HIRDETÉS
V. Sz. 2018.07.08 13:12 Frissítve: 2018.07.08 13:30

Rögbi: angol csapat nyert Tárnokon, magyar bronzérem

Az idén Tárnokon rendezték meg a már hagyományos Budapest 7s elnevezésű nemzetközi rögbitornát, amely a sportág egyik legfontosabb hazai versenyének tekinthető. A torna egyszerre volt sport, szórakozás és tanulás.

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉÉRT KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Dömötör Csaba)

 

Számos külföldi csapat érkezett az idén Tárnokon megrendezett Budapest 7s elnevezésű nemzetközi rögbirendezvényre, a színvonalra nem is lehetett panasz. A 2013 óta minden évben sorra kerülő verseny roppant hasznos is, hiszen rengeteget tanulhat belőle a fejlődni akaró magyar rögbi. Ennek megfelelően ezúttal is tele volt a mezőny magyar válogatott játékosokkal, de megfordult itt olyan rögbis is, aki a tízezer kilométerre székelő venezuelai nemzeti csapat tagja.

Összesen tizenkét férfi- és két női együttes indult a versenyen, a magyar csapatok mellett volt francia, angol, osztrák, német és horvát is a mezőnyben, a játékvezetők között pedig olasz, német, cseh és persze magyar.

A 7s, azaz a hétfős, kétszer hétperces félidőkből álló rögbi egyébként a sportág talán legnépszerűbb fajtája, melyet könnyű lebonyolíthatósága miatt 2016-ban az olimpiai programba is felvettek.

A ragyogó hangulat mellett – ami a Tárnokon néhány napra összejött, mintegy 150 tagú rögbiközösséget jellemezte – talán az tűnt fel leginkább, hogy ebben a sportágban egyáltalán nincs reklamálás, színészkedés meg pláne: a játékvezető akárhogy ítél, mindenki elfogadja, még akkor is, ha nem ért egyet a döntéssel.

Mintha a mottó az lenne, hogy inkább játsszunk, ne pedig dumáljunk.

Ezért aztán sokszor sokkal élvezhetőbb is a játék, amely olyan, mintha az atlétikából és a birkózásból gyúrták volna össze.

Minden gárda négy mérkőzést játszott, és a versenyt végül a két kerettel érkező angol Belsize Park Rugby Club nyerte meg, mivel a döntőben 10–7-re legyőzte a fő esélyesnek tartott, félprofi játékosokból álló francia Les 7 Salapards együttesét.

A torna legeredményesebb magyar csapata a Budapest Exiles RFC lett, amely a bronzérmet szerezte meg.

2018.12.16 23:52:27

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Bár üdvös, hogy a kiemelt sportágak az utóbbi években virágzásnak indultak, de a vadhajtásokat folyamatosan nyesegetni kell.

2018.08.26 00:18:54

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A közösségi média mindennapjaink, „mindenperceink” része, ezzel nincs mit tenni. Belépett az életünkbe – ám arra érdemes ügyelni, hogy ne a valós, jelen idejű életünk helyébe lépjen.

2018.08.15 22:11:42

Egyéb csapat DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A srác arcán olyan őszinte boldogságot láttam, mintha az ismerőse a vb- vagy a BL-döntőben bizonyult volna eredményesnek. S bizony, én is büszke voltam magamra, hogy negyvennyolc évem, deresedő halántékom dacára amatőr »teljesítményemmel« ekkora örömöt tudok neki szerezni.

2018.05.10 23:29:24

Egyéb csapat BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Az más kérdés, hogy a híres öntudatunk, büszkeségünk néha gátja annak, hogy elfogadjuk a segítséget, befogadjuk az újat és a jót, mert egyébként mi általában mindent jobban tudunk.

2018.05.04 22:35:02

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ahogyan Csank János futballtréner kevésbé fennkölten, de tökéletes sportos logikával megállapította: ne csak azt vegyük észre, ha kapjuk a lesgólt, hanem azt is, ha rúgjuk.