Női röplabda Eb: a házigazda szerb válogatotté lett az arany

Vágólapra másolva!
2011.10.02. 20:44
null
Az Európa-bajnok szerb hölgyek (Fotó: Reuters)
Címkék
A házigazda szerb válogatott szetthátrányból fordítva 3:2-re nyert a német csapat ellen a női röplabda Európa-bajnokság vasárnapi döntőjében. A harmadik helyen a török együttes végzett, miután – szintén 1:2-ről fordítva – diadalmaskodott a címvédő olasz gárda felett.

A döntőt több mint kilencezren szurkolták végig a helyszínen, a többség természetesen a hazai válogatottal volt, ám ez a németeket egyáltalán nem zavarta. Az első szettben az elején elhúztak, és előnyüket fokozatosan növelve 25:16-ra meg is nyerték a nyitó felvonást. A szerbek nem találták az ellenszert a német blokkokra, és az összjátékukba is sok hiba csúszott.

A háromperces szünetet követően egy teljesen más szerb csapat lépett a játéktérre, 6:2-es vezetésénél időt is kért az ellenfél szövetségi kapitánya, Giovanni Guidetti. Szavai nem voltak hiábavalóak, lányai feljöttek 7:5-re, de fordítani nem tudtak. A szerbek sokkal erőteljesebben szerváltak és támadtak, mint az első játszmában tették, ennek eredményeképp 25:20-szal egyenlítettek.

A lendületük azonban megtört, a harmadik szettet ismét a németek kezdték jobban, 9:4-es vezetésért szerválhattak, ám a házigazda 9:9-nél utolérte őket. Ezután mindkét fél kitett magáért, hosszabbnál hosszabb labdamenetek, remek háló közeli megoldások szórakoztatták a „népet". Sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a hajrá viszont a vendégeknek sikerült jobban (19:25), így egy szettre kerültek a végső győzelemtől.

Úgy tűnt, Németország már nem tér le a sikerhez vezető útról, hiszen a negyedik felvonás elején elhúzott 6:0-ra. Ezután előnyük ugyan csökkenni kezdett (8:3, 10:6), de még mindig jelentősnek látszott. Az Eb legjobbjának megválasztott Jovana Brakocsevics helyére Szanja Malagurszki állt be a vendéglátóknál, ez pedig nyerő húzásnak bizonyult, a német fór ugyanis egypontosra csökkent (10:11). A szerbek sorozatban hét labdamenetet nyerve 24:18-ra fordítottak, majd 25:20-szal ismét egyenlítettek.

Tombolt a csarnok, talán ezért is tudott 4:4 után egymás után három pontot megnyerni a szerb válogatott a döntő játszmában. A németek végleg megtörtek, 14:8-nál az első mérkőzéslabdát még hárították, a második után viszont elkezdődhetett a szerb ünneplés. Az ország női válogatottja először lett Európa-bajnok, ráadásul két héttel azután, hogy a férfiak is a kontinens legjobbjainak bizonyultak.

NŐI RÖPLABDA EB, SZERBIA
DÖNTŐ
Szerbia–Németország 3:2 (–16, 20, –19, 20, 9)
A 3. HELYÉRT
Törökország–Olaszország 3:2 (21, –15, –25, 19, 10)

 

A VÉGEREDMÉNY
1. Szerbia
2. Németország
3. Törökország
4. Olaszország
5. Lengyelország
6. Oroszország
7. Hollandia
8. Csehország
9. Azerbajdzsán
10. Franciaország
11. Spanyolország
12. Románia
13. Horvátország
14. Bulgária
15. Ukrajna
16. Izrael
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik