Tereprali, Africa Race: pokoli nap - három defekt!

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2014.01.02. 20:59
null
Szalay Balázsék balszerencsés napon vannak túl (Fotó: dakar.hu)
Majd két órát veszített a lyukas kerekek miatt, és az összetett hetedik helyről várja a folytatást Szalay Balázs, míg Kovács Mikósék továbbra is tartják a harmadik helyüket a kamionosok mezőnyében az Africa Race-en.

 

Futballoztak a grundon. A kavicsokat valaki gondosan eltakarította, a pálya szélét azonban nem fehér vonal, hanem hatalmas kőrakások jelezték, úgyhogy ha valaki kilépett a vonalon, eltört a bokája. Úgyhogy igyekeztek pályán belül maradni. Itt is megvolt a főnök, mint bárhol a világon, volt játékvezető és voltak szurkolók.

Az egyikük Kakának nevezte magát, a másik C. Ronaldónak, a harmadik meg Messinek – hogy ne is soroljuk tovább. Néhány éve, amikor a lejárt (értsd, a játékos más csapathoz igazolt...) mezeket a segélyszállítmányokban Afrikába hozták, még nem tudták, kinek a szerelésében rúgják a bőrt. Ma már tudják, hiszen itt is van tévé, mobiltelefon és internet – ezt onnan tudhatjuk, hogy a facebook-címünket kérték, amikor eljöttünk. Mert persze a külföldieket is bevették a játékba – sőt, azonnal megpróbálták rommá verni őket. Tegyük hozzá, nem sikerült.

Mindez az Africa Race harmadik versenynapján, a Fum Zguid és Assza közötti összekötő szakaszon történt az egyik kis falucskában, miközben a versenypályán öldöklő küzdelem zajlott a versenyzők között.

Szalay Balázs és Bunkoczi László például nem csupán az ellenfelekkel, hanem az elemekkel is küzdött – egészen konkrétan pokoli napja volt.

Három (!) defektet kapott, midőn közelebbről is megismerkedett az éles marokkói sziklákkal. Pedig egy ideig szenzációsan alakultak a dolgai.

Az Opel-páros ugyanis 300 kilométernél (egy defekt dacára) utolérte az élen rajtoló Jean-Louis Schlessert, és nem csupán utolérte, hanem meg is előzte!

„Nagyon jó érzés volt előtte lenni, hiszen ez azt jelentette, hogy vezetünk a versenyben – mondta az Opel Mokka pilótája, Szalay Balázs, aki a célban már nem volt annyira boldog. – Nem sokkal később kaptunk még egy defektet, majd eltévedtünk, és mivel láttuk az utat, amelyen haladnunk kellene, megpróbáltunk átvágni a fák között. Csakhogy valami éles szikla kihasította az egyik kerekünket, és széttörte a felnit. Na, akkor már tényleg nagy bajban voltunk..."

Nyolcvanöt kilométer volt még a célig, és a páros attól kezdve a lyukas kerekeket cserélgette az autó bal hátulján, hogy legalább valahogyan haladni tudjon. Húsz kilométerrel a cél előtt aztán utolérte őket a kamionos Kovács Miklós, aki adott nekik pótkereket, úgyhogy azzal értek el a végéig.

„Mikinek köszönhetjük, hogy az autónk megúszta nagyobb sérülés nélkül, hiszen húsz kilométerrel a vége előtt a gumi már kezdte szétverni a kocsi hátulját. Csalódott vagyok, hiszen a mezőny elejéből a hátuljába kerültünk, de a neheze még hátravan, Dakarig sok minden történhet" – mondta Szalay.

„Nem volt rendes dolog az égiektől, hogy így kiszúrtak velünk, de tanultunk a hibákból és nem adjuk fel.
Csoda, hogy három és fél keréken egyáltalán ki tudtunk jönni a szakaszról, nagyon rossz érzés volt kilométereken keresztül azt hallgatni, hogy a lyukas kerék veri szét az autót. De itt vagyunk, és ez a lényeg!" – tette hozzá Bunkoczi László.

Ráadásul a szakaszon megszerzett 22. hely ellenére a páros az összetettben így is a hetedik helyen áll – az ellenfeleknek is voltak ugyanis gondjaik az előző napokon. A szakaszt Jean Antoine Sabatier nyerte egy Buggyval – s ahhoz képest, hogy eredetileg abszolút nem emlegették az esélyesek között, eddig háromból két szakaszon „lenyomta" Schlessert. Ez aztán a meglepetés!

Nagy igazság tehát, amit Szalay mondott: hosszú még ez a verseny. A majd' 6000 kilométernek még az egyharmadán sincs túl a mezőny.

Kamionos egységünk tartja harmadik helyét (Fotó: Qualisport)
Kamionos egységünk tartja harmadik helyét (Fotó: Qualisport)

A kamionos Kovács Miklósék amellett, hogy segítettek Szalayéknak ezen a napon, ismét behúztak egy harmadik helyet a kategóriájukban (annak ellenére, hogy fékpedált cseréltek, kuplungot légtelenítettek és elektronikai problémát orvosoltak), így összetettben is a harmadik helyről várják a folytatást.
„Nem a mi napunk volt! – sóhajtott Kovács a célban. – Annyi gondunk volt, hogy azt hittem, sose fogy el, de jó dolog is történt: az, hogy itt vagyunk a célban ennek a pokoli nehéz, trükkös napnak a végén."
A győzelmet a portugál Elisabete Jacinto szerezte meg a „nagyfiúk" versenyében – az aprócska, törékeny portugál hölgy, aki „nagy játékokkal" szeret játszani. S pokoli gyors is a kamionjával. Nem véletlen – motorral edződött a Dakaron!

AFRICA RACE
3. nap, Foum Zguid–Assa (össztáv: 403.9 km, ebből szelektív szakasz: 387.13 km)
Autósok:
1. Jean Antoine Sabatier, Denis Rozand (francia, Buggy) 4:11:00, 2. Schlesser, Magnaldi (francia, Schlesser Buggy) 4:13 perc hátrány, 3. Sagirov, Moroz (kazah, Hummer) 7:59 p h., ...22. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 1:52:58 óra h.
Kamionosok:
1. Elisabete Jacinto, José Marques, Marco Cochinho (portugál, MAN) 5:17:19, Tomecek, Moravek (cseh, Tatra) 13:52 p h., 3. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 28:16 p h.
Az összetettben
Autósok:
1. Jean-Louis Schlesser, Thierry Magnaldi 10:34:27, 2. Sabatier, Rozand 28:24 p h., 3. Loomans, Driesmans (belga, Toyota Hilux) 30:34 p h., ...7. Szalay, Bunkoczi 2:04:48 ó h. Kamionosok: 1. Tomas Tomecek, Vojtech Moravek 12:53:38, 2. Jacinto, Marques 5:59 p h., 3.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik