Pályaavatóval egybekötött válogatott tornán baseballosaink

GELEI JÓZSEFGELEI JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2014.07.05. 14:43
null
Szeghalmi László irányítja a Magyar Országos Baseball és Softball Szövetséget
Magyarországon szinte ismeretlen sportágnak számít a baseball, annak ellenére is, hogy immár két évtizede hivatalosan bejegyezték, mint szakági szövetség. A közelmúltban teljes tisztújítás történt a Magyar Országos Baseball és Softball Szövetségben, Szeghalmi László személyében új elnök kezébe került az irányítás.

– Kevesen tudják, de ma közel annyi igazolt játékossal rendelkezünk, mint mondjuk a jégkorongozók – tudtuk meg az autós gyorsulási verseny magyarországi meghonosításával ismertté vált Szeghalmi Lászlótól. – Nem csak első és másodosztályú felnőtt, hanem komplett korosztályos bajnokságokat rendezünk, valamint szlovák és horvát csapatokkal közös nemzetközi küzdelemsorozatban is indulunk. Talán mindennél jobban érzékelteti a sportág hazai fejlődését, hogy már U12-es nemzeti csapatunk is ott lesz a hamarosan kezdődő korosztályos Európa-bajnokságon. A hét végén, július 6-án, vasárnap pedig immár tizenhatodik alkalommal rendezzük meg a szlovák és osztrák válogatott részvételével a Duna Kupa felnőtt válogatott viadalt.

A barátságos torna ugyan nem tartozik a CEB (Európai Baseball Szövetség) hivatalos rendezvényei közé, de olyan nagy hagyományokkal bíró rendszer része, mely így is komoly rangot ad az eseménynek. Annál is inkább, mert CEB Európa-bajnokságot csak két évente rendeznek, így ez a torna a magyar baseball válogatott folyamatos nemzetközi megmérettetésének egyik legjelentősebb színtere. A kontinensvetélkedő évében, általában a felkészülési időszakra időzítve rendezik meg, így a presztízs mellett, hozzánk hasonlóan az osztrák és a szlovák válogatott számára is remek erőfelmérés.

– A három nemzeti csapat közel azonos játékerőt képvisel, az elmúlt években egyaránt volt tornagyőztes és harmadik helyezett is mindhárom válogatott. Mi jelenleg a generációváltás idejét éljük, hiszen a sportágat idehaza meghonosítók már a harmincas éveik végén járnak.

Éppen ezért több szempontból is fontos esemény lesz számunkra a hét végi Duna Kupa: egyrészt ez lesz a közelmúltban kinevezett új szövetségi kapitány, Hógenburg Tamás bemutatkozása a válogatott élén, másrészt az utolsó erőfelmérő lesz a vasárnapi torna a júliusi, C csoportos Európa-bajnokság előtt, melyen a feljutás kiharcolása, azaz a B csoportba kerülés a célunk.

A CEB két esztendeje, 2012-ben bevezetett rangsorolása szerint Magyarország a C, Ausztria és Szlovákia a B csoportba nyert besorolást. Válogatottunk az utolsó, Barcelonában megrendezett Eb-
kvalifikációs tornán a negyedik helyet szerezte meg.

A vasárnap reggel 9 órakor kezdődő Duna Kupának a pestszentlőrinc Budapest Reds új, most átadásra kerülő pályája (XVIII. kerület, Thököly u. 11.) ad otthont.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik