MotoGP: tömeges bukás és Márquez-fieszta Barcelonában

IZSÁNYI SZABOLCS (Barcelona)IZSÁNYI SZABOLCS (Barcelona)
Vágólapra másolva!
2019.06.16. 15:17
null
Marc Márquez nem talált legyőzőre Barcelonában (Fotó: AFP)
Spanyol fiesztát, azaz három hazai győzelmet hozott a gyorsaságimotoros-vb barcelonai Katalán Nagydíja, amelyre a Ducatit támogató Mission Winnow támogatásával jutottunk ki. A Márquez család számára különösen kedves volt a vasárnap, hiszen Marc és Álex is győztesen és vb-éllovasként távozott.

 

A királykategória időmérőjén látott Yamaha-fölény és a Ducati előző két évben aratott sikere után az volt a kérdés, hogy a barcelonai futamot a királykategóriában eddig csak egyszer, 2014-ben megnyerő Marc Márquez milyen ellenállásra számíthat.

Aztán ez a kérdés a második körben el is dőlt, amikor Márquez csapattársa, a remekül rajtoló Jorge Lorenzo nagy igyekezetében megcsúszott, és magával sodorta Andrea Doviziosót (Ducati), valamint a gyári Yamahával versenyző Maverick Vinalest és Valentino Rossit. A potenciális vetélytársak kiesése után Márquez magára maradt elöl, villámgyorsan elhúzott a Danilo Petrucci, Álex Rins, Fabio Quartararo triótól, amelyben a dobogóért folyó csata kialakult. Quartararo a pole-ból indulva még abban reménykedett, hogy átadja a múltnak Márquez egyik rekordját, ez volt ugyanis az utolsó lehetősége arra, hogy a MotoGP legfiatalabb győztese legyen. Ez a rossz rajtjával (a 9. helyre esett vissza az első körben) elszállt.

Rins egy hiba miatt kiesett a dobogós csatából, Quartararo lerázta Petruccit, így a nagy kérdések a hajrára eldőltek. Végül csak 13 versenyző ért célba, de Márquez hibátlanul vezetett.

Márquez régóta várt barcelonai győzelmével 37 pontra növelte előnyét a vb-összetettben, s ismét a kezébe került a vb-cím sorsa.

A legkisebb kategóriában az utolsó körig tucatnyi pilóta tartozott az élbolyhoz és bízhatott a győzelem megszerzésében, s többen is lehettek volna, ha nincs néhány veszélyes jelenet. Az utolsó körben is több bukás történt, többek között a pole-ból induló argentin Gabriel Rodrigo is akkor szállt ki a csatából, amelyben a célegyenesre fordulva négyen maradtak. Közülük a spanyol Marcos Ramírez gyorsított ki a legjobb ütemben, és nyert a vb-éllovas Arón Canet előtt. Az előző idényre visszamenőleg a legutóbbi 12 Moto3-as versenyt 12 különböző versenyző nyerte meg!

A Moto2 versenye kevésbé volt mozgalmas és nyitott. Az első két rajthelyről induló Augusto Fernández, Thomas Lüthi páros gyorsan elhúzott a többiektől, akik közül Álex Márquez tudott felzárkózni rájuk. Lüthivel gyorsan lerázták Fernándezt, majd Márquez a svájcit is faképnél hagyta, és zsinórban harmadik győzelmével átvette a vezetést az összetettben.

A helyszínről a Nemzeti Sportot tudósítja: Izsányi Szabolcs, Kovács Nikolett

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
KATALÁN NAGYDÍJ, BARCELONA
MOTOGP

1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 40:31.175
2. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) 2.660 mp h.
3. Danilo Petrucci (olasz, Ducati) 4.537 mp h.
A vb élcsoportja: 1. Marc Márquez 140 pont, 2. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 103, 3. Álex Rins (spanyol, Suzuki) 101

MOTO2
1. Álex Márquez (spanyol, Kalex) 35:25. 678 perc
2. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) 1.989 mp h.
3. Jorge Navarro (spanyol, Speed Up) 2.532 mp h.
A vb élcsoportja: 1. Álex Márquez 111 pont, 2. Lüthi 104, 3. Navarro 89

MOTO3
1. Marcos Ramírez (spanyol, Honda) 38:36.156
2. Arón Canet (spanyol, KTM) 0.119 mp h.
3. Celestino Vietti (olasz, KTM) 0.146 mp h.
A vb élcsoportja: 1. Arón Canet 103 pont, 2. Lorenzo Dalla Porta (olasz, Honda) 80, 3. Niccolo Antonelli (olasz, Honda) 75

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik