Sainz besokallt al-Attijah miatt

Vágólapra másolva!
2010.01.15. 23:15
Címkék
A végére maradt a tűzijáték: a zárónap előtt az a nagy kérdés, vajon Carlos Sainz vagy Nasszer al-Attijah nyeri meg az autósok küzdelmét a Dakaron. Egyelőre a spanyol áll jobban, de nem sokkal. A motorosoknál Cyril Despres, a kamionosoknál Vlagyimir Csagin sikere szinte biztos.
Carlos Sainzot kiborította csapattársa viselkedése (Fotó: Reuters)
Carlos Sainzot kiborította csapattársa viselkedése (Fotó: Reuters)

Carlos Sainznak nincsenek nyugodt napjai.

Csütörtökön Robby Gordonnal keveredett szóváltásba, mert az amerikai – előzési szándékát jelezvén – megtaszajtotta hátulról, pénteken meg csapattársa, az őt üldöző Nasszer al-Attijah versenyzési stílusáról alkotott nem éppen hízelgő véleményt. Konkrétan közölte, hogy amit a katari művel, az minden, csak nem sportszerű...

Carlos Sainznak tehát nincsenek nyugodt napjai.

Pedig most lenne a legnagyobb szüksége a „kötélidegekre”, hiszen az idei Dakaron a végére maradt a tűzijáték – az utolsó nagy összecsapás előtt mindössze 2 perc 48 perc az előnye al-Attijah-val szemben. Normál körülmények között ennyinek elégnek kell lennie egy 206 kilométeres szakaszon. Csakhogy a Dakar-rali nem éppen arról híres, hogy a körülmények átlagosak lennének...

De nézzük, mi történt pénteken!

„Nasszer mögöttünk rajtolt. Én motorokat előztem, úgyhogy utolért, és mindketten porban autóztunk. Aztán egyszercsak megelőzött, nekem jött, és azután – amikor már előttem volt – elkezdett cikk-cakkban menni. Ez már egyáltalán nem sportszerű! Ha én csináltam volna ezt, amikor megláttam a visszapillantó tükörben, akkor sohasem tudott volna megelőzni. Arról nem beszélve, hogy két nappal ezelőtt én a porában autóztam százhúsz kilométert! Szerintem egyáltalán nem normális, ha egy csapattárs megy neked, és ezek után nem gondolom azt, hogy már megnyertem ezt a versenyt” – mondta Sainz, és a szavai tükrözik a lelkiállapotát.

Eközben a katari úgy látszik, már rég elfelejtette, hogy neki valójában Sainz volt a példaképe, vagy legalábbis ezt nem veszi figyelembe. S ez így van jól, ha meg akarja nyerni a versenyt.  Márpedig meg akarja. S azt mondja, szerinte semmi különös nem történt, csak annyi, hogy Sainz nem akarta őt elengedni, ő viszont el akart menni. „Jó munkát végeztünk, csak sajnos túl rövid volt a dűnés szakasz. Holnap is a maximumot hozom majd, de lehet, hogy ez nem lesz elég...” – mondta al-Attijah.

Ja, a szakaszt mellesleg Stéphane Peterhansel nyerte meg – bár ez már nem oszt, nem szoroz.

A motorosoknál Cyril Despres már napok óta csak arra koncentrál, hogy beérjen a célba, vezető pozícióját ugyanis senki sem veszélyezteti (harc már csak a második helyért zajlik, s ott a pályafutása első szakaszgyőzelmét elérő Pal-Anders Ullevalseter került lépéselőnybe). Ugyanez a helyzet a kamionosoknál Vlagyimir Csagin szombaton alighanem besöpri ötödik Dakar-győzelmét.

 

32. DAKAR-RALI 
13. SZAKASZ, SAN RAFAEL–SANTA ROSA (ÖSSZTÁV: 725 KM, EBBŐL SZELEKTÍV SZAKASZ: 368 KM)
AUTÓSOK: 1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, BMW X3) 2:58:25, 2. al-Attijah, Gottschalk (katari, német, Volkswagen Race Touareg) 1:21 p h., 3. Chicherit, Thörner (francia, svéd, BMW X3) 3:45 p h.
MOTOROSOK: 1. Pal-Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 3:27:05, 2. Despres (francia, KTM) 43 mp h., 3. Coma (spanyol, KTM) 2:46 p h.
KAMIONOSOK: 1. Firdausz Kabirov, Ajdar Beljajev, Andrej Mokejev (orosz, Kamaz) 3:38:47, 2. Csagin, Szavosztyin, Nyikolajev (orosz, Kamaz) 1:50 p h., 3. Majgyejev, Mizukajev, Karginov (orosz, Kamaz) 18:18 p h.
AZ ÖSSZETETTBEN
AUTÓSOK: 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Volkswagen Race Touareg) 45:49:42, 2. al-Attijah, Gottschalk 2:48 p h., 3. Miller, Pitchford (amerikai, dél-afrikai, Volkswagen Race Touareg) 31:48 p h.
MOTOROSOK: 1. Cyril Despres 49:38:44, 2. Ullevalseter 1:04:02 ó h., 3. Lopez Contardo (chilei, Aprilia) 1:08:34 ó h.
KAMIONOSOK: 1. Vlagyimir Csagin, Szergej Szavosztyin, Eduard Nyikolajev 53:20:29, 2. Kabirov, Beljajev, Mokejev 1:11:53 ó h., 3. Van Vliet, Vaanholt, Van Veenendaal (holland, Ginaf) 10:37:19 ó h. 
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik