MTI 2011.10.25 12:58 Frissítve: 2014.11.27 01:34

Tereprali: Szalay két év kihagyás után újra ott lesz a Dakar rajtján

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős két év kihagyás után újra indul a Dakar-ralin, amelyet január 1–15. között ismét Argentínában és Chilében, valamint új helyszínként Peruban rendeznek meg.

Szalay Balázs ismét a Dakarra készül (fotó: dakar.hu/Bibliák István)

 

A keddi budapesti sajtótájékoztatón Szalay Balázs elmondta, hogy az Opel Dakar Team egy versenykamiont is indít a 2012-es viadalon (a szabályok szerint az útvonalon csak versenyzőtárs segíthet, így a Darázsi Zsolt vezette legénység a "mentőangyal" szerepet tölti be) és a csapatot egy szervizkamion segíti a több mint kilencezer kilométeres úton.

„Már nagyon vágytam arra, hogy újra eljussak Argentínába és Chilébe, illetve Peruba, ahol még sohasem jártam – fogalmazott a pilóta, aki első magyar autóversenyzőként ért célba a sivatagi viadalon, melyen eddig tíz alkalommal vett részt, s hatszor ért célba. – Tudom, sokan kinevetnének, ha azt mondanám, hogy első szeretnék lenni, pedig így van, az ember mindig nyerni szeretne. Persze, nem ez a realitás, a BMW-gyári csapat a verseny legfőbb esélyese, de mi is szeretnénk ott lenni valahol a közelében, a top tízbe jutást tűztük ki célul.”

A világ legnagyobb és legnehezebb terepraliversenyének mezőnye Mar del Platából rajtol és Limában ér célba. Öt szakaszt rendeznek Argentínában, ötöt Chilében és négyet Peruban. A résztvevők az első napokon a pampákon száguldanak, majd átkelnek az Andokon, ahol a világ legszárazabb sivatagja, az Atacama várja őket. Ezt követően megint északnak veszik az irányt, hogy az utolsó napokon – a viadal történetében először – Peruban is versenyezzenek.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Szalayék mellett egy másik magyar kettős, a Sebestyén Sándor, Bognár József kettős is megpróbál eljutni az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig.

A Dakar-ralit 2009 óta rendezik Argentínában és Chilében, annak következményeként, hogy terrorfenyegetettség miatt 2008-ban törölni kellett a versenyt az eredeti helyszínen, Afrikában.

SIVATAGI SHOW MAGYAROKKAL DÉL-AMERIKÁBAN

 


 

 

 

 

2020.01.01 19:24:25

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Michelisz Norbert a szimulátoros versenyektől a túraautó-világkupa bajnoki címéig.

2019.12.23 13:21:56

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

NS-KARÁCSONY. Az első, ahol felvetődik a kérdés: vajon ha eljön az ideje, engedjék motorra ülni a gyereket?

2019.12.20 14:50:22

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

Izgalmakból 2019-ben sem volt hiány a nemzetközi autósportban. Íme, az év legfontosabb történései.

2019.12.18 17:20:09

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

A Zengő Motorsportot sokan a WTCC és WTCR világából ismerik, sok ismert versenyzőt nevelt már fel. (x)

2019.12.16 07:37:08

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A harmadik verseny rajtja előtt egy lyukas garast sem adott volna azért, hogy övé lesz a bajnoki cím.