MTI 2019.12.12 14:07 Frissítve: 2019.12.12 14:38

Rögbi: merész elvárások az elnökségtől a másodosztályú Eb-re

A magyar férfi és női olimpiai rögbiválogatottnak a másodosztályú (Trophy) Európa-bajnokságról kell kvalifikációt szereznie a 2024-es, párizsi olimpia négy év múlva esedékes európai selejtezőtornájára.

 

Ezt a célt a magyar szövetség (MRGSZ) elnöksége tűzte ki azt követően, hogy novemberben négy évre elnyerte a Trophy Eb egyik, de már összevont férfi és női tornájának a megrendezését. A hetesrögbi másodosztályában két torna után alakul ki az összetett végeredmény. A magyar pályázatban háromnaposra bővítették az eseményt, így viszont már a férfi és a női küzdelmeket is meg lehet rendezni. Ellentétben az eddigiekkel, amikor egy helyszínen két nap alatt csak az egyik nem képviselői játszottak. A magyar fővárosban az ősszel átadott Budapest Rögbi Center ad otthont az eseménynek, 2020-ban július 10–12. között.

Kiss Antal, a magyar szövetség első embere az MTI-nek elmondta: ez huszonnégy csapat részvételét jelenti, csapatonként 15 játékossal, plusz a szakmai stáb tagjaival és a kísérőkkel.

„Európa legnagyobb, legnépesebb eseményét rendezhetjük meg a sportágunkban” – mondta az elnök. Hozzátette: mozgalmas nyár elé néznek, ugyanis a felnőttek Eb-tornája mellett az Olimpiai Reménységek Versenyét (ORV) is megrendezik, amelyen a V4-ek mellett további négy csapat vesz részt. Ezen kívül megpályázták az U16-os Eb-rendezést is, amelyről később születik döntés.

A magyar női válogatott stabil tagja a másodosztályú mezőnynek, a férfiak viszont az utóbbi években többször ingáztak a második és a harmadik vonal között. Idén utóbbiban szerepeltek, de a Belgrádban elért magabiztos sikerük feljutást, egyben olimpiai selejtezőtornát ért.

„A hazai rendezés után azt tűzte ki az elnökség célul a férfi és a női olimpiai válogatott elé, hogy 2023-ban az első két helyezett között végezzen, és ezzel vívja ki a részvétel lehetőségét az olimpiai selejtezőtornán. A fiúknak előbb ehhez stabilizálni kell a helyüket a második vonalban, ami a nőknek már sikerült, utána azonban meg kell néznünk a mezőny elejét, mert célok nélkül nem sok értelme lenne az egésznek” – közölte Kiss Antal.

A sportvezető kiemelte: az európai szövetség vezetői, valamint a többi tagszervezet „le volt nyűgözve” attól a fejlesztéstől, amelynek eredményeként a Kincsem Parkban megvalósult a fővárosi rögbistadion, nem mellékesen pedig azoktól a nemzetközi eredményektől, amelyeket már a pályán értek el a magyarok.

„Az európai szövetségben csak »bezzeg országként« emlegetik a magyarokat. Minket mutogatnak példaként, a többi tagszervezet pedig irigykedik ránk, hogy nem kiemelt sportágként is milyen nagyszerű lehetőségeket tudunk teremteni” – mondta.

Hozzátette: ezt kihasználva közép-európai térségi központtá is igyekeznek válni, amihez a fejlesztések mellett jó alapot biztosít Magyarország földrajzi fekvése.

„Az európai szövetség célja, hogy felzárkóztassa azokat a nemzeteket, amelyeknél erre fogadókészség van. Ennek apropóján edzőknek és játékvezetőknek lehetne képzési, fejlesztési központot létesíteni a Kincsem Parkban, sőt, még egy budapesti iroda sem lenne túlzás, ami lényegesen megkönnyítené az ezzel járó szervezési feladatokat” – mondta Kiss Antal.

2020.03.13 22:39:21

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Egyetlen hozadéka bizonyára lesz megpróbáltatásainknak: a lényeges élesen elválik a lényegtelentől.

2019.12.23 12:43:39

Egyéb csapat PIRCS ANIKÓ, PUSZTAI VIOLA (videó), TUMBÁSZ HÉDI (fotó)

NS-KARÁCSONY. Sike Renáta, Lékai Máté és Siklósi Gergely hamar csapattá formálódott a sütő mellett.

2019.10.11 14:28:54

Egyéb csapat nemzetisport.hu

STADIONAVATÁS, 50 ÉVES SZÜLETÉSNAP. A főváros első rögbistadionját adják át szombaton a Kincsem Parkban.

2019.09.19 21:45:26

Egyéb csapat MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Nyolc év alatt a listavezető Oscar-díjátadó az elsőről a 12. helyre csúszott vissza, annyi sportesemény »kúszott be« elé. Ilyen érdeklődés láttán pedig ki csodálkozik azon, hogy a nagy cégek »zsebből« kifizetnek alsó hangon ötmillió dollárt egy 30 másodperces Super Bowl-reklámért?!

2019.08.21 23:30:55

Egyéb csapat N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A ma 80 éves Hencsei Pál tegye, amit tett eddig is! Derűvel, méltósággal, bölcsen, a sport szeretetével együtt járó gyermeki áhítatát őrizve közben.