nemzetisport.hu 2019.07.07 13:07 Frissítve: 2019.07.07 14:01

WTCR: Michelisz a Q1-ben búcsúzott, de Tassi megszerezte a pole-t

Nem indult jól a magyarok szempontjából túraautó-világkupa (WTCR) portugáliai állomásának második időmérője, ugyanis Michelisz Norbert nem tudott továbbjutni a Q1-ből. Tassi Attila azonban az első és a második szakaszt is megnyerte, és végül a pole pozíció sorsáról döntő Q3-ban sem talált legyőzőre, így a Honda magyar versenyzőjéé a rajtelsőség a záró futamon. Tassi mellől csapattársa, Tiago Monteiro indulhat, a második sorból Yann Ehrlacher és Yvan Muller várhatja a piros lámpák kialvását.

Tassi első pole pozíciót szerezte meg a WTCR-ben (Fotó: fiawtcr.com)

 

A második időmérővel vette kezdetét a vasárnapi program Vila Realban. Az első kvalifikáción Michelisz Norbert szerezte meg a pole pozíciót, a Hyundai magyar versenyzője ezt követően rajt-cél győzelmet aratott a szombati futamon, és 15 pontra csökkentette a hátrányát a bajnoki összetettben Esteban Guerrierivel szemben.

Michelisz tehát magabiztosan várhatta a folytatást Portugáliában, a mezőny másik magyar pilótája, Tassi Attila azonban a szombatinál biztosan jobb eredményekre számított a záró napon. A vasárnapi időmérő első szakaszának harmadánál éppen a fiatal hondás állt az élen, nem sokkal később azonban Michelisz vette át a vezetést.

Később többen – köztük Nicky Catsburg és Ma Csing-hua – is javítottak a magyar pilóta idején, Michelisz végül a 16. helyen zárta a Q1-et, vagyis meglepetésre nem jutott tovább. Tassi ezzel szemben a leggyorsabb körrel biztosította be a továbbjutását a második szakaszba.

A Q2-ben Tassi a negyedik helyen nyitott az első kör végén, a második próbálkozást követően viszont az élre állt. Rögtön ez után azonban Kevin Ceccon ütközése miatt félbe kellett szakítani az időmérőt, és mivel a pálya jelentős javításra szorult, a kvalifikáció közel fél órát állt.

Az újraindítás után nem történt változás az élen, így Tassi a Q1 után a Q2-t is az élen zárta, és bejutott a harmadik szakaszba. Rajta kívül Yvan Muller, Tiago Monteiro, Rob Huff és Yann Ehrlacher szállhatott harcba a pole-ért. A 10. pozícióban Ma Csing-hua zárta a Q2-t, vagyis ő indulhat az első helyről a második futamon.

A Q3-ban Huff próbálkozott először, és 2:00.424-gyel állította meg a megdöntendő kört. Ezután Ehrlacher következett, és három tizedmásodpercet javítva Huff idején az élre állt. Harmadikként Monteiro teljesítette a gyors körét – a hazai pályán versenyző portugál elsőként ment be két perc alá a Q3-ban, és átvette a vezetést.

Tassi előtt már csak Muller volt hátra, de a Lynk & Co versenyzője csupán Huffnál tudott gyorsabb kört menni. Tassi ezzel szemben mindenkinél jobbnak bizonyult, és kisebb meglepetésre WTCR-es karrierje során először megszerezte a pole pozíciót a harmadik futamra. Mellőle a csapattársa, Monteiro vághat neki a versenynek, míg a harmadik rajthely Ehrlacher-é lett. 

A portugáliai hétvége programja a második versennyel folytatódik, amely 16.30-kor kezdődik. A záró futam 18 órakor rajtol.

TÚRAAUTÓ-VILÁGKUPA (WTCR)
PORTUGÁLIA, 2. IDŐMÉRŐ
1. Tassi Attila (magyar, Honda) 1:59.808
2. Tiago Monteiro (portugál, Honda) +0.141
3. Yann Ehrlacher (francia, Lynk & Co) +0.314
4. Yvan Muller (francia, Lynk & Co) +0.478
5. Rob Huff (brit, Volkswagen) +0.616
...
16. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) +0.434

2019.08.11 22:25:47

Egyéb autó-motor L. P. I.

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.

2019.07.09 21:13:28

Egyéb autó-motor T. A.

A Hungaroring Classic különleges autóverseny a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek autócsodáival. (x)

2019.07.07 16:13:46

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Nem csupán a héttagú szakmai zsűri döntése alapján hirdetnek győztest, hanem a közönség szavazatai alapján is. (x)

2019.07.08 20:56:39

Egyéb autó-motor T. A.

Hungaroring Classic – a benzingőz bűvöletében élők számára ünnep lesz ez a hétvége. (x)

2019.07.06 15:41:34

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Hungaroring Classic – a benzingőz bűvöletében élők számára ünnep lesz ez a hétvége. (x)