nemzetisport.hu 2019.07.20 06:54 Frissítve: 2019.07.20 08:11

DiaEuro 2019: ismét harcban Európa legjobbjai ellen

Kijev ad otthont idén a cukorbetegek futsal Európa-bajnokságának, a DiaEuro 2019-nek, amelyen a korábbi éveknek megfelelően a Hevesi Tamás vezette magyar válogatott is indul. Az ukrán fővárosban vasárnap sorsolnak, a kontinensbajnokság meccseit hétfőtől péntekig rendezik meg.

 

A cukorbetegek magyar labdarúgó-válogatottja 2013-től kezdve minden évben részt vesz a diabétesz futsal Európa-bajnokságon. Első alkalommal, a horvátországi Zadarban (Zára) rögtön aranyérmet szerzett a nemzeti csapat, majd a következő években sorozatban négyszer is ezüstérmes lett.

A DiaEuro futsal Eb-t 2012-ben a mostani házigazda Ukrajna keltette életre. A program célja, hogy pozitív példát mutasson mindenkinek, hangsúlyozza a tudatos életmód és a hátrányos megkülönböztetés csökkentésének fontosságát, és hogy bebizonyítsa, megfelelő terápiával, gyakori vércukorméréssel és aktív testmozgással cukorbetegen is lehet teljes életet élni. A tény, hogy Ukrajnában már a nyolcadik Eb-re kerül sor, bizonyítja a diabéteszes közösség törekvésének sikerességét, és a kezdeményezés létjogosultságát.

A magyar válogatottat idén is Hevesi Tamás pro licences edző – aki maga is diabéteszes – állította össze. A csapat, amelyben többen is NB I-es tapasztalattal játszanak, javarészt az FTC népligeti edzőközpontjában készült, illetve Győrben edzőtáborozott. A keret: Tövisháti Tamás, Homoki Máté, Faragó Attila, Mati Krisztián, Jacsmanik Attila, Földvári Dániel, Czernai Gábor, Bebesi Csenger Belián, Pinczés Balázs, Nagy Roland, Gergely Balázs, Koczka Dávid.

A vasárnapi sorsoláson a magyar válogatott mellett a címvédő Bosznia-Hercegovina, Szlovákia, Írország, Portugália, Nagy-Britannia, Bulgária, Horvátország és Ukrajna vesz részt.

 

2019.07.19 18:56:11

Egyéb csapat VINCZE SZABOLCS

Hogyan jutott el válogatottunk a nullától az olimpiai kvalifikáció lehetőségéig?

2019.07.08 19:47:52

Egyéb csapat S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A rentabilitás megköveteli, hogy a sportesemények minél inkább globalizált látványossággá váljanak, s a szurkolók/fogyasztók a világ minél több tájáról érkezzenek.

2019.05.29 08:49:00

Egyéb csapat K. E.

Olimpiai bajnok gyorskorcsolyázónk és Péterffy Lili énekesnő a szakítás mellett döntöttek.

2018.12.16 23:52:27

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Bár üdvös, hogy a kiemelt sportágak az utóbbi években virágzásnak indultak, de a vadhajtásokat folyamatosan nyesegetni kell.