Spanyol hegemónia, taroltak a hazaiak a Katalán Nagydíjon

Vágólapra másolva!
2013.06.16. 15:19
null
Jorge Lorenzo volt a leggyorsabb a Katalán Nagydíjon, a Hondák nem tudták megelőzni (Fotó: Reuters, archív)
A Moto2 és a Moto3 után a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájának Katalán Nagydíján is a spanyolok domináltak: Jorge Lorenzo lett a futamgyőztes, Dani Pedrosa a második, míg Marc Márquez a harmadik helyen zárt. Valentino Rossi negyedik lett, Cal Crutchlow kiesett.

 

 

MOTO3

Taroltak a spanyol versenyzők a gyorsaságimotoros-világbajnokság Moto3-as kategóriájának Katalán Nagydíján: Luis Salom nyerte meg a futamot, mögötte honfitársai, Álex Rins és Maverick Vinales végeztek a dobogón. Az első öt hely mindegyikét spanyol motoros szerezte meg.

Az öt spanyol versenyző egy darabig együtt haladt a Katalán Nagydíjon, Luis Salom pazar előzéssel állt az élre. Előbb az ötödik helyen záró Efrén Vázquez szakadt le, majd Álex Márquez sem bírta a tempót. Az élen álló hármas azonban végig együtt haladt, Álex Rins támadásait rendre visszaverte Luis Salom, aki megnyerte a futamot.

Az eddigi hat verseny mindegyikén dobogós helyen záró Salom idei harmadik futamgyőzelmével átvette a vezetést a pontversenyben is, a 18 esztendős Maverick Vinales – aki szintén az összes 2013-as futamon felállhatott a pódiumra – ötpontos lemaradással követi 21 éves honfitársát. A mindössze 17 éves Rins őrzi harmadik helyét.

MOTOGP, KATALÁN NAGYDÍJ, MOTO3
1. Luis Salom (spanyol, Red Bull KTM) 41:15.331
2. Álex Rins (spanyol, Estrella Galicia KTM) +0.211
3. Maverick Vinales (spanyol, Team Calvo KTM) +0.634

A VB-PONTVERSENY ÁLLÁSA
1. Salom 127 pont
2. Maverick Vinales 122
3. Rins 101

MOTO2

A spanyol Pol Espargaró nyerte a gyorsaságimotoros-világbajnokság Moto2-es kategóriájának Katalán Nagydíját. A hazai környezetben versenyző motoros mögött honfitársa, Esteve Rabat zárt a második helyen, a dobogó legalsó fokára a svájci Thomas Lüthi állhatott fel.

Espargaró jól kapta el a rajtot, megtartotta vezető helyét, a vb-pontversenyben vezető Scott Redding ellenben kicsúszott, így visszaesett a negyedik helyre. Az első négy versenyző néhány kör után elszakadt a mezőnytől, Espargaró haladt az élen, mögötte sorrendben Rabat, Lüthi és Redding. Utóbbi két versenyző azonban nem tudta sokáig tartani a tempót, így a spanyol duó küzdött a győzelemért.

Rabat az élre állt, majd Espargaró visszavette vezető helyét, meglépni azonban nem tudott csapattársától. A két spanyol végig egy másodpercen belüli különbséggel haladt, s végül Espargaró került ki győztesen, 8 századdal megelőzve Rabatot. Lüthi az idei szezonban először állhatott dobogóra, a legutóbbi két futamot megnyerő Redding a negyedik helyen zárt, a pontversenyben továbbra is magabiztosan vezet.

A futamgyőztes Espargaró feljött az ötödik helyről a másodikra összetettben, az eddigi második Nicolás Terol 16. lett, így nem szerzett pontot.

MOTOGP, KATALÁN NAGYDÍJ, MOTO2

1. Pol Espargaró (spanyol, Kalex) 41:17.307
2. Esteve Rabat (spanyo, Kalex) +0.081
3. Thomas Lüthi (svájci, Suter) +6.264

A VB-PONTVERSENY ÁLLÁSA
1. Scott Redding 114 pont
2. Espargaró 79
3. Rabat 75

MOTOGP

Jorge Lorenzo rajtolt a legjobban, az élre állt, Marc Márquez visszacsúszott a harmadik helyre. A negyedik pozícióból rajtoló Álvaro Bautista hamar kiesett, számára csalódással zárult a Katalán Nagydíj. A negyedik hely el volt átkozva, ugyanis néhány körrel később a Lorenzo, Pedrosa, Márquez hármas mögött haladó Cal Crutchlow is a salakágyba csúszott, így ő sem tudta folytatni a versenyt, pedig a brit versenyzőt tartották esélyesnek arra, hogy megszorongassa a spanyolokat.

Az élen haladó Lorenzo lassan elszakadt Pedrosától és Márqueztől, előnye egy másodperc fölé nőtt. Márquez támadta csapattársát, Dani Pedrosát, sőt, hátulról kicsit össze is koccantak. A futamgyőzelem végül Lorenzóé lett – aki 26. sikerét könyvelhette el –, Pedrosa a második lett, Márquez a harmadik.

A világbajnoki pontversenyben Pedrosa megőrizte vezető pozícióját, ám a címvédő Lorenzo hét pontra megközelítette őt. Márquez is közelebb zárkózott, az első három helyen továbbra is három spanyol versenyző áll, akiken kívül idén még más nem nyert futamot.

MOTOGP, KATALÁN NAGYDÍJ, MOTOGP
1. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 43:06.479
2. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) +1.763
3. Marc Márquez (spanyol, Honda) +1.826

A VB-PONTVERSENY ÁLLÁSA
1. Pedrosa 123 pont
2. Lorenzo 116
3. Márquez 93

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik