Török rali: Evans meglepetéssikere, defekthalmozó éllovasok

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2020.09.20. 17:50
null
Elfyn Evans pályafutása harmadik világbajnoki futamgyőzelmét aratta (Fotó: AFP)
A brit Elfyn Evans pályafutása harmadik világbajnoki futamgyőzelmét aratta az eseménydús végjátékot hozó Török ralin – a brit versenyző sikerével az összetettben is újra az élre állt.

 

Van, hogy a türelemjáték a legkifizetődőbb. Erre volt jó példa a török világbajnoki futam záró napja, amelynek első szakaszán az egymással késhegyre menő csatát vívó esélyesek (Sébastien Ogier, Thierry Neuville, sőt, még a rutinos róka Sébastien Loeb is) defektet kaptak, miközben a 38 kilométeres pályához kellő óvatossággal hozzáálló Elfyn Evans „suttyomban” az élre állt. Egy szakasszal később a hatszoros világbajnok Ogier végleg a pálya szélére kényszerült, mivel Toyotája gyanús füstöt kezdett eregetni, ennek köszönhetően honfitársa, az évekig megállíthatatlan Loeb felzárkózott a harmadik helyre. Ő egyébként megdöntött egy rekordot is, mostantól ő a legidősebb versenyző, aki világbajnoki futamon vezetett: 46 évesen, 6 hónaposan és 23 naposan olyan legendás ralisokat előzött meg, mint Hannu Mikkola, Björn Waldegard, Jimmy McRae vagy éppen Stig Blomqvist.

Loeb is boldog volt, de Evans még boldogabb: „Próbáltam az út közepén tartani az autót, és ennek meglett a jutalma – mondta Evans a célban. – Nem ez a legédesebb győzelem, hiszen a megszerzéséhez óvatosan kellett vezetni, és nem is szeretem úgymond megörökölni a pozíciót, de ezen a versenyen ez is a játék része volt.”

A játék része, amelynek a végén Evans 18 ponttal átvette a vezetést Ogier-től – két futammal a világbajnokság vége előtt.

TÖRÖK RALI, A VB 5. FUTAMA
Abszolút végeredmény:
1. Elfyn Evans, Scott Martin (brit, Toyota Yaris WRC) 2:43:02.7, 2. Neuville, Gilosul (belga, Hyundai i20 Coupe WRC) 35.2 másodperc hátrány, 3. Loeb, Elena (francia, monacói, Hyundai i20 Coupe WRC) 59.4 mp h.
A vb állása. Pilóták:
1. Elvyn Evans 97 pont, 2. Ogier (francia, Toyota Yaris WRC) 79, 3. Tänak (észt, Hyundai i20 Coupe WRC) és Rovanperä (finn, Toyota Yaris WRC) 70-70. Gyártók: 1. Toyota 174, 2. Hyundai 147, 3. M-Sport Ford 101

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik