyforma szabályozások vannak érvényben az egyéni és a csoportos edzésekre vonatkozóan. A visszatérést így azért sem akarják elkapkodni, hogy ne sérüljön a fair play szelleme: miközben egyik csapat már hetek óta normálisan tudott készülni, addig ellenfele erre csak korlátozottan volt képes.

Kiss Antal hangsúlyozta: nagyon készülnek továbbá, hogy a sportág Kincsem Parkban tavaly átadott bázisán a megnyitóhoz hasonló fesztiváljelleggel még az ősszel újabb rögbis napokat rendezzenek.

„Nagyon készülünk a válogatott hazai fellépésére, de szervezés alatt van veterán találkozó, valamint a női XV-ös nemzeti együttes első mérkőzése is. Utóbbi fejlesztése a nemzetközi szövetség elvárása világszerte, hogy a labdarúgáshoz hasonlóan nálunk is felzárkózzon egy másik szakág” – közölte. Emlékeztetett, hogy a női rögbi eddig döntően az olimpiai szakágról, a hetesrögbiről szólt, de mostanra sikerült arra a szintre eljutniuk, hogy kiállítsanak egy XV-ös válogatottat. Hozzátette: első ellenfelük a közelből kerülhet ki, így a cseh és az osztrák szövetséggel vannak tárgyalásban ennek megvalósításáról.

2020.03.13 22:39:21

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Egyetlen hozadéka bizonyára lesz megpróbáltatásainknak: a lényeges élesen elválik a lényegtelentől.

2019.12.23 12:43:39

Egyéb csapat PIRCS ANIKÓ, PUSZTAI VIOLA (videó), TUMBÁSZ HÉDI (fotó)

NS-KARÁCSONY. Sike Renáta, Lékai Máté és Siklósi Gergely hamar csapattá formálódott a sütő mellett.

2019.10.11 14:28:54

Egyéb csapat nemzetisport.hu

STADIONAVATÁS, 50 ÉVES SZÜLETÉSNAP. A főváros első rögbistadionját adják át szombaton a Kincsem Parkban.

2019.09.19 21:45:26

Egyéb csapat MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Nyolc év alatt a listavezető Oscar-díjátadó az elsőről a 12. helyre csúszott vissza, annyi sportesemény »kúszott be« elé. Ilyen érdeklődés láttán pedig ki csodálkozik azon, hogy a nagy cégek »zsebből« kifizetnek alsó hangon ötmillió dollárt egy 30 másodperces Super Bowl-reklámért?!

2019.08.21 23:30:55

Egyéb csapat N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A ma 80 éves Hencsei Pál tegye, amit tett eddig is! Derűvel, méltósággal, bölcsen, a sport szeretetével együtt járó gyermeki áhítatát őrizve közben.