KOVÁCS NIKOLETT 2019.04.13 10:55 Frissítve: 2019.04.13 10:59

MotoGP: visszavonultatták Nicky Hayden rajtszámát

A hétvége nagy kérdése, hogy továbbra is Marc Márquez marad-e az austini pálya cowboya. A spanyolt eddig még senki sem tudta legyőzni ezen a pályán, ami Márquezhez hasonlóan 2013-ban debütált be a MotoGP-ben. Az évek során nyilván állandó téma lett, hogy a regnáló világbajnok milyen jól szerepel az amerikai kontinensen, és ez mára talán némi nyomásként is nehezedik rá. Persze próbálja elbagatellizálni a dolog fontosságát, de biztosan hatalmas érvágás lenne számára, ha valamiért mégsem ő nyerné a futamot vagy akár az időmérőt. De ne szaladjunk előre, a versenyig még hátravan egy edzésnap.


 

Visszavonultatták a két éve kerékpárbalesetben elhunyt Nicky Hayden rajtszámát (Fotó: MotoGP)

Ami az első napot illeti, a pénteki két szabadedzés eredménye nagyban felértékelődhet, ha beigazolódnak az időjárási előrejelzések, melyek esőt jeleznek az Amerikai Nagydíj helyszínére.
Ha esni fog, akkor nyilván a pénteki eredmények alapján lehet(ett) egyenes ágon bejutni a Q2-be, ráadásul a ma gyűjtött információknak nem sok hasznát veszik majd a futamon (amennyiben vasárnap ismét szárazak lesznek a körülmények), ez pedig Marc Márquez malmára hajthatja a vizet.

Annak ellenére, hogy az első napot végül nem ő, hanem honfitársa, Maverick Vinales zárta az élen 44 ezredes „előnnyel”.

Kicsit jobban kezdtünk, mint Argentínában, mert ezt a pályát jobban szeretem. Jobban tudom érvényesíteni a motorozási stílusom. Továbbra is ott van még a vasárnapi visszaesés rejtélye, de a maximumom legjobbját fogom adni. Egyszerű problémáról van szó, és ez a legfontosabb. A lényeg, hogy mindez a boxban megoldható és meg is kell oldanunk ezen a hétvégén. A lényeg, hogy ne kövessem el ugyanazokat a hibákat, mint Argentínában” – nyilatkozta Vinales.

MotoGP on Twitter

What do we have here @HRC_MotoGP? The development race is heating up as much as the track action! #AmericasGP https://t.co/FCWIr9NFRf


nap egyik érdekessége volt, hogy a HRC is bevetette a lengőkarra erősített elemet, amelyről még nem derült ki pontosan, hogy milyen célt is szolgál elsődlegesen.


Kipróbáltuk az alkatrészt, hogy stabilitást nyerjünk vele – kezdte viccesen Marc Márquez, majd kikacsintott a sajtósára. – És találtunk is valami érdekeset, de több információra van szükségünk, az eddigi adatokat pedig elemezni kell. Az egyik legnagyobb különbség, amikor fent van a fékezéskor jelentkezik. Leszorítóerő, ez egy aerodinamikai dolog, legalábbis egy kicsit. Nekem nem tűnt úgy, hogy nagy különbség lenne a hátsó gumi hőmérsékletében a használatakor. Van néhány negatív aspektusa is, szóval meg kell néznünk, hogy összességében mennyire van pozitív hatással a mi stílusunkra.”

Stabilitásra bizony van is szükség, hiszen a pálya állapota borzalmas, tele van bukkanókkal, ami legkevésbé sem ideális a gyorsasági motorversenyzéskor. Kérdés, hogy mi lehet a megoldás, hiszen már évek óta toldozzák-foltozzák az aszfaltot, de a helyzet évről évre rosszabb.

MotoGP on Twitter

Current top 3 @marcmarquez93, @jackmilleraus and @mvkoficial12 show how to master turn 2! #AmericasGP https://t.co/hr8GuIjvWT


A harmadik helyen Valentino Rossi zárt, akinek a hétvégén nélkülöznie kell egyik szerelőjét, hiszen a belga Bernard Ansiau szerdán a box építése közben megsérült. Három ujját olyan mélyen megvágta, hogy meg kellett műteni, Austinban már el is végezték a beavatkozást.

A legjobb Ducatis Jack Miller lett, aki Márquez mögött futotta meg leggyorsabb körét, melynek során állítása szerint sok értékes információt lesett el a spanyoltól. Pol Espargaró 7. helye a KTM-mel szintén kiemelendő. Ő Andrea Dovizioso mögött futotta meg a leggyorsabb körét, az olasznak azonban nem sikerült a legjobb 10 közé kerülnie az első napon, ami nagyon kellemetlen helyzetbe hozhatja őt, ha tényleg esni fog az eső.

A Moto2-eseknél Marcel Schrötter zárt az élen két edzést követően, fél másodperccel megelőzve csapattársát, Thomas Lüthit. Az Augusto Fernandezt helyettesítő Mattia Pasini 8-ikként várja a folytatást.
Hogy mennyire nagyok a bukkanók a pályán, azt Xavi Vierge esése is jól mutatja, aki egyelőre nincs a Q2-es mezőnyben.

A Moto3-asok első napját Romano Fenati húzta be Suzuki Tatsuki és Niccoló Antonelli előtt.
Az argentin futam győztese és második helyezettje, azaz Jaume Masia és Darryn Binder szintén a Q1-ben folytatja a mai napon.

MotoGP on Twitter

OH MY GOODNESS!!! The bumps at turn 2 catch out @XaviVierge! Luckily both him and is bike missed @eneabastianini! WOW that was close #AmericasGP https://t.co/NCApFJ1G4N


HAYDENRE EMLÉKEZTEK

Ha már Amerikában járunk, a szervezők megragadták az alkalmat, hogy a két éve közúti kerékpárbalesetben elhunyt Nicky Haydenre emlékezzenek és visszavonultassák ikonikussá vált rajtszámát.

A ceremónián az egész Hayden család részt vett, nagyon beteg édesapja Earl is, de a nevükben a legidősebb gyermek, Tommy nyilatkozott.

A 69 egy különleges szám a családunkban. Mielőtt a testvéreim megszülettek volna, az édesapám ezzel a számmal versenyzett, aztán még előttünk voltak más családtagok is, akiket apu támogatott, és ők is mindig ezt a számot viselték. A húgom, az öcsém Roger, én, mi mindannyian ezzel a rajtszámmal versenyeztünk, amikor gyerekek voltunk, és később is. Nicky is így tett az egész karrierje során. Ahogy mondtam, sok jelentése van számunkra ennek a számnak, és az, hogy most visszavonultatják a MotoGP-ben, sokat jelent a számunkra.

MotoGP

LIVE Follow the special ceremony where Nicky Hayden's number 69 will be retired from #MotoGP #RideOnKentuckyKid #AmericasGP 

 

 

 

2020.10.16 16:53:52

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

„Az, hogy ebből a kis faluból kilépve értem el sikert, még inkább felértékeli az egész történetet.”

2020.10.09 09:40:30

Egyéb autó-motor HOLMÁR ZOLTÁN

Kállay Miklós miniszterelnökként és túraautó-versenyzőként is biztos kézzel fogta a kormányt.

2020.10.09 11:29:56

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A magyar versenyző Szlovákiában visszatér a rajtrácsra, és címvédőként a dobogós helyekért akar küzdeni.

2020.09.01 16:31:29

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2020.08.17 19:59:32

Egyéb autó-motor MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az úszás példát mutatott arra, hogy talpra lehet állni, nem önmegvalósításra törekvő klasszis edzőkkel és klasszis versenyzőkkel. … Úgy jó, ha a múlt nem nosztalgiát szül, hanem tanulságot.