A kapitány nem akart „maffia klánt” csinálni a válogatott szakmai stábjából

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2014.04.11. 17:45
null
Középen a világranglistán hetedik helyen álló franciák szövetségi kapitánya (Fotó: Reuters)
Hiába testvérek, a francia rögbiválogatott szövetségi kapitányán, Philippe Saint-Andrén nyoma sincs a magyar nemzeti együttest irányító, valamint az orosz szakmai munkájába is besegítő öcs, Raphaël James Bondot – egészen konkrétan mostani megformálóját, Daniel Craiget – megidéző marcona, a világ megmentésére bármely pillanatban kész megjelenésének. Sokkal inkább mutat egy kimért, egyszerre távolságtartó és közvetlen, politikusi erényeket felvillantó személyt. Aligha véletlen, egyik elődje, név szerint Bernard Laporte a 2007-es vb után a kapitányi pozíciójából váltott államtitkárira, és lett a francia kormány ifjúsági és sport ügyekért felelős politikusa.

 

NÉVJEGY
Philippe Saint-André 1967. április 19-én született, 1988-tól 1997-ig a francia Montferrand játékosa volt – ma Clermont néven jegyzik a bajnokság mellett az európai kupaporondon –, azt követően két idényen át az angol Gloucester légiósa volt. Edzői pályafutását is utóbbiban kezdte meg, majd szövetségi kapitányi kinevezése előtt olyan nagy csapatokat irányított, mint az angol Sale Sharks, illetve a francia Toulon, amely jelenleg a BL-címvédő.
A francia válogatottban 1990–1997 között 69 alkalommal szerepelt, 1994-től csapatkapitányként. Részese volt a rögbi történelemkönyvébe is bekerülő francia diadalnak, amikor egy új-zélandi túra során egy hajrában vitt céllal – amelynek aktív részese volt – fordítottak a legendás All Blacks ellen (16–20-ról lett 23–20). Elhíresült mondása az utolsó, célt eredményező francia támadást idézi (kontra a világ végéről), amely ma is szállóige a sportágban, egy olyan lehetetlen feladat szinonimájaként, amit végre lehet hajtani, csak meg kell próbálni.
Válogatottbeli pályafutása során 32 célt szerzett, ezzel a francia örökrangsorban 2012-ig állt a második helyen, akkor előzte őt meg a még mindig aktív klasszis, Vincent Clerc.
A felesége magyar származására oly’ büszke, a világ rögbi sportjában a Föld bármely pontján megsüvegelt Philippe Saint-André hazánk vendége, csütörtökön a Francia Intézetben zártkörű fogadáson adta őt kézről-kézre megannyi hazánkban élő francia és angol diplomata, üzletember, sportbarát, szombaton viszont nem mulasztja el megnézni testvére csapatának soros ENK-mérkőzését Esztergomban. Philippe Saint-André exkluzív interjút adott a Nemzeti Sport Online-nak.


– Azzal alighanem mindenki tisztában van, hogy bátor emberek a rögbisek, na de mekkora bátorság kell ahhoz, hogy valaki a sportág elit, jelesül francia részéről érkezve Magyarországon vállaljon munkát? Egy olyan országban, amely nagyjából alig látható apró pont a sportág világtérképén?
– Én ezt nem így látom. Nem bátorságpróbának, kalandnak tekintem, sokkal inkább szakmai és emberi kihívásnak, egy érdekes feladatnak, amely tapasztalatgyűjtésnek is nagyszerű. Továbbá egyfajta nyitottságot, befogadó készséget feltételez, amely szerintem egy remek emberi tulajdonság. Fontos persze, hogy kölcsönös legyen az elégedettség. A sok tapasztalat, amit Raphaël a magyar válogatottnál szerez, edzői pályafutása bármely részén hasznos lehet számára. És közben említsük meg, hogy amióta ő a kapitány, a magyar válogatott húsz helyet lépett előre a világranglistán, míg az Európai Nemzetek-kupájában kivívta az osztályváltás lehetőségét. Akár közvetlenül is, de a playoffban feltétlenül.

– Más nevében azért nyilván könnyebb beszélni, de ön is belevágott volna egy hasonlóba?
– Szerintem igen, jómagamat is elég nyitott embernek tartom ehhez. Nem véletlen vagyunk testvérek. Ráadásul a feleségem édesapja révén magyar származású, és mindig örömmel jövök Magyarországra, számomra ez még pluszt is jelentett volna.

AUSZTRIA ELLEN
A papírforma sima magyar győzelmet sejtet az Európai Nemzetek-kupája 2012–2104-es sorozatának utolsó hazai állomásán Ausztria ellen (Esztergom, szombat 17 óra), márpedig ebben az esetben május közepén ki-ki meccset játszhatunk Cipruson a házigazdákkal. Az erőviszony alapján a második hely marad nekünk, és annak a lehetősége, hogy az egy osztállyal feljebb a divízió 2/B-ben szereplő szerb vagy dán együttes ellen playoff-meccset játszhatunk a feljutásért.
A felnőtt mérkőzés előtt 15 órától a C-csoportos Eb-n szereplő U18-as válogatott döntőt játszik a nagyon erős, de talán a dánok elleni elődöntőbe belefáradó Lettországgal.

– Ha már ilyen jó családi viszonyt ápolnak és sok a közös tulajdonság, akkor miért nem talált neki egy pozíciót az alighanem lényegesen nagyobb kihívást jelentő francia válogatott szakmai stábjában? Játékosként két klubcsapatban is tudtak együtt dolgozni, ugyanez edzőként már nem menne?
– Egy szakmai stábban egyértelműen megvan az alá- és fölérendeltségi viszony, amit közeli családtaggal nehéz megtartani. A legfőbb érvem viszont az volt, hogy nem akartam azt az érzetet kelteni, családtagokkal töltöm fel a stábomat. Ez mégiscsak a válogatott, nem egy maffia klán.

– Két szezont tudhat maga mögött az európai rögbiben mértékadónak tekinthető Hat Nemzet-kupában. Első nekifutásra rögtön utolsó helyen végzett, ilyen szégyen nem esett meg az együttessel a kibővített sorozat kétezres indulása óta. Nem ingott meg ön irányában a bizalom, nem forgott veszélyben a pozíciója?
– A futball után Franciaországban a rögbi a második legnépszerűbb sportág, de még most is hatalmas fejlődésen, változáson megy keresztül. Természetesen kellenek az eredmények, mi viszont tavaly elindultunk a kitűzött utunkon, és az első lépéseinket tettük meg közösen. Már a kétezer-tizenötös világbajnokságra gondolva nekikezdtünk egy építési szakasznak, ami azzal járt, hogy fiatalítottunk. Ráadásul az újoncokat is sokat cseréltük, többeket kipróbáltunk. Így nehéz volt versenyképesnek lenni rutinos, összeszokott ellenfeleinkkel. És lényegében az utolsó hellyel csak azt kaptuk, amit megérdemeltünk. Az idei szereplésünk már lényegesen jobban sikerült, az utolsó fordulóban még matematikai esélyünk volt a tornagyőzelemre. Remélem, a fejlődésünk töretlen lesz, és jövőre még előrébb jutunk a mostani negyedik helyünknél. Hogy aztán jövőre, kellő rutinnal és tapasztalattal felvértezve a vb-n már igazán jól teljesítsünk. Érzékelhető a javulás, dolgozunk tovább, a legjobb tudásunk szerint, ahogyan eddig is.

Philippe (balra) és Raphaël (jobbra) a válogatott
szombaton debütáló új mezét fogja közre
Philippe (balra) és Raphaël (jobbra) a válogatott szombaton debütáló új mezét fogja közre

– A legutóbbi öt vébén a francia válogatott elődöntős volt. Kétszer döntőt játszhatott, három érmet szerzett, bár nyernie nem sikerült. Mik az elvárások jövőre?
– A vébéig még nagyon sok minden történik velünk. A nyáron Ausztráliába utazunk, ahol a közös felkészülés mellett a házigazdákkal, Argentínával és a Fidzsi-szigetekkel játszunk egy tornán. És még jövőre is lesz Hat Nemzet-kupa. Ha ezeken túljutottunk, akkor már reálisabb képet kapunk arról, mik lehetnek a valós elvárásaink, és mik a vágyaink.

– Huszonegy évesen, ezerkilencszáz-nyolcvannyolcban állt profi játékosnak, és tizenhat éve edzősködik. Az eltelt negyed évszázad során miben változott leginkább a sportág, a mérkőzések és a játékosok?
– Az biztos, hogy már teljesen másról szól, mint annak idején, amikor elkezdtem. Akkor sokkal inkább megvolt a szórakoztató, vidám, játékos jellege, mint manapság. Mert ma abszolút profi minden. Úgy a játékosok felkészítése, mint a mérkőzések körítése. A rögbisek más alapokat kapnak meg fiatalon, így fizikailag sokkal erősebb, gyorsabb, ügyesebb játékosok kerülnek be a topcsapatokba. Amelyeknél eleve több az edzés, több a mérkőzés, és akkor még nem is beszéltem az időközben meghozott szabályváltozásokról. Óriásit változott a rögbi, és jó dolog, hogy ennek játékosként, majd most edzőként aktív részese vagyok mind a mai napig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik